Nevşehir'de uzun süredir hasretle beklenen sıcak havalar nihayet yüzünü göstermeye başladı. Öyleki bu hafta Nevşehir'de hava sıcaklıkları 35 derecenin üstüne çıkması bekleniyor.

Şehir merkezinde bugün hava sıcaklıklarının 32 dereceyi bulduğu Nevşehir'de bu durumu fırsat bilen vatandaşlar soluğu parklar ya da mesire alanlarda ağaçların serinliği altında aldı. Havanın ısınmasına en çok sevinen ise çocuklar ve yaşlılar oldu. Soğuk geçen uzun kış mevsimi nedeniyle evlerine adeta zorunlu hapse mahkum olan küçük çocuklar ve yaşlılar havanın ısınmasıyla birlikte park ve oyun alanlarını doldurdu.

    Bu arada bazı işyeri ve dükkan sahiplerinin sıcak havalardan dolayı vantilatör kurup klimalarını çalıştırmaları dikkat çekerken, bazı vatandaşlar ceketlerini çıkartıp kısa kol gömlekle dolaşmaya başladı.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü aşırı sıcaklar a karşı vatandaşları uyardı.  Açıklamada; aşırı sıcaklar ın kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, dolaşım-solunum problemi, alkolizm gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Aşırı Sıcaklık Nedir?

Canlılar, beslenme, üreme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yaptıkları bütün etkinliklerini çağlar boyunca hakim olan iklim ve çevre koşullarına göre düzenlemişlerdir. Ancak, iklimde görülen bazı dalgalanmalar ve beklenilmeyen uç (ekstrem) olayların yaşanması, canlıların hayatı üzerinde çok olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Bir yerde o güne kadar görülmeyen veya çok seyrek olarak görülen sıcak ve soğukların belli bir süre yaşanması, başta insanlar olmak üzere bütün canlılar ile doğal ve yapay çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü her canlının sıcaklık, nem, rüzgâr, basınç gibi pek çok atmosferik değişkene karşı, mutlaka fizyolojik bir tepkisi vardır. Ancak, çevreye ve iklim koşullarına en kolay uyum sağlayan, olumsuz sonuçlarından en az etkilenen canlı, insandır.

Bugüne kadar yapılan ölçümlere göre yeryüzünde şimdiye kadar en yüksek hava sıcaklığı 57 °C ile Afrika kıtasının El Azizias kentinde (Libya) 13 Eylül 1922’de ölçülmüştür. Avrupa’da ise en yüksek hava sıcaklığı Sevilla kentinde (İspanya) 4 Ağustos 1981’de 50°C olarak kayıtlara geçmiştir.

Türkiye’de uzun yıllara göre ölçülen en yüksek hava sıcaklığı ise 1993’teki Mardin iline ait kayıtlarda 48,8ºC olarak yer almaktadır.
Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığı, 17°C ile 31°C arasıdır. Doğal olarak normal yaşam için bu değerlerin altında ve üstünde belirli bir tolerans sının söz konusudur. Ancak bu tolerans sınır değerlerinin dışındaki sıcaklık değerleri, değişik bünyelerde çok farklı klinik sendromlara, fizyolojik streslere, hastalıklara ve hatta ölümlere bile neden olabilmektedir.

Aşırı Sıcakların Etkileri

Genel olarak aşırı sıcaktan daha çok, hastalar ile yaşlılar etkilenmektedir.
Aşırı sıcaklar kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, dolaşım-solunum problemi, alkolizm gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit eder.

Aşırı sıcaklar nedeni ile ulaşımda büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı kazalar belirgin bir biçimde artmaktadır.

Son yıllarda çok sık olarak yaşanan aşırı sıcak ve bunların neden olduğu olumsuzluklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için su kaynaklarının yönetimi açısından büyük sorunlara neden olmaktadır.

Sıcak süreçlerin uzaması sonucunda oluşan kuraklık nedeniyle çekilen içme ve kullanma suyu sıkıntısı yanında, aşırı sıcaklıklara bağlı olarak büyük orman ve çalı yangınları görülebilmektedir.

Aşırı Sıcaklardan Korunma Yöntemleri
Kanser hastaları, kemoterapi hastaları veya değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmelidir.
Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu saat 10:00-16:00 arasında güneş ışınlarından kaçınmalıdır.

Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmeli; şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.

Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.

Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.

Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır ve güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.

Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli, soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
------------------

    Öte yandan Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Nevşehir ve ilçelerinde zaman zaman 30 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde 40 Derecelere kadar artmasının beklendiğini söyledi.

İşte Nevşehir ve İlçelerinde 21 Haziran - 27 Haziran 2016 tarihleri arasında 5 Günlük Hava Tahmini;

 
Merkez 22 Haziran
Çarşamba
23 Haziran
Perşembe
24 Haziran
Cuma
25 Haziran
Cumartesi
26 Haziran
Pazar
Nevşehir AZ BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
AZ BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
15     31 17     31 18     32 18     32 18     34
Acıgöl AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
14     31 15     32 16     32 15     32 15     33
Avanos AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU SICAK
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU SICAK
16     33 17     34 18     34 17     34 17     35
Derinkuyu AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
13     31 14     32 14     32 14     32 13     34
Gülşehir AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
17     33 18     34 18     34 18     34 17     35
Hacıbektaş AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
15     30 16     31 16     30 16     30 16     32
Kozaklı AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU AZ BULUTLU
16     32 17     33 17     32 16     32 16     34
Ürgüp AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU SICAK
AZ BULUTLU AZ BULUTLU PARÇALI BULUTLU AZ BULUTLU SICAK
12     32 13     33 14     33 13     33 13     35