AVM’ler müşteri memnuniyeti ve ilgi çekmek amacıyla süslemeler ve çeşitli etkinliklerle insanları harama ve tüketime zorluyor. “Noel Baba”, “Peri Kızı”, Yılbaşı ağacı gibi Hıristiyan kültürüne ait semboller ile sözde kampanyalar yapan AVM’ler yılbaşı hezeyanının en şaşalı yaşandığı yerler olarak göze çarpıyor. “Noel Baba”nın çocuklara hikaye anlatmasından dijital yılbaşı ağacının süslenmesine, yurt dışı seyahatlerden hediye araba kazanmaya kadar yeni yıl kutlamaları kapsamında birçok etkinlik...

2017 yılının bu son günlerinde yaklaşan yeni yıl nedeniyle bazı mağaza AVM'lerde yılbaşı hazırlıklarıda başladı. Edinilen bilgilere göre, Nevşehir'de ki bazı AVM önüne yerleştirilen ışıltılı noel ağacı ve süsleri Nevşehirli vatandaşlar tarafından tepkiye neden oldu.

Nevşehirli bazı vatandaşlarımız yaklaşan yeni yıla ilişkin kutlama hazırlıklarını protesto ederek "Müslüman Noel Kutlamaz" dedi.

Bu konuda eleştiriler öyle farklı boyutlara ulaştı ki; Çok sayıda vatandaşımız AVM önüne konulan Noel ağacının üstündeki simgeyi de farklı şekilde yorumlayarak "Hem Noel ağacı koymuşlar hemde üstünede birde Haç işareti koymuşlar." şeklinde düşüncelere kapılmışlar. Böylesi hassas bir dönemde ne gereği var ki? Bu çam ağacını koymasan ne olacak? Koydunuz daha çok mu müşteri gelecek? Öyleyse amaç nedir?

Hristiyanlar'ın yılbaşından bir hafta önce kutladığı dini bayram olan Noel, bizim için neden önemli olsun...? 

"Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol..."
Herkese saygımız sonsuz ama aynı saygıyı % 99 Müslüman olan bir ülkede bekliyor olmaktan daha doğal ne olabilir ki? Bazıları kuru sıkı eleştirilere hazırlansınlar ; Desinler ki siz Gericimisiniz ? vs. vs. Daha fazla ne diyebilirsiniz ki... Bu Konu Samimiyet! Bu Konu insanın kendine olan saygısı! Samimi olmayan ve insanın kendisine saygısı olmayanların başkalarına da sevgisinden saygısından veya herşeyden önce samimiyetinden bahsedebilirmisiniz? Saygı görmek istiyorsanız önce siz saygılı olmayı öğreneceksiniz. 

Merak ediyorum. Acaba bizim gibi hangi Avrupa ülkesi, Amerika veya başka bir ülkede Hristiyan alemi, Müslümanlar için kutlanan Ramazan Bayramını kutluyor? Hangi gayrimüslüman ilericilik adına bu ayda oruç tutuyor? Hangisi Kurban kesip Kurban bayramını kutluyor. Yada, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 23 Nisan vs. kim bizim milli günlerimizi kutluyor. Kutlamalarınıda beklemiyoruz zaten. Herkes kendisi için özel olan günleri kutlar. Biz bizim için özel günleri önemli kılarız, onlarda kendi günlerini... 

Konuya yeniden dönersek Kara Cuma diye Bizim için Hayırlı olan Cuma günümüzle dalga geçip kampanyalar düzenlendiği bir dönemde NOEL Ağacı süsleyenleri hiç tasvip etmediğimiz gibi açıkcası bu uygulamayı yapanlarıda uygulayanlarıda kınıyoruz. 

Bunun gericilikle ilericilikle alakası yok. Bu konunun direkt olarak insanın kendi kişiliği ve kendine olan saygısıyla alakası var. 

FİB Haber Merkezine konu hakkında gelen çok sayıda tepkili şikayetlerde; 
Yeni yılı kutlamayalım arkadaşlar bu bizim kültürümüz degil.
NOEL gününü kutlayan Hristiyanlar Peygamberlerinin doğum gününü havalara maytap atarak, içki, kumar ve bir yığın fuhşiyat ile kutlamaya çalışıyorlar. Tabi ki bu anların sorunu. Bizim ülkemizde de Yılbaşını bahane eden ve bu konuda onlardan daha fanatik bir şekilde kutlayanlara da sadece bir "Dost" bir "Müslüman" tavsiyesi.

Allâh Azze ve Celle şöyle buyurmaktadır: “Mü'minler ancak kardeştirler.” [el-Hucurat: 48/10]. Allâh Rasûlü sallallâhu aleyhi ve sellem ise şöyle buyurmuştur: “Müslüman Müslümanın kardeşidir.” [Buhârî-Müslim]. Evet, bizi birbirimize kardeş kılan Allâh'a hamd ediyoruz.

Zira, Müslüman müslümanın kardeşidir ve haksızlık karşısında susmayı kendimize yakıştıramadığımız için bu konuda sessizde kalamazdık.  Kaldıki, Yanlışlarımızı, hatalarımızı birbirimize ama uslubuyla söylemek hatırlatmak uyarmak gerekiyor.


Neden mi Noel Kutlamayalım?
1) Gayrimüslimlere Benzememek İçin
2) Peygamberimiz (s.a.v)’e Layık Bir Ümmet Olabilmek İçin 
3) Harama düşmeyin!
 4) Bu Gece ve Kalan 364 Gece Biz Bir Müslümanız! 
 5) İbadetin Ecri Zorluğundadır 

Müslüman alemi için kutsal sayılan Kurban bayramında kesilen kurbanlık için cani yakıştırması yapanlar, Noel bayramında katledilen milyonlarca ağacı neden görmüyor ya, işte ben buna şaşıyorum. Oysaki eleştirilerinde samimi de değiller. Bir çok fast Food ürünlerinde ekmek arasında olanlar et değil de ne peki...Bizden çok et tüketiyorlar.  Söylenecek çok şey var ama biz bu kadarla yetinelim.

Bir bilene soralım!
"Noel baba bizim neyimiz? Bizim dinimiz ile inancımız ile itikatımız ile en ufak bağlantısı olmayan şeyler. Bunlara bizim dikkat etmemiz lazım. Biz Müslümanlar olarak ağır başlı bir şekilde eğer yılbaşı Hz. İsa’nın doğum günü ise onu biz sevgi ve muhabbet ile kutlayalım ama onun ötesinde Hristiyanlara benzememeye çalışalım. Onların görevi bizi kendilerine benzetmektir.
Müslüman olarak biz Hz. İsa’nın doğum gününü kutlayacak olursak ne olur Hristiyanlar gibi kutlamayalım. Bugün her yılbaşı geldiğinde televizyonlarda, gazetelerde resimler görüyoruz. Trafik kazaları, sarhoş bir şekilde araba kullanan insanlar neyi kutluyorsunuz? Neyin sevincini yaşıyorsunuz? Günahlar ile bir mutluluk kutlanabilir mi? Bizim toplumumuzda ve kültürümüzde bu gibi şeyler yok. Sabaha kadar şekil verici maddeler alınıyor, ondan sonra direksiyona geçip bir yığın insanların canına kıyılıyor. Bir bakıyorsunuz alkol komasında ölen insanlar"
Helaller bellidir. Haramlar bellidir. Milli piyango ve bu tip çekilişlerin helal olup olmadığını öğrenmek için bir din adamına gitmeye bu ülkede yaşayan insanların ihtiyacı yok. Herkes neyin helal neyin haram olduğunu biliyor. Milli piyango haramdır. Haram para ile ibadet yapmakta İslam uleması tarafından çok hoş karşılanmamıştır. Haram para ile hayır yapmakta çok hoş bir şey değildir.