"2/8/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Kanunla 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde yapılan değişiklik ile, engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendilerine ve ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçilerine, demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma imkanı sağlanmıştır.
Bu değişiklikle getirilen ücretsiz seyahat hakkının kullanımına ilişkin hususları düzenlemeyi amaçlayan Yönetmeliğe ilişkin çalışmalar Bakanlığımız Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir. Yönetmelik taslağı, ücretsiz seyahat hakkından, şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının Bakanlığımızca düzenlenecek kartı, yaşlıların nüfus cüzdanını, engellilerin de Bakanlığımızca düzenlenen ve “Özürlüler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Özürlülere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde geçerli olan kartlar ile Engelliler İçin Kimlik Kartlarını kullanarak faydalanabilmelerini öngörmektedir. “Engelliler İçin Kimlik Kartları”na ilişkin işlemler, anılan Yönetmelik hükümleri gereğince Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup, kimlik kartları Bakanlığımız İl Müdürlükleri aracılığıyla verilmektedir.

4736 sayılı Kanun ile getirilen ücretsiz seyahat hakkından, ağır engelli vatandaşlarımız ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri de faydalanabilecektir. Ancak, Bakanlığımız Kurumsal Kimlik Kılavuzuna uygun olarak 22.03.2013 tarihli ve 289 sayılı Bakanlık Oluru ile revize edilen “Engelliler İçin Kimlik Kartı” (Ek-1), kart hamilinin ağır engelli olup olmadığına dair bir ibare içermemekte olup, ağır engellilerin ve refakatçilerinin bu haktan herhangi bir problemle karşılaşmadan faydalanmasını sağlamak üzere, kartın ağır engellilik bilgisini de içerecek şekilde revize edilmesi zorunluluğu doğmuştur. Bakanlık Makamının 14/11/2013 tarihli ve 1309 sayılı Olurları çerçevesinde ağır engellilik bilgisini de içerecek şekilde revize edilen kartların basımı yapılmış ve yeni tasarımlar müdürlüğümüze de ulaşmıştır.

Bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından Yönetim Bilgi Sisteminde (YBS) gerekli değişiklikler yapılarak, modül eski (Ek-1) ve yeni (Ek-2) kartların basımına da imkan verecek şekilde İl Müdürlüklerinin kullanımına açılmıştır. Bu çerçevede; 
- Ağır engelli birey kartlarına “Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır” ibaresi eklenmiş, 
- Ağır engelli olmayan birey kartlarında ilgili bölüm boş bırakılmış, 
- Kimlik kartının ön yüzünde yer alan çerçeve kutucuklar kaldırılmış, 
- Adı Soyadı bölümü iki ayrı satırda yer alacak şekilde ayrıştırılmış,
- Kartın seri numarası kartın arka yüzüne aktarılmış, 
- Kartın arka yüzünde yer alan onay bölümüne onay tarihi eklenmiş,
- Kartın arka yüzünde yer alan açıklayıcı bilgiler güncellenmiş,
- Kartın ön yüzünde yer alan fotoğraf bölümünün sol alt köşesine gelecek şekilde uygulanmak üzere Bakanlığımız logolu bir hologram eklenmiştir.ADMİN:OSMAN TANRIKULU