DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI BAŞLADI..

Dünya Kadınlar Günü kutlama törenine Nevşehir Valisi Mehmet CEYLAN, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri GÜLER, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz KILIÇ, İl Emniyet Müdürü Metin KALAYOĞLU, İl Müftüsü Yakup ÖZTÜRK, İl Defterdarı Hatice İŞCEN ERCOŞMAN, daire müdürleri ve davetliler katıldı.

     Etkinliğin açılışında konuşan Rektör KILIÇ, 1977 yılından beri BM öncülüğünde tüm dünyada kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nün geçmişe yönelik bilgiler verdi.

Daha sonra Vali Ceylan yaptığı konuşmada ise:

"Değerli konuklar, saygı değer kadınlarımız annelerimiz,

  Sözlerime başlarken tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.Toplumun Yapısını güçlendiren, şekillendiren, aile birliğinin en önemli unsuru ve toplumun temel taşı olan Türk kadını ve Türk annesi daima özverinin, sevginin kaynağıdır.

  Millet ve Devlet yapımızın odağında yer alan tüm zor şartlarda fedakarlıklarını esirgemeyen kadınlarımızın hayatın her alanında çalışmalarıyla elde ettiği başarılar her geçen gün artmaktadır.

  Kadınların, toplumsal, ekonomik, siyasal konumlarını geliştirmek, ayrımcılığı ve ön yargıları yok etmek üzere kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarından medyaya kadar toplumun tüm kesimlerinin mücadelenin ön saflarında aktif olarak yer almasına ihtiyaç vardır.

  Günümüzde artık Türk kadını, sosyal hayat içinde aktif olarak yer almaya başladı. Çalışan, üreten kadınların sayısı hızla artıyor. Sadece Türkiye'de değil, dünya'nın pek çok ülkesinde her alanda başarılı kadınlarımız var. Öğretim üyeleri,bilim kadınları, hukukçular, sanatçılar, diplomatlar, siyasetçiler, doktorlar, öğretmenler... Ben inanıyorum ki, kadınlar her meslek dalında başarılı olabilirler, oluyorlar da.

  "Cennet anaların ayakları altındadır." diyen bir medeniyetten geliyor olmamız ile bugün kadına yöneltilen şiddete dair aldığımız üzücü haberler arasında kabul edilemez bir çelişki vardır. Türk kadını "yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde yükselmeye" layıktır.

  Kadınlar toplumu ileri götüren sosyal dinamiğin temel kaynağıdır. Kadın, Annelik rolüyle bu dinamizme, yani; yeni nesillere şekil verendir. Bu nedenle, kadına yapılan yatırım, aslında geleceğe yapılan yatırımdır.

  Dünya, kadınların eli ile değişmektedir. Dünyanın en önemli gelişmelerine, özel ve anlamlı günlerine bakarsanız hepsinde kadınların verdiği mücadeleyi, çektiği acıları ve sonunda elde ettiği başarıyı görürsünüz.

  Özellikle, milletimizin verdiği o büyük mücadele de; Kurtuluş Savaşımızın destanlarında da hep kadınlarımızın ön planda olduğu hepimizce bilinmektedir.

  Kadınlarımız gelecekte; vatandaşlarımızın, sorunlarına ortak çözüm getirerek, sorumluluğu paylaşarak, demokratik ve sağlıklı bir çevrede yaşamak için yol gösterici olacaktır. Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir.

  Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir.

  Kadın toplumun içindeyse o toplum ileridir.

  Kadın toplumun içindeyse o toplum üretkendir.

  Kadının yok sayıldığı kadının çıkarıldığı bir toplum, toplum vasfını taşımayan basit bir kalabalıktan ibarettir.

  Bu çerçevede düşünüldüğü takdirde kadın haklarının insan haklarından ayrı değerlendirilmesi düşünülemez.

  Dünya'da ve Türkiye'de kadın haklarının iyileşmesine yönelik epey yol alınmıştır. Günümün Türkiye'sinde kadın artık erkeğin yaptığı her işi layıkıyla ve çok daha iyi yapar hale gelmiştir. Düne kadar kadının yapmasının düşünülemeyeceği meslekler, bugün artık kadınlar tarafından gayet başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

  8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tüm Dünyada ve Ülkemizde kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmasını temenni eder, bu vesileyle; tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutlar tüm kadınlarımıza sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim." dedi.NEVŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÜNVER;

“ANADOLU KADINI İLE DÜNYA KADINI AYNI TANIM İÇERİSİNDE YER ALIRSA EKSİKLİK YAPILMIŞ OLUR”

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Anadolu kadınını, dünya kadınları ile aynı tanım içerisinde bütünleştirildiğinde ciddi eksikliklerin oluştuğunu belirterek “Biz duygusal bir toplumuz .Kendinden çok başkalarını düşünerek fedakarlığı toplum yaşamı haline getiren Anadolu kadını,bu özelliği ile dünya kadınları ile aynı tanım içerisinde yer almaz. ”dedi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Belediyesi ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesiişbirliğinde düzenlenen Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Üniversite yerleşkesi içerisinde yer alan Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama tesislerinde düzenlenen Dünya Kadınlar Günü kutlama törenine katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, 1977 yılından beri BM öncülüğünde tüm dünyada kutlanan Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişe  yönelik bilgiler verdi. Kılıç, son yıllarda Türkiye’de kadınların sosyal,ekonomik ve siyasi alanlarda daha etkin hale gelebilmeleri noktasında ciddi ivmelerin kazanılmasına karşın halen bu alanda çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi, Kılıç Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak hazırladıkları bir proje ile kadın istihdamı alanında önümüzdeki süreçte bir dizi çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de, Dünya kadını ile Anadolu kadınının aynı tanım içerisinde bütünleştirildiğinde eksik bir şeylerin bırakılacağını belirterek, duygusal yapısı ile Anadolu kadının farklı bir noktada bulunduğunu vurguladı. Ünver şöyle konuştu; “Bugün dünya kadınları ile Anadolu kadınını aynı tanım içerisinde bütünleştirdiğimizde,  eksik bir şeyler bırakıyoruz. Biz duygusal bir toplumuz . Bir genel ayrım yapıyorsak  ve “Tüm dünya kadınlarını kadındır ve aynıdır” dersek burada yanlış yaparız. Çünkü Anadolu kadının duygusallığını ve fedakarlığını ben anamdan bilirim. Küçüklüğümüzde ortada çok güzel bir yiyecek var, annem herkese dağıtır ama kendi hakkına gelince ‘Benim canım istemiyor” diyerek kendi hakkını da bana verirdi. Şimdi daha iyi anlıyorum annemin canının neden hiç istemediğini. Halbuki o da insan, onun da canı o yiyeceği hiç istemez mi ?Elbette ister,ama bu bile bir büyük fedakarlıktır . Mesela babam yorulurdu,biz yorulurduk ama annem yorulmazdı, aslında o da elbette yorulurdu ancak yorulduğunu bize asla hissettirmezdi,işte bu bile  bizim için ciddi bir fedakarlıktır.” diye konuştu.

Ünver, bu tür etkinliklerin kadın hakları konusunda farkındalık kültürünün oluşturulması noktasında önemsenecek bir çalışma olduğunu da dile getirerek şöyle konuştu. “Bu tür etkinliklerin yürütülmesini kadın hakları konusunda farkındalık kültürünün oluşturulması noktasında  oldukça önemlidir. Nevşehir, Tanzimat’ın ilan edilmesiyle kurulmuş bir belediye ancak bugüne kadar hiçbir bayan zabıta çalışmamış,  yani toplumun bir kısmı yok sayılmış. Aslında bukonuyu abartanlardan değilim, yani kadın haklarının çiğnenmesi konusunda, yegane sorumlu olanın erkek olduğunu da düşünmüyorum. Eğer pozitif bir ayrımcılık yapılacak ise bu  ciddi neticelere oturtulmalı, kadın haklarının ihlali konusunda yüzde 60-70 erkekler kabahatli buna da yürekten inanıyorum ama  yok sayılan bir kısım var mı ? Anadolu’da var, ama bunun tamamını  erkeklere yükler isek hatayı görmemiş oluruz.  Yanlış bir teşhis ile tedaviye başlar ve hastaya başka zararlar veririz.”dedi.

“ANADOLU KADININI SÜREKLİ DAYAK YİYEN OLARAK ANLATMAK YERSİZ

 

Ünver, Anadolu’nun  sadece kadının dövüldüğü ,hakaret edildiği bir yermiş gibi bir algının oluşturulmasına şiddetle karşı olduğunu ifade ederek “ O zaman Kara Fatma’yı nereye koyacağız.?  Kurtuluş savaşında çocuğunun üzerindeki örtüyü alarak top mermisinin üzerine örten kadının ‘Paşam top mermisi ıslanmamalı, eğer bu mermiler ıslanırsa vatanı kaybederiz, ben çocuğumu kaybetmişim hiç önemli değil, vatanı kaybedersek biz olmayız” diyen bir Anadolu kadınını,  sadece dayak yiyen bir kadın olarak anlatmanın bir haksızlık olduğunu düşünmüyor musunuz ?” dedi.

Ünver konuşmasının son bölümünde de, Türk toplumunun Ataerkil bir yapı içerisinde olduğu yönündeki düşüncelere de karşı olduğunu dile getirdi ve “Anadolu’nun halen bir  çok köyünde, beldesinde ve ilçesinde ananın sözü geçer. Annenin bilgisi dışında babanın evine herhangi bir eşya alması acaba mümkün mü? Özellikle evlilik sürecinde bile bugün acaba baba mı etkili ?yoksa anne mi? Bu toplumda yaşayan biri olarak bunların da çok iyi değerlendirilmesi ve tespitinin yapılması gerektiğine inanıyorum. “ dedi. 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’da, toplum yapısının güçlenmesinde ailenin temel taşı konumundaki annelerin özverinin ve sevginin mimarları olduğunu belirtti. Zor şartlarda fedakarlığı ve har alandaki yoğun çalışması ile başarılı olan Türk kadınının özellikle son yıllarda ekonomi, sosyal ve siyasi alanlardaki üstünlüğünün arttığını vurguladı.

 

 KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI SÜRÜYOR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü,Nevşehir’de düzenlenecek bir dizi etkinlikle kutlanıyor.Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi işbirliği ile 13 Mart tarihinde sona erecek Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında çok sayıda sosyal ve kültürel etkinlik düzenlenecek.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama tesisinde başlayan etkinlikler,8 Mart 2014 Cumartesi günü akşam saat 19.00’da Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam edecek.Buradaki kutlamalarda Emektar Kadınların fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak ve Nevşehir Belediyesi Müzik topluluğu konser verecek.

9 Mart 2014 Pazar  günü Nevşehir Hacıbektaş Veli  Üniversitesi  Sanat Kulübü tarafından “Sığınamayanlar” isimli tiyatro gösterisinin ardından 10 Mart 2014 Pazartesi günü de öğrencilerin atölye çalışmaları yer alacak.

8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlamaları kapsamında 7-13 Mart tarihleri arasında Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi kız öğrencileri sağlık taramasından geçirilecek.