Nevşehir İl Müftülüğü tarafından personele ve halka yönelik “Aile İçi İletişimde Anne, Baba ve Çocuk Diyaloğu” konulu konferans düzenlendi.
Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Araştırmacı-Tarihçi Yazar Mustafa Turan katılırken, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Müftü Yardımcıları A. Celalettin Altunkaya, Yaşar Bolat, Din görevlileri, Kur’an Kursu Öğreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu Mehmet Ali Aydemir’in yaptığı, Merkez Hilal Camii İmam Hatibi Yaşar Öz’ün okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda açılış konuşması yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk; “Aile içi şiddetin, boşanmaların ve çocuk istismarlarının varlığını ve maalesef gittikçe arttığını müşahede ediyoruz. Buna duyarsız kalmamız mümkün değildir. Bu nedenle Nevşehir’de birbiri ardına etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Mesala Müftülüğümüz tarafından Kadınlar Günü vesile edilerek Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanımız Nevşehir, Ürgüp ve Kozaklı ’da “Mutlu Aile” konulu konferanslar gerçekleştirildi. Aynı zamanda Acıgöl ilçe Müftülüğümüz tarafından "İslam'da Kadın ve Aile" konulu konferans icra edildi. Ayrıca Aile Haftası nedeniyle eşleriyle birlikte davet edilen cemaate pilot seçilen 8 camide 7 gün akşam sorulu cevaplı  “Aile İçi Sorunlar” la alakalı toplam 56 program gerçekleştirildi.

Şu anda da 29 Mayıs İstanbul’un Fethi nedeniyle ilimize teşrif eden Sayın Mustafa Turan Bey"Ailede Baba-Anne ve çocuk Diyaloğu" adlı konferansını vermek üzere aramızda bulunuyor. Kendisine teşrifinden dolayı  siz değerli Gönültaşlarıma, meslektaşlarıma ve misafirlerimize de katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Müftü Öztürk’ün açılış konuşmasının ardından Nevşehir’de görev yapan İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Belediye müzisyenlerinden oluşan Türk Tasavvuf Müziği topluluğu bir birinden güzel ilahiler seslendirdi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yazar Mustafa Turan’ da konuşmasında; “Herkes ister ki, çocuğu  ahlaklı, edepli ve terbiyeli olsun. Sosyal hayatta ideal ve iyi  bir insan, sınavlarda da çok başarılı olsun. Üstün yetenek sahibi olsun. İyi bir işte çalışsın ve çok para kazansın. Fakat unutmayalım ki, çocuklar bizim istediğimiz gibi olmazlar. Yetiştirdiğimiz gibi olurlar. Herkes anne baba olabilir. Ama bütün mesele, bilimsel açıdan iyi ve  ideal bir anne baba olabilmektir. Çocuklarımızı gerek ahlaki ve gerekse başarı açısından yetiştirme konusunda ne biliyoruz? Çocuk eğitimi konusunda bir eğitim aldık mı acaba? Konunun hassasiyetinden haberimiz var mı? Ya onlara karşı yanlış davranıyorsak… Hz. Ali: “Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz” der. Biz anne baba olarak doğru cetvel olmalıyız ki, çocuklarımız da bu ailede doğru eğitilsin. 
  Bir Psikiyatrist: “Bana getirilen çocukların %80’inde hiçbir problem çıkmıyor. Problem anne babada” diyor. Aslında çocuk eğitimi annenin annesinin  karnında başlıyor. Zeka’nın: %35’i anne babadan kalıtım yoluyla, %20’si annenin hamilelik döneminde,% 45’i ise doğumdan sonraki çocukların yetişmelerine göre şekilleniyor. Bu gün pek çok çocuk, ailesi tarafından yanlış davranışlar sebebiyle, sevildiğini maalesef hissedememektedir. Çocuklarımıza olan sevgimizi, gözlerle, sözlerle, dokunarak, dinleyerek ve ilgiyi odaklayarak gösterebiliriz” dedi.

Gelin-kaynana ilişkisine değinen Yazar Turan; “Gelin ve damat ile kayın valide ve kayınpederlerin akrabalık ilişkileri ve sosyal münasebetleri, yapay olmaktan çıkıp, içten ve candan olmalıdır. Erkek tarafı, artık bizim de bir kızımız oldu diye sevinirken, kız tarafı da artık bizim bir oğlumuz oldu diye mutlu olmalıdır. Çünkü aslında “kayın peder” demek “kâim peder demektir. “Kaim” kelimesi, başka bir şeyin yerine konan ve yerine geçen, ayakta duran ve var olan gibi anlamlara geliyor. Buna göre kâim peder, babanın yerine geçen anlamına gelmektedir.

Kayın valide de “kâim valide”, annenin yerine geçen demektir. Bu sebeple eşler, kayın validelerini öz anne diye bilmeli ve öyle candan davranmalı ki, ilişkiler daha samimi tesis edilsin” diye konuştu.

Mustafa Turan; “Biz evlilikte ve aile yuvasında huzur ve mutluluğun şifresini, 4 S ve 2 Z formülüyle izah ediyoruz.

1-Sevgi, 2- Saygı, 3-Sabır ve 4-Sadakat.

Devamında ise, zerâfet ve ziyafet.

Bu değerler, birbirine sıkı sıkıya bağlı altı katlı bir bina gibidir. Bunlardan birini çekip alırsanız, o bina ayakta kalamaz. Sevgisiz saygı, saygısız da sevgi olmaz. Sabır ve sadakat de birbirini tamamlar” dedi.

Konuşmanın ardından Araştırmacı-Tarihçi Yazar Mustafa Turan’a İl Müftüsü Yakup Öztürk, günün anısına plaket takdim etti.

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılını başarı ile tamamlayan öğrencileri temsilen 9 öğrenciye, Kurs Bitirme Başarı Belgesi Tarihçi Yazar Mustafa Turan, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Müftü Yardımcıları Yaşar Bolat, A. Celalettin Altunkaya ve Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir, Kozaklı ve Ürgüp ilçe Müftüleri tarafından verildi.

Belgelerin ardından program sona erdi.