Halı Dokumacılığı Gelişiyor

NEVŞEHİR(MHA) Toplum yaşantısı içerisinde, kullanım alanları bakımından fonksiyonları olan; anonim özellikleri, estetik ve içsel duygulara Halk Sanatları deniliyor. Nevşehir ve çevresinde bu tanımlamayla nitelenen türde ürünlere çeşitli alanlarda rastlamak mümkün.
Yöreye özgü karakter taşıyan belli başlı sanat dalları : Dokuma sanatı (Halı, kilim, culfacılık)
Örgü sanatı (Çorap, oya örgüsü), Toprak kap sanatı (Çanak- çömlekçilik).  

Yörede bu sanat dalı ile ilgili, meydana getirilmiş çokça ürün bulmak mümkündür. Ürgüp, Avanos ilçelerinde dokuma sanatının bir türü olan halıcılık oldukça gelişmiş. Buraya halıları Türk halıcılığı içerisinde özel bir yere sahip.
Bölge halıları “Istar “ tezgahında dokunmaktadır.Yöre halılarında çögü ipleri önceleri yünden oluşmasına karşın bu gün eriş iplerde oluşmaktadır.Geleneksel tarz halılarda üç boy halı tipi görülmekte.Bunlar: Sedir Halısı (İnce uzun), Taban Halısı (Uzun ve geniş), Seccadelik Halı (Küçük boy) dan oluşmakta. Halılar renkler bakımından çevrede bulunan doğal (kök) boyalardaki renklerle paralellik gösterir. En çok bulunan renkler yeşilin tonları, siyah, kahverengi, sarı ve vişne rengidir. Motifler olarak daha çok geometrik üç madalyonlu kompozisyonlar ağırlıklı. Motifine göre belli başlı halı adları olarak: Göbekli, harikli, Yılan Bahçesi gibi çeşitlerini boyayabilir.

Bu teknikle ürünler daha çok Kozaklı ve Gülşehir ilçelerinde bulunmakta. Kilimlerin çözgü ve atkı ipleri yünden oluşmakta. Motifler daha çok geometrik şekillerden oluşmakta.
Kilim tekniğinde, ev içi sergi amaçlı ürünler yanında, heybe, yolluk, denk çuvalları gibi ürünlerde dokunmakta.

Modern kumaş dokuma tarzının protetipi olarak düşünülebilecek culfa tezgahlarında, kaba kumaşlar dokunmuş. Motifleri ise renkli iplerle dokuma anında verilmiş. Culfalıklarda üretilen kumaşları halk, kadın, erkek şalvarları yapımı ile bele sarılan şal kuşak için kullanılmış. Şu an üretim yapılmayan bu tezgahların, yoğunluk merkezlerinin Ürgüp ve Göreme olduğu tespit edilmiş.