Kurban bayramı arefesinde Nevşehir'de sahipsiz olduklarını belirten kasaplar isyanda... Peki, Nevşehir'de Kasaplar sahipsiz mi? Oda Başkanları nerede? 

Nevşehirli kasaplar yaşadıkları mağduriyetleri şu şekilde anlattılar; Kurban bayramının gelmesiyle işlerimiz güzel işlerimizden şikayetçi değiliz. Ama senede bir bayramımız var kasap olarak et çekmek bizim hakkımız ama bu arada adam başı her tarafta her sokak başında kıyma makinesi her tarafta Kıyma Çekilir, Sucuk yapılır yazıları var. Biz bu konuyu defalarca dile getirdik fakat halen kimse hiç oralı bile olmuyor.


Bunlar hijyenik de değiller yolun ortasına kurulmuş veya hiç alakası olmayan bir dükkanında hatta berberlerde bile bu işi yapıyorlar sağlıklı olması mümkün değil. Ben ve kasap arkadaşlarım bu hususdan dolayı şikayetçiyiz.

Nevşehir'de Kasaplık yapan bir başka vatandaşımız ise 30 yıldır kasaplık yaptığını belirtirken ucuz fiyatlı bir makine alıyor ondan sonra sokağa çıkıyor. Vergisi yok algısı yok haksız rekabet ve haksız kazanç sağlıyarak bu şekilde bizim hakkımızı gasp ediyorlar. Sokak aralarında bulunan seyyar kasaplara karşı olduğunu ve vatandaşların etlerini kıyma, yaptırırken toz toprak ve uygunsuz yerlerde hijyenik olmayan koşullarda çekildiği ve vatandaşın sağlığı ile oynandığını söylüyorlar.Bu işi kasaplar yapması gerekirken hiç alakası olmayan iş yerlerinde kasaplık yapanlar var buna belediyenin dur demesi gerekiyor. Bazı vatandaşlar sokak aralarındaki seyyar satıcılara etini çektirip kıyması olmayınca tekrar bize getiriyorlar. Bura da hem vatandaşın sağlığına hem de parasına zarar.Vatandaşa da yazık vatandaş bilinçli olması lazım bu işi uzmanına ve erbabına götürmesi lazım etini kıyma yaptırmaya götüren kişi sinir ve küçük kemikleri alması lazım yoksa yediğinden hiçbir şey anlamaz.

Şimdi Nevşehirli kasapların bu isyanına sahipsiz kaldıkları iddialarına hak vermemek mümkün değil. Kendilerine sahip çıkacak hiçbir yetkili kurum yada kuruluş yok. Oysaki diğer şehirlerde Bağlı bulundukları Odalar, STK'lar, Yerel yönetimleri, Bürokratları vatandaşları nasıl uyarıyor ve Kasapların mağdur olmamamsı için bakın nasıl tedbir alıyorlar.


SAĞLIKSIZ ORTAMLARDA ET ÇEKTİRMEYİN

Öte yandan uzmanlarda vatandaşlara uyarıda bulunarak, kurban etlerinin mahalle aralarında, sağlıksız ortamlarda kıymaya dönüştürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, sağlık açısından zararlı olabilecek bu tür yerlerden çekilen kıymaların, dikkat edilmediği takdirde birçok hastalığı beraberinde getirebileceği uyarısında bulunuyor.

VATANDAŞLARA 'KIYMA' UYARISI

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün resmi internet sayfasında bayram öncesi yayınladığı açıklamasında Vatandaşlar, özellikle Kurban Bayramı döneminde kesilen hayvanlardan elde edilen kıymaların, uygunsuz yerlerde ve hijyenik olmayan koşullarda çekildiği ve vatandaşın sağlığı ile oynandığı ifade edilmektedir. Bilindiği üzere, kurban hizmetlerinin yerine getirilmesinde gerek kesimhane ve gerekse de kasapların önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve Bu kapsamda, kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısı ile halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri işleyen ruhsatlı işyerleri, kasap dükkanları ve marketlerin et reyonlarında yapılmalıdır. Vatandaşlarımızın sokak aralarında seyyar olarak kıyma çekimi yapan ruhsatsız yerlere itibar etmemeleri tavsiye edilmektedir.

Sokakta Kıyma Çekimi' Uyarısı
Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, sokakta kıyma çekmenin hem yasak hem de hijyenik olmadığını belirterek vatandaşları uyardı.

Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların bir kısmını kıyma yapıp derin dondurucularda muhafaza altında tutmak isteyen vatandaşlar kıyma çekiminden para kazanmak isteyenlerin artmasına sebep oldu. Kasaplar et satışının durması sonucu kıyma çekimi mesaisi yaparken, mahalle aralarındaki farklı esnaf grupları ise iş yerlerinin önüne kıyma çekme makinesi koyup "Kıyma çekilir" yazısı asarak müşteri topluyor. Bakkal, berber, bilgisayarcı, elektrikçi gibi birçok farklı meslek dalındaki vatandaşların para karşılığı kıyma çekmesi dikkat çekiyor.