Nevşehir'de hemde İftara 1 saatten az bir süre kala cadde üzerinde bir gencin gözümün içine bakarak "sigara içmesi" o genç arkadaş adına beni çok üzdü ve düşündürdü... Orucu tutup tutmaması değil konu o sevgili genç kardeşimin kendisine olan saygısının olmayışıydı üzüldüğüm.

Sevgili kardeşlerim! Bilindiği gibi Ramazan ayları, son yıllardır yaz sıcakları ve günün en uzun mevsimine rastlamaktadır. Bu durum sağ olana birkaç yıl daha devam edecektir. Buna rağmen milletimiz, çoğunlukla sıcağa ve günün uzun oluşuna aldırış etmeden, oruç ibadetlerini yerine getirmeye gayret etmektedirler.

Oruç Tutanlara Saygı Göstermek

Ancak, bazı duyarsız vatandaşlarımız cadde, sokak, çarşı, Pazar, çay bahçeleri ve sokağa taşan lokantalarda alenen yiyip içmekte elinde sigara içerek iyi bir nane yediğini düşünüyor olsa gerek ki insanların gözünden ne kadar düştüğünün farkına bile varamıyor. Ve ne yazıktır ki bu hareketleriyle oruçlu olan kardeşlerine saygısız davrandıkları görülmektedir. Aynı vatan, aynı şehir ve aynı mahallede yaşayan, oruç tutan ve tutmayan kardeşlerin, birbirlerinin inanç ve ibadetlerine saygı duyması her şeyden önce bir insanlık görevidir. Nitekim insani değerleri benimseyenler, başkalarına karşı saygılı olur sözü işte böyle günler için geçerlidir.
Bunu söylerken, kişinin oruç tutmada sağlık sorunları olabilir, başka bir dine mensup olanlar olabilir, hatta inançsız da olabilirler. Sağlık sorunu olan, tutamadığı oruçlarını kefaretini vererek tutmuş gibi sevabını aldığını herkes bilir. Burada söz konusu olan, oruç tutmayanların tutanlar karşısında açıkça yiyip içmelerinin yanlışlığı ve saygıda kusur etmeleridir. Yukarıda işaret edilen mazeretlerin hiç biri yoksa bir Müslüman evladının açıktan oruçlunun karşısında yiyip içmesi, hiç hoş olmayan bir hareket olduğu gibi son derece de yanlıştır. Oruç tutmayan biri, istediği gibi çayını içer, kahvesini yudumlar, buz gibi suyunu içer, dilediğini yer içer, bu bir inanç hürriyeti deyip geçememeliyiz. İnanç hürriyeti, inananı ve inanmayanı da bağladığından, bu hürriyet, başkasının inancını alaya alma ve ona saygısızlığa izin vermez.

Bizler çağ atladığımızı ve medeni olduğumuzu hatta avrupalı olduğumuzu sıkça tekrarlıyor ama dinin emrini yerine getirenlere saygıyı duyulması gerektiğini hala öğrenememişiz. İster meşru mazeretleri nedeniyle, ister keyfi olarak, oruç tutmayanların bu mübarek ay hürmetine oruçluya saygılı davranmaları ve bu çerçevede hareket etmeleri dileğimle… Allah’a emanet olunuz.