Nevşehir’de son zamanlarda yine çok şikâyet aldığımız çakmak gazı ile alakalı olarak ilimizde bugün daha 6 ila 10 yaşlarında bir grup çocukların çakmak gazı çektikleri görüldü. Nevşehir'de sokak ortasında çakmak gazı çeken çocuk polis tarafından yakalandı. 

Uyuşturucu Kıskacındaki Nevşehirli Çocuklar ...Yaşları daha 6-10 arasında değişiyor...!


İşte en son bugün Nevşehir merkez İbrahimpaşa mahallesinde Yaşlari 6 ile 10 arasında degişen daha küçücük cocuklar çakmak gazı çekiyor. Duyarlı vatandaşların şikayetleri ile olay yerine gelen Polis ekipleri bu çocukları ellerinden tutarak çocuk karakoluna götürdüler.

​Uyuşturucu Kıskacındaki Nevşehirli Çocuklar için il genelinde Nevşehir İl Müdürlüğü ve Nevşehir İl Jandarma Komutanlığının ise titiz çalışmaları tam gaz devam ediyor.

Nevşehir'de özellikle mahalle arası parklarda, metruh binalarda ve boş inşaatlar’da şikayetler sonucu rastladığımız manzaralar Nevşehir’in gençlerinin’de kötü alışkanlıkları olduğunu bizlere gösteriyor.

Gençler ve çocuklar arasında yeni tehlike: Çakmak gazı! Son zamanlarda çocuk ve gençler arasında artan uyuşturucu madde bağımlığında baly ve çakmak gazı bağımlığı endişe verirken uzmanlar, bu tür bağımlılıkların ani ölümlere bile yol açabileceğine dikkat çekerek anne babaları uyarıyor.


Nevşehir'de çakmak gazı çeken çocuklar için Ailelerin dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca mahalle aralarında yada çarşıda çakmak gazlarının çocuklara satılmaması gerekiyor. Ve yine bunun sıkı bir denetiminin yapılmasıda gerekiyor. Nevşehir Valiliği tarafından daha önce 18 yaşından küçüklere kimyasal gaz ihtiva eden çakmak, çakmak gazı satışını ne amaç için olursa olsun çocuklara satışını yasaklamıştı.

Nevşehir'de 18 yaşından küçüklere uçucu madde ve çakmak gazı satışının yasaklandığını ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanacağına belirtildi... İl sınırları içerisinde çocukların bağımlılık yapan, zihinsel, fiziksel ve psikolojik, gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek sentetik ve kimyasal nitelik taşıyan bally, tiner, derby gibi boya çözücü ve yapıştırıcı olarak kullanılan, uçucu ve uyuşturucu maddeler ile çakmak gazının zararlarından korumak, bu maddelerin çocukların erişimini engellemek ve bu ürünlerin amacı dışında satışını ve kullanımını engellemek amaçlanıyor.


Kararın ardından Nevşehir il sınırları içerisinde 18 yaşından küçüklere bally, derby, tiner, çakmak gazı vb. uçucu ve bağımlılık yapıcı nitelikte maddelerin satışını yapanlar ve uymayanlar hakkında idari yaptırım kararları uygulanacağı öğrenildi.

Temin etmesi uyuşturucu maddelere oranla daha kolay olan çakmak gazı, başta çocuklar olmak üzere gençler arasında büyük bağımlılığa neden oluyor. Uzmanlar, çakmak gazının içerdiği uçucu maddeler nedeniyle kalbin daha hızlı atmasına ve böylece ani ölümlere sebebiyet verebileceğine dikkat çekerek anne ve babalara uyarılarda bulundu.

AİLELER İLGİSİZ

Yaşanan bu sorunların temelinde ailelerin ilgisizliği yatıyor.


Edinilen bilgilere göre “Madde bağımlılığının en büyük nedeni dağılan aile yapısıdır. Çocuğun ailede aldığı terbiye, merhamet ve sevgi, çocuğu koruyan en büyük ilaçtır. Aile kurumunu korumamız lazım. Aile kurumu sağlamsa çocuklar bu tür kötü yollara düşmez.
İşte çözüm yolu:
Aile-Anne-Baba-Kardeş
Diyanet-Müftülük-İmam
Öğretmen- Müdür- İdare
Akraba-komşu-vatandaş
Vali-Milletvekili-Belediye
Emniyet-Jandarma-Milli Eğitim- Spor İl Müdürlüğü...
Bürokratlar, Siyasiler, STK'lar topyekün hareket başlatarak uyuşturucu illetine savaş açılmalı.

Bu soruna ilişkin olarak Nevşehir Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet Artunay'ın önemli projeler için çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz.


Bu tür bağımlılıklara karşı bütün kurumların el birliği verip bir çalışma yapması gerekiyor. Yoksa dizini dövmekle ağlamakla sızlamakla bu iş çözülmez. Ve bu vebali kimse kaldıramaz.

 ACİLEN CİDDİ PROJELER ÜRETİLMELİ
Gençliğimizle övünürken sonra dövünmemek için üzerimize düşen çok önemli görevler var.Unutulmamalıdır ki, “Gençliğimizin bozulması kadar büyük bir darbe yoktur. Gençliğin bu buhrandan kurtuluşunun tek reçetesi inançtır, maneviyattır. Devlet, gençlerin ıslahı için ve maneviyatın gelişimi için acilen ciddi projeler ortaya koymalıdır.
Çocukları kötü alışkanlıklara yönlendirenlere yönelik cezalar artırılmalı ve emniyet birimleri üzüreni düşenin fazlasını yapmalıdır.  
Diyanet müftlük dolayısıyla imamlarımız, STK, âlim ve kurumlar bu konuda çabalarını artırmalıdır.
Aileler bu konuda duyarlı olmalıdır.
Çocukların okul, arkadaş ve gezdikleri mekânları dikkate almalı ve çocuklarını camilere, İslami aktivitelere yönlendirmelidir.
Belediyeler parklara sahip çıkmalı ve her parka bekçiler atayarak parkları pislik yuvası olmaktan kurtarmalıdır.”