Nevşehir'de Suriye uyruklu oldukları öğrenilen dilenciler kapı kapı dolaşırken, şehir merkezinde yoldan geçen vatandaşları durdurarak yardım talebinde bulunuyor. 

Nevşehir'de bir türlü çözülemeyen sorunlarından biri...  Hangi trafik ışığına, hangi kavşağa gelseniz onları görüyorsunuz. Üstleri başları kirli, doğru dürüst kıyafetleri yok. Ellerini açıp dileniyorlar, dükkan dükkan, araba araba geziyorlar. 

Mutlaka Uzaktan birileri takip ediyor onları, DİLENDİRİYOR... 


Nevşehir'de Çocuk Dilenciler Gün Geçtikçe Çoğalıyor!

Nevşehir'de dilenciliği meslek haline getiren Suriyelilerin sayıları her gecen gün artıyor. Özellikle kent merkezinin farklı noktalarında trafik lambalarında duran araçlardan para dilenen Suriyeli çocuklar, trafikte canlarını tehlikeye atıyor. İşte bu durumdan şikayetçi bir vatandaşımız bakın yaşadıklarını nasıl anlatıyor;


Tüm Türkiyede olduğu gibi , Nevşehir'de de Suriyeli göçmenlerin bir çoğu dilencilik yaparak geçimini sağlıyor. Suriyeli çocuklara, Nevşehir'in hemen hemen her yerinde dilencilik yaparken rastlamak mümkün. Özellikle trafik lambalarında duran araçlara yanaşan çocukların hayatlarını tehlikeye atarak dilenmesi gözlerden kaçmıyor.

Araçların önüne atlayarak para isteyen Suriyeli çocuklardan rahatsız olan Nevşehirli vatandaşlar ise yetkililerden bu duruma bir önlem almasını istiyor.    

Nevşehir meteris Kavşağında objektiflere yansıyan bu resimde küçük bir kız çocuğu , yanlarındaki iki erkek çocuk ile beraber ışıkta duran araçlardan para istiyorlar. Diğer resimde ise Nevşehir merkezindeki iş yerlerine gelerek kapı kapı dolaşıp para isteyen çocukları görüyorsunuz. Bazı çocuklar FİB Haber Objektiflerinden kaçarken bazıları ise çareyi yüzlerini kapamakta buluyor. Zaman zaman koşarak araçların yanına giden çocuklar, büyük bir tehlikeye de yol açıyor.   Çevrede hiçbir polisin bulunmadığı kavşaklarda dilenen çocuklar, trafiği tehlikeye soktukları gibi kendi canlarını da tehlikeye atıyorlar.  Kavşakta dilenen Suriyeli çocuklar için kaza geliyorum diyor. 



Bu dilenen masum el kadar çocuklara Kimimiz, o gün işlediği günahları sileceğini zannedip, çıkarıp cüzdanından 3-5 birşeyler veriyor. Kimimiz, göz teması kurmamaya çalışıyor, başka yöne bakıyor.  Kimimiz ise, tersliyor, hatta azarlıyorlar. 

Aslında bu masum çocukların bir suçu yok. Birileri onların üzerinden bolca para kazanıyor. Her ışıkta en az 1 lira toplasalar, gün boyu 100 liradan fazla toplarlar. 
Bizler de acıyıp para vererek bu çocukların, ailelerinin PİS sistemi içerisindeki yerlerini daha da sabitleştiriyoruz. 

Eşimin ısrarlarına rağmen , bu zamana kadar bunlara kesinlikle para vermedim. Çoğumuzun eşi , annesi de öyledir. "Ayy, yazık " diyerek anlık olarak vicdanlarını rahatlatırlar. 

Ama bu insanlara para vermek bu sorunu kesinlikle çözmez, tam tersine daha da artmasına neden olur. Yani bu çocuklar SÖMÜRÜLÜYORLAR! 

Ben bu konu üzerine çok düşündüm. En sonunda gittim marketten, bir paket şeker aldım. Aracın torpido gözüne koydum. 

Şimdi gelen çocuk olursa, o açtığı avcuna hemencecik bir şeker bırakıyorum. Artık para mara da istemiyor, sevinip gidiyor. 

Çünkü dilenen ÇOCUK, her türlü çocuk. Sevgiye oyuna ihtiyacı var. 

Hatta bunu daha da ilerletip, evde çocuğun oynamadığı eski oyuncakları falan vermeyi düşünüyorum. Belki o çocuk, o ışıklarda dilenmeyi bırakır, oyuncağa dalar gider. Onu sömüren de belki bu işten vazgeçer. 

Artık bu çocuklara PARA değil ŞEKER verelim! 

Sorunun Kesin çözümü için Valilik,  Belediye ve il Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa bir çalışma yürütmesi gerekiyor.



“Bu Çocuklarımızı Sokaklardan Kurtarmamız Gerekiyor”

Henüz daha ilkokul çağındaki çocukların dilencilik yapmaması gerektiğini savunan vatandaşlar; “Bu çocuklara ilk olarak devletin kurumları sahip çıkması gerekiyor. Bunları sokaklardan kurtarması gerekiyor. Bu çocuklar ileride sokaklardan pek çok kötü alışkanlık edinecek ve ilerleyen yaşlarda karşımıza madde bağımlısı, uyuşturucu bağımlısı olarak karşımıza çıkacak. Devletin kurumlarının elinden geleni yapması gerekiyor. Bu çocuklarımızı sokaklardan kurtarmamız gerekiyor” diye konuştular. 


“İçimiz Parçalanıyor”

Bu tür çocuklar için şimdiden bir şeyler yapılması gerektiğini belirten vatandaşlar; “Nevşehirde bir tarafta Suriyeli dilenciler bir tarafta çocuk dilenciler. Kaldırımda otururken görüyoruz ve içimiz parçalanıyor. Para vermeyecek olsak da acıyıp para veriyoruz. Zaten istenen de bu, yapılmak istenen de bu. Ancak hepimiz insanız ve vicdanımıza yenik düşüyoruz. Nevşehirdeki yetkili kurumlar harekete geçip bu çocuğun ailesine ulaşmalıdırlar. Ne kadar küçük yaşta sokaklardan kurtarılırsa kardır. Bu hem kendisi için kardır hem de bütün toplum için kardır. Hiçbir çocuğun ileride madde bağımlısı olmasını, uyuşturucu veya bali içmesini istemiyoruz” şeklinde konuştular. 



“Bu Tür Manzaralar Görmek İstemiyoruz”

Artık dilencilerden yaka silker hale geldiklerini söyleyen vatandaşlar; “Nevşehirde dilencilerden artık bıktık. Her köşe başında bir dilenci görüyoruz. 50 kuruş yada 1 TL olarak topladıkları paraların haddi hesabı yok. Bizler kaldırımlarda dilenci görmek istemiyoruz, trafik ışıklarında dilenci görmek istemiyoruz. Hele hele çocuk yaşta dilenci görmeyi hiç istemiyoruz. Gerek Nevşehir Valiliği gerekse Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Zabıta Müdürlüğü bu tür durumlarla ilgili harekete geçmelidir. Nevşehir de daha fazla bu tür manzaralar görmek istemiyoruz. Bunun önüne geçilmezse sayıları daha da artacak. Bu kez her adım başı dilenci olacak” diye konuştular.