Nevşehir Merkeze bağlı Sulusaray Kasabasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yatırımı onaylanan 8 dekar alanda kurulu Katlı Tarım Limited Şirketi' ne ait  güneş enerjisi ısıtmalı modern sera tesisinin açılışı yapıldı.

Açılış Törenine  ;

Nevşehir Valisi Mehmet CEYLAN, Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ,  Nevşehir Emniyet Müdürü, Nevşehir Ak Parti İl Başkanı, İl Jandarma Komutanı, TKDK İl Koordinatörü, İl Sağlık Müdürü, İl Halk Sağlık Müdürü, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Meteoroloji Müdürü, Ziraat Bankası Müdürü, TEB Bankası Müdürü, Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Birlik ve Oda Başkanları, Belde Belediye Başkanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürleri, Şube Müdürleri, üreticiler ve davetliler katıldı.

 

Sera yatırımcısı Yılmaz KATLI  yaptığı konuşmasında serada bilgisayarlı otomasyon sistemiyle kontrolü sağladıklarını, tozlaşmanın bambus arıları vasıtası gerçekleştirildiğini ve dekardan 4 ton ürün alabildiklerini söyledi. Bu şekilde uygulanan projelerin artması temennisinde bulundu.

 İlimiz de Güneş Enerjisi Isıtmalı Modern Sera Açılışı Gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ konuşmasında;

"İlimizde ilk defa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ''KATLI'' Tarım Limited Şirketi tarafından  gerçekleştirilen projenin en önemli özelliği seranın ısıtma sisteminin güneş enerjisinden sağlanıyor olmasıdır. Güneş enerjisi kullanımı ise bölgemizde seracılığın maliyetini düşük seviyelere indirmektedir. Altes F-1 domates çeşidi üretimiyle başlayan serada aynı zamanında topraksız tarım uygulaması yapılmakta olup toprak yerine bölgemizde doğal halde çok miktarda bulunan perlit kullanılarak maliyet rakamları aşağıya çekilmiştir. Halihazırda 21.000 kök domates bitkisinin yetiştirildiği sera içerisinde bilgisayarlı otomosyon sistemi çalışılmakta olup tahmini verim beklentisi yaklaşık 400 tondur.  Serada İYİ TARIM yöntemiyle üretim yapılmakta olup, döllenme Bakanlığımızca desteği sağlanmış 13 adet Bombus arı kovanı ile yapılmaktadır" diyerek  Nevşehirde uygun bölgelerde seracılığı teşvik etmeye çalıştıklarını ve bu amaçla bu yıl 250 metrekare büyüklüğünde 10 üreticiye örnek sera kurulduğunu söyledi.  

 

Nevşehir Valisi Mehmet CEYLAN konuşmasında;

"Biliyoruz ki  Tarım İlimizde ekonomik getiri açısından önemli bir değere sahiptir. Tarımda daha bilinçli, daha teknik ve birim alandan daha yüksek getiri elde etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, tarımla uğraşan vatandaşlarımız ve diğer paydaşlar ellerinden gelen tüm katkıyı ve özveriyi gösteriyorlar. Burada bu güzel işletmeyi ilimize kazandıran ve örnek olan çok değerli yatırımcılarımıza teşekkür ediyor başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından seranın açılışı yapılarak domates hasadı gerçekleştirildi.