‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ münasebetiyle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Nevşehir Belediyesi iş birliği ile program düzenlendi.  

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla ilk program Nevşehir Valiliği önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı. Burada düzenlenen törene Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Genel Sekreter Sibel Akbaş, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman, akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.  

Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ve katılımcılar daha sonra kortej eşliğinde etkinliğin devam edeceği Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezine kadar yürüdü.  Burada Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu’nun da katıldığı programın açılış konuşmasını Üniversitemiz NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman yaptı.

Kahraman, “8 Mart Dünya Kadınlar günü,  kadınlar mücadelesinin 100 yılı aşkın süredir devam eden, eşitlik, özgürlük, adalet ve barışın mücadelesidir.  Bu mücadele farklı etnik köken, dil, din, ırk, mezhep, kültür ve sınıf farkı gözetmeyen, kadının siyasi, toplumsal ve ekonomik taleplerinin mücadelesidir. Ancak bu mücadelede alınan yol maalesef içler acısıdır. Biz kadınlar, eşitliğe giden yolda erkeklerle yan yana eşit koşullar altında yürümek istiyoruz” diye konuştu.

Programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç,  “Son yıllarda yapılan istatistiklere göre kadına uygulanan şiddete artış olduğunu, bunun yanı sıra kadınlarımızın okuma oranı arttıkça, bilinçlendikçe kendilerini daha fazla ifade edebildiklerini ve savunabildiklerini görüyoruz” dedi.  

Rektörümüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de bu düşünceden hareketle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak bünyemizde kurduğumuz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile bilimsel çalışmalara ağırlık verdik.  Bunun yanı sıra üniversitemizde bu yıldan itibaren toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında bir de seçmeli ders uygulamasına başladık. Sadece kadınlarımızın değil, topyekûn bütün toplumun, her bireyin bu konuda gereğince doğru bir şekilde eğitilmesinden yana olduğumuz için bu toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerekir. Bunu başarmak da üniversitelerin, valiliklerin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve herkesin üzerine düşeni yapması ile mümkündür.  Belli bir hedefe odaklanarak hep birlikte hareket edersek, toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında çok büyük adımlar atabiliriz. Biz Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak gerek NÜKÇAM  marifetiyle, gerekse diğer birimlerimizle üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyorum.”

Müslüman Türk toplumunun tarihte kadına büyük bir değer verdiğini dile Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise “Toplum olarak kadına değer vermeyen, onu zül gören, hor gören, iteleyen ve aşağılayan bir toplum değiliz. Tarih boyunca da Müslüman Türk toplumunda kadın, aslında değer bulmuştur. Özellikle son yıllarda kadınlarımıza karşı yapılan insanlık dışı girişimler sonrasında ben sanki bir yerlerde yanlış yaptığımız kanaatindeyim. Kadına binlerce yıl önce ne kadar çağdaş ve medeni şekilde değer verildiğini bu topraklar ortaya koymuş” diye konuştu.

Nevşehir Barosu avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz’un, ‘Kadınlarla ilgili mevzuat ve uygulamada yaşanan sorunlar’ konulu sunumu ile devam eden etkinlik sonunda Nevşehir Belediyesi Türk Halk Müziği korosu sahne aldı. Koro seslendirdiği birbirinden güzel türkülerle katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı. 

Protokol ve katılımcılar daha sonra Üniversitemiz NÜKÇAM Müdürü Leyla Kahraman’ın ‘Leyla Kahraman’ın objektifinden İranlı Kadınlar’ ile Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencilerinin eserlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.