Nevşehir Genelinde Etkili Olan Sel ve Dolu Afetlerinin İlk Tespitleri Tamamlandı.

İlimiz genelinde 18-19 Ağustos 2014 tarihlerinde  lokal olarak meydana gelen sel ve dolu afetleriyle ilgili olarak Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Gürol ÇETİN yaptığı açıklamada;

 " Sözlerime afetlerden zarar gören üreticilere geçmiş olsun diyerek başlıyor bu tür felaketlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. 18-19 Ağustos tarihlerinde meydana gelen bu afetlerle ilgili olarak İl ve İlçe Hasar Tespit Komisyonları ilk tespitlerini tamamlamışlardır.

Buna göre;

Avanos, Hacıbektaş ve Acıgöl ilçelerinde afet meydana gelmemiştir. 

Nevşehir Merkez Çat ve Alacaşarda 4200 dekar bağ, kabak, patates ve sebze alanında % 75,

Kozaklı ilçesinde 1500 dekar pancar, mısır ve yonca ekili alanda % 30,

Ürgüp Şahinefendi köyünde 1500 dekar patates, kabak,nohut ve sebze alanında % 60

Gülşehir İlçesi Karacaşar mahallesinde ise 100 dekar bağ alanında % 30 oranında zarar oluşmuştur.

İl genelinde 7.300 dekar alanda oluşan bu zararın dışında Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük kasabasında meydana gelen aşırı yağışlar tarım alanlarına zarar vermemiştir. Yapılan bu ilk tespitlerle ilgili olarak  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza bilgi verilmiştir.

Bilindiği üzere  2005 tarihinde çıkarılan tarım sigortaları kanunu ile dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını riskleri teminat altına alınmıştır. Üreticilerin yatıracağı sigorta priminin yarısı ise devletçe ödenmektedir. 2014 yılında İlimiz küresel ısınmanın etkileriyle meydana gelen meteorolojik değişimlerin etkisi altında kalarak  özellikle hububatın ihtiyaç duyduğu ilkbahar döneminde yeterince yağış almamış ve bu aylarda meydana gelen kısa süreli ve şiddetli yağışlar ise sel ve dolu afetlerine neden olmuştur. Üreticilerimiz bu afetlerden gördüğü zarar nedeniyle üretimlerini sonlandırmamak ve mağdur olmamak için mutlak Tarım Sigortasını yaptırmalıdır. Ancak meydana gelen sel ve dolu afetleri nedeniyle  % 30 ve üzeri zarar gören ve müracaatta bulunan üreticilerin 2014/6355  sayılı genelge kapsamında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankalarına olan düşük faizli kredi borçları için erteleme çalışması yapılacaktır" diyerek zarar gören alanlarda tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.