Merkez Kurşunlu Camii’nde akşam namazı sonrası düzenlenen Miraç Kandili Özel programına, Nevşehir halkının göstermiş olduğu yoğun ilgi ile camii tıklım tıklım doldu.

Nevşehir Müftülüğü İlahi Ekibince Mevlid-i Şerif, Salâvat, İlahilere ve Kur’an-ı Kerim’den aşr-ı şerifler okundu.

İl Müftüsü Yakup Öztürk va’zu nasihat ederek, sohbetinde; “Miraç Kandili, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) Efendimizin gecenin bir anında Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya, oradan da göklere seyahat ettirildiği mübarek gecenin adıdır. Nitekim Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de; “Kulu Muhammed’i bir gece Mescid-i Haram’dan kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şânı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsra Suresi:1) buyurmuştur.

Buna göre Yüce kudret sahibi olan ve kudreti sonsuz ve sınırsız olan Rabbimiz, kulu Hz. Muhammed (S.A.V.)’i geceleyin Mekke’deki Mescid-i Haram’dan-Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürmüştür. Sahih Hadis-i Şeriflerde bildirilmiştir ki, Sevgili Peygamberimiz oradan da kat kat semaları aşarak, Sitret’ül Münteha’ya kadar gitmiştir. Cenneti ve Cehennemi temaşa etmiş, zamansız ve mekânsız Yüce Rabbine kavuşmuştur. Arif ile Maruf’un, Âşık ile Maşuk’un, Abid ile Mabud’un, Habib ile Mahbub’un buluşması sonucunda çekilen her türlü çile, acı unutulmuş, selamlaşmalar olmuş ve nice güzel hediyelerle geri dönülmüştür.

Evet, Miraç gecesinde Kur’an’dan sonra Hz. Muhammed (S.A.V.)’ in en büyük mucizesi gerçekleşmiştir.

İnsanlığa getirdiği müjdeli hediyeler ise şunlardır,

1- Ümmetinden şirk koşmayanların affolacağı,

2- Kıldıkları zaman Yaratan Allah ile buluşma, konuşma, dertleşme, içini dökme, rahatlama, huzur bulma, moral bulma ve Allah’ın ikramına, hediye ve mükâfatına nail olma gibi Miraç’ın sağladığı faydaları sağlayan 5 vakit namaz .

3- İmanın esaslarını, Mü’min’ in ancak gücü yettiğinden sorumlu olduğunu ve en güzel duaları içinde barındıran Bakara Suresinin son iki ayeti.

Bilenler için bunlar ne güzel hediye, ne güzel mucizedir.

İşte Miraç gecesi böyle mübarek bir gecedir. Bu geceyi ihya ederken, bu gecede vahyedilen üstün gerçeklere kulak vermeliyiz. Yalnız Yüce Mevla'ya kulluk etmeli, O’na hiçbir şeyi ortak koşmamalıyız.

Miraç gecesi, ulvî bir gecedir. O halde bu mübarek geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadetle Allah’a karşı şükran borçlarımızı ödemeliyiz; namaz kılmalı,  Kur’an okumalı ve Allah’tan af ve bağış dilemeliyiz, çoluk çocuğumuza bu gecenin anlam ve önemini öğretmeliyiz” diye konuştu.

Kılınan Yatsı Namazının ardından okunan Mevlid-i Şerifin ve salâvatların duasını Müftü Öztürk yaptı. Yapılan coşku dolu duada duygu dolu anlar yaşandı.