Nevşehir Belediyesi tarafından şehrin kültür ve sanat gelişimine katkı sağlamak amacıyla kent meydanına 'konuşan banklar' yerleştirildi.  Nevşehir Belediyesi "konuşan bank" uygulaması ile Nevşehir'in yetiştirdiği değerli isimleri kendi sesleri ile halkla buluşturdu. Bu isismler içerisnde Hacı Bektaşı Veli ,Eşekçi Kütüphanesi Mustafa Güzelgöz gibi isimler yer alıyor... 

Aynı zamanda bankların üzerindeki yazılar ile bu önemli şahısların biyografileri hakkında bilgiler yer alıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konuşan banklar, Nevşehirlilerden tam not aldı.


Yetkililerin dikkatine!

Nevşehir Belediyesi KOP İşbiliğiyle çarşı içinde Nevşehir kent merkezinde Gülbahçe yakınındaki küçük bir park alanına konuşan bank konulmuş. Konuşan banklarda Damat İbrahim Paşa, Hacı Bektaş-ı Veli, Mehmet Akif Ersoy ve Mustafa Güzel'e dair bilgiler ve şiir yer alıyor. Banka oturan vatandaşlar konuşan bankın işlevinden habersiz oldukları anlaşılıyor. Bankın yan tarafında ses butonu bulunuyor. Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un şiirini dinledim ancak bu alanda bulunan fışkırtılan küçük suların sesinden Mustafa Güzelgöz ile ilgili neler anlatıldığı su sesine karıştığından anlaşılmıyor.


KONUŞAN BANK NEDİR?
Konuşan bank, ilk bakıldığında sıradan bir oturma bankı gibi görülen, oturma alanlarına kitap şekli verilmiş ve yaslanmak için yapılan yerlerde ise ünlü şairlerin, yazarların resimleri ve ün almış eserleri yer alıyor. Şuana kadar bu uygulamaya yer veren belediyeler genellikle kendi memleketlerinde doğmuş ve belirli bir üne kavuşmuş kişileri unutturmamak adına bu uygulamada yer veriyor. Tabi sadece resim ve eserin yazılı olmasıyla bitmiyor. Buraya oturan vatandaşlar banktaki düğmeye basmasının ardından, bank hangi şair ya da yazara ait yapıldıysa ona ait eser kendi sesinden dinletiliyor. Böylece vatandaşlar buraya oturarak vücutlarını dinlendirdiği gibi dinledikleri şiir ve yazılarla ruhlarını da beraberinde dinlendiriyor. Ayrıca kendi illerinde belirli üne kavuşmuş kişiler böylece daha da akıllara kazınmış oluyor.


Kaynak:Osman Aytekin