TR71 Bölge illerinde ;

 

2013 yılında ölümle sonuçlanan intihar sayısı, Kırıkkale’de 12, Aksaray’da 15, Niğde’de 21,

Nevşehir’de 12 ve Kırşehir’de 7 oldu.

Neden intihar ediyorlar ?
Nevşehir'de son günlerde intihar olaylarında artış yaşanırken, 2013 Yılında ilimiz Nevşehir de ölümle sonuçlanan intihar olayı sebebiyle 12 kişi hayatını kaybetti. İntihar olayları ile ilgili olarak FİB HABERCOM a konuşan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Şekip Çilden her insanın intihara meyilli olmadığı ancak psikiyatrik problemler ve depresyonların intihar açısından riskli durumlar taşıdığını kaydetti. Çilden ayrıca depresyonların bir kısmının mevsimsel olduğuna da dikkat çekti.

Nevşehir de  son dönemlerde aratan intihar olayları yetkililer başta olmak üzere birçok kesimi rahatsız ediyor. Nevşehir de intihar nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı şimdiden 2012 yılını geride bıraktı. İntihara teşebbüs olaylarında da yaşanan artış bir hayli fazla. 
2013 yılı rakamları yetkililerin konuyla ilgili acilen önlem alması gerektiğini ortaya koyuyor. Edindiğimiz bilgilere göre 2013 yılında 78 kişi intihara teşebbüs ederken, bunlardan 12'si hayatını kaybetti. 

İNTİHARIN AHIRETTEKI CEZASI
 
İntiharların dini boyutu ile ilgili olarak bilgiler veren Diyanet ise intiharların ahirette ki cezasının hadisi şeriflerde açıkça belirtildiğini söyledi. İnsanın vücudunu hangi şartlarla olursa olsun yok etme ve dilediği gibi hoyratça kullanma yetkisinin verilmediğini kaydeden Diyanet, buna yönelik her türlü teşebbüslere dahi müsaade edilmediğini bildirdi.

Diyanet açıklamasında zaman zaman gençlerin depresyon, stres, mutsuzluk, huzursuzluk, kötü arkadaşlık gibi  sebeplerden dolayı rahatlıkla intihar ettiklerini duyduklarını belirterek “ Yapılan resmi istatistiklere göre ülkemizde okullarda da  intihara meyilli gençlerin sayısının gün geçtikçe arttığı tespit edilmiştir. Bu durum, sosyal-dini hayatımızın tehlikede olduğunun bir belirtisidir. Bugün maddi alandaki gelişmelere rağmen insan, ne yazık ki mutlu değildir.

Bütün maddi imkanları çocuklarımızın hizmetine sunmamıza rağmen yine onları niçin mutlu edemiyoruz? Bunun sebebi manevi boşluk ve açlıktır. Bu hal, kişinin düzenini ve dünyasını altüst ediyor. Mutsuzluk ve hüzün veriyor. İnsan yaşamaktan zevk almamaya başlıyor. Her şeyi kötü görüyor, ümitsizlik ve karamsarlık içine düşüyor. Böylece hızlı adımlarla ölüme doğru koşuyor. Ümit kestiği anda da, zaten iş bitiyor. Sadece ölmek felaket değil, öldükten sonra başına gelecekleri bilmemek, tedbirini almamak asıl felakettir” dedi.

Diyanet Çözüm noktasında ise şunları söyledi; “Gençlerimizi tehdit eden yanlış inanış ve ideolojik hastalıklara karşı, onların dini ve ahlaki güzelliklerle donanımını temin etmeliyiz. Çevremizdeki ruhi bunalıma girmiş, içinde bulunduğu sıkıntılı durumu kendi başına aşamayan kardeşlerimize destek olmaya gayret edip, intiharın sosyal bir problem haline dönüşmesine engel olmaya çalışalım.”



Ölümle sonuçlanan intihar sayısı2013 yılında bir önceki yılagöre yüzde 2.98 oranında gerilemeyle 3 bin 189 oldu

 Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı kayıtlarından 2012 yılına kadar derlenen intihar olayları, 2012 yılından itibaren ölüm belgelerinden elde edilen kayıtlar ile Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü kayıtları da dahil edilerek açıklanmaktadır. Böylece intihar istatistiklerinin kapsamı genişletilmiştir. İntihar verileri kurumların idari kayıtlarından elde edilmekte olup kurumlardan geçmiş yıllara ait yeni gönderilen verilerle intihar istatistikleri güncellenmektedir. Bu haber bülteninde, 2012 yılına ilişkin intihar istatistikleri 31/05/2014 tarihi itibariyle güncellenerek verilmiştir. 

İntihar sayısı 3 189 oldu,

Ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 3 189 oldu. İntihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü kadınlar oluşturdu. 

Kaba intihar hızı yüz binde 4,19 oldu,

Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 4,19 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden dördü intihar etti. 

Kaba intihar hızının en yüksek olduğu il yüz binde 9,33 ile Karaman oldu,

Kaba intihar hızı illere göre incelendiğinde, 2013 yılında kaba intihar hızının en yüksek olduğu il yüz binde 9,33 ile Karaman oldu. Karaman ilini yüz binde 7,54 ile Ardahan, yüz binde 7,22 ile Bingöl ve yüz binde 7,09 ile Elazığ izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise yüz binde 0,74 ile Gümüşhane oldu. Gümüşhane ilini yüz binde 1,54 ile Rize, yüz binde 2,29 ile Tokat ve yüz binde 2,34 ile Yalova izledi.

İntiharlar en fazla yaşlı nüfusta görüldü,

Yaşa özel intihar hızları incelendiğinde, yüz binde 8,08 ile en fazla intihar olayı “75+” yaş grubunda görülürken en az intihar olayı yüz binde 4,56 ile “35-39” yaş grubunda görüldü. Kaba intihar hızının en yüksek olduğu yaş grubu, erkeklerde yüz binde 14,63 ile “75+” yaş grubunda, kadınlarda ise yüz binde 5,52 ile “15-19” yaş grubunda görüldü.

İntihar sayıları yaş grubu ve cinsiyete göre incelendiğinde, yaş grupları arasındaki cinsiyet farklılığının belirgin olduğu görüldü. 15 yaş altı intiharlar hariç tüm yaş gruplarında erkek intiharlarının kadın intiharlarından daha fazla olduğu tespit edildi. Cinsiyetler arasındaki farklılığın en yüksek olduğu yaş grubunun “25-29”, en az olduğu yaş grubunun ise “15-19” olduğu görüldü. 

İntihar eden kişilerin %53,8’inin intihar nedeni tespit edilemedi, 

İntihar eden kişilerin 2013 yılında %53,8’inin intihar nedeni tespit edilemedi. İntihar eden kişilerin %16,1’i “hastalık”, %9,3’ü “aile geçimsizliği”, %6,9’u “geçim zorluğu”, %3,3’ü “hissi ilişki ve istediği ile evlenememe”, %1,9’u “ticari başarısızlık” ve %0,5’i ise “öğrenim başarısızlığı” nedeniyle intihar etti.

İntihar edenlerin %50,9’u kendini asarak intihar etti,

İntihar edenlerin 2013 yılında %50,9’u kendini asarak intihar etti. İntihar şekilleri arasında %25,5 ile “ateşli silah kullanmak” ikinci sırada, %9,4 ile “yüksekten atlamak” üçüncü sırada, %6 ile “kimyevi madde kullanmak” dördüncü sırada geldi.

İntihar eden kişilerin %38,4’ü ilkokul mezunuydu,

İntihar eden kişilerin 2013 yılında %38,4’ü “ilkokul mezunu” idi. İlkokul mezunlarını %14,2 ile “lise ve dengi okul”, %10,4 ile “ilköğretim” ve %9,9 ile “ortaokul ve dengi” mezunları takip etti.

En fazla intihar olayı evli olan kişilerde görüldü, 

İntihar edenlerin %48,8’i “evli", %38,4’ü “hiç evlenmemiş”, %5,6’sı ise “boşanmış” kişilerdi. İntihar eden kişilerin medeni durumu ve cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde, erkeklerde en fazla “evli” olanların intihar ettiği görülürken, kadınlarda “evli” olanların yanında “hiç evlenmemiş” kadın intiharlarının da yüksek olduğu görüldü. 

 

TR71 Bölge illerinde ;

 

2013 yılında ölümle sonuçlanan intihar sayısı, Kırıkkale’de 12, Aksaray’da 15, Niğde’de 21,

Nevşehir’de 12 ve Kırşehir’de 7 oldu.