Nevşehir Ayyıldız mobilyada çalışan Mehmet Sözbilen ve Hüseyin Usta isimli 2 arkadaş kışın barınma sıkıntısı yaşayan kuşlar için yuva yaptı.

Mobilya atölyesinde çalışan Nevşehirli 2 kafadar genç, boş zamanlarında kış aylarında kuşlar dışarıda kalmasın diye mobilya dükkanından artan suntalardan kuş yuvası yapıp araziye bırakıyorlar.

Gençlerden Mehmet Sözbilen; "Kuşların, kış aylarında hem soğuktan hem yağmurdan korunabilecekleri yuvalar yapmak istedik. Yapılan bu kuş yuvalarını park ve uygun yerlere asacağız" dedi.

Bu Örnek davranışları için iki genç kardeşlerimizi kutluyoruz. Soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarını unutmayalım.

Çetin kış şartları insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Soğuk kış günlerinde aç kalan başta serçe, kedi, köpek gibi sokak hayvanlarının yaşama mücadelesine siz de yardımcı olabilirsiniz. O minik canların yaşaması için sizin de yapacağınız çok küçük şeyler olduğunu unutmayın...

Sokak hayvanları yemek ve su ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Kış boyunca yemek artıklarını çöpe atmayın. Hayvanların yemesi için poşetlerin üzerinde, eski kapların içinde çöp kutularının kenarlarına ve hayvanların yiyecek arayacağı yerlere koysunlar. Bu konuda vatandaşlarımızın hassas davranacağını biliyoruz. Sokak hayvanları soğuk ve karlı havalarda yiyecek bulmakta problem yaşarlar. Hayvanların da hayat hakkı olduğunu unutmayarak yiyecek yardımında bulunmalıyız. Sadece kedilere, köpeklere değil, tüm hayvanlara yardım elini uzatmalıyız. Özellikle kuşlar için çöp kenarlarına kapların içine su konulmalıdır. Dışarıda kar var, suya gerek yok, düşüncesi hâkim olmamalı. Dışarıdaki su donduğu için hayvanlar bu suyla ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bizler bu şekilde davranarak hem büyük bir sorumluluk örneği sergilemiş oluruz hem de bizden sonraki nesillere örnek oluruz.

Hayvanlar da kışın karların içinde oynamayı severler. Tüylerini parlatmak, parazitleri dökmek için oynayarak keyifli bir tablo sergiler tabii ki karınları tok ve sağlıkları yerindeyse...

Köpekler soğukta 17 saat, kediler ise 6 saat aç kalırlarsa donarak ölürler.

Bu soğuk günlerde evimizde artan, hatta sofra sonrasında masa üstündeki ekmek kırıntılarını, misafir sonrası arta kalan kurabiyeleri penceremize koyalım, serçe ve kumrulara verelim.

Hayvanlara yardım etmek için yapılabilecekler listesi ise onlara en büyük yardım olacak, hayatlarını kurtaracak.

* Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte yada motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
* İçine girebilecekleri minik bir baraka ya da soğuktan koruyacak karton sığınaklar yapın.
* Sokak hayvanları için dışarıya koyulan suların içine 1 damla zeytinyağı damlatmak soğuğa karşı dirençlendirir.
* Mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırarak parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırın.
* Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, en yakın belediyeye haber verin.
* Sokak hayvanları için koyduğunuz su donduysa değiştirmelisiniz. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında kullanmamaya dikkat etmek gerekir.
* Kuşlar için camınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz.
* Düşük bir ücret karşılığında kasabınızdan 3-4 kg sakatat alıp yardıma muhtaç hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Bunları ücretsiz sağlayan kasaplarımızda var.
* Apartmanınızın kazan dairesine, apartmanın sakinlerinin de onayını alarak soğuktan ve yağıştan ıslanmış kedileri alıp bakabilirsiniz.
* Aşırı olarak titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.

Aç bir canlıyı doyurmak için sizden kutuplara gitmeniz istenmiyor elbette. Bir dilim ekmekle beş dakika kapı önüne çıkın.