Nevşehir Kapadokya bölgesinin Şifalı Bitkileri arasında yer alan İğdeler oldu.Fazla İlgi Görmeyen Özelikle Baharda Çiçekleri Mislergibi Kokan İğde Meyvesi Olgunlaştı. Zeytin Büyüklüğünde Oluşan Meyvenin Üzerinde Kalınca Bir Kabuğu Bulunur İçinde Kepek Şeklinde Lapa Meyvesi Yenir Ağızda Burulma Yapar. Bir ağaçtan yaklaşık olarak 5-7 kg ürün alınır.

Tüm Dünya genelinde büyük önem arz eden ve aranılan İğde meyvesi nedendir bilinmez ama Nevşehir ve yöresinde faydası olmayan hatta zararlı bir çalı parçası olarak değersiz olarak görülmektedir. Bu yüzden bağ,tarla gibi bir çok arazaileri çevreleyen iğde ağaçları bilinçsizce kesilerek yakılmaktadır. Bu büyük yanılgıdan dönülmesi gerekir. Bu manada Ürgüp belediye Başkanı Fahri Yıldız'ın yöre geneli uygulamaların aksine Ürgüp ve çevrelerini iğde ağaçlarıyla donatmak için seferberlik başlatmış bu örnek çalışması övgüye şayandır.

İğde, zeytin familyasından sayılan bir meyve türüdür ve Asya’dan tüm dünyaya yayılma göstermiştir. Yetişme döneminde bol güneş ışığına ihtiyaç duyan iğde ağacı, verdiği meyveler ile insan sağlığı için sayısız fayda sağlar. Meyveleri sonbahar mevsiminde toplanır. Hem acı hem de tatlı olan türleri vardır. Doğada çok fazla çeşitte iğde türleri vardır ve yabani alanlarda yetişir.

İğde (Elaeagnus): 10 kadar türü olan bu bitkinin Kapadokya’da kuş iğdesi adı verilen türü yaygın. Bu ağaç dikilerek bir taşla iki kuş vurulur. İğde ağacı hem tozu hem de gürültüyü emer. Çevremize sağladığı bu muhteşem katkı yetmezmiş gibi meyvesi yendiğinde bağırsak bozukluklarını giderir. Çiçeklerinin afrodizyak etkisi olduğu söyleniyor.

İğde’nin Bazı Faydaları

İğde, halk arasında başta bağırsak bozuklukları ve ağız pasını gidermek için kullanılırken, ishali de önlüyor. Bu lezzetli meyvenin çiçeklerinin kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmesinin egzama, öksürük ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği belirtiliyor. İğde ağaçlarının ayrıca, haziran ayı başlarında açtığı çiçeklerini koklamak da zihne kuvvet ve açıklık verdiği kaydediliyor.
Palmitoleik asit adında bir tür bitkisel yağ içeren iğde, kalp-damar hastalıklarını ve ölüme neden olan damar sertliğini durduruyor. 

İğde Yağının Faydaları:
Yaraları iyileştirir.
Vücuda kuvvet verir.
Ağız kokularını giderir.
Antiseptik etkileri vardır.
Ağız yaralarını tedavi eder.
Bağırsak bozukluklarını giderir.
Ateş düşürür.
Bağışıklık sistemine güçlendirici olarak kullanılır.
Taşıdığı yüksek oranda C vitamini nedeniyle grip
ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak kullanılır.(3)
Bu lezzetli meyvenin; çiçeklerinin kaynatılıp
balla tatlandırılarak içilmesinin egzama, öksürük
ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği belirtiliyor.
İğde ağaçlarının ayrıca, haziran ayı başlarında
açtığı çiçeklerini koklamak da zihne kuvvet ve
açıklık verdiği kaydediliyor


İĞDE VE İĞDE ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI
İĞDENİN FAYDALARI :İğde çok lezzetli bir meyve olmasına rğmen un gibi oluşuyla insanların ağzında garip bir tat bırakır. Ama buna rağmen sağlık açısından son derece yararlıdır.
1- İshalde iğde yenilmesi tıpkı limon ve şeftalide olduğu gibi epeyce yararlıdır.
2- İğde meyvelerini belli bir süre düzenli olarak yerseniz idrar tutamama ve idrara çıkma zorluğunu yenmenize yardımcı olacaktır.
3- Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.
İĞDE ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI : Baharın gelişiyle birlikte iğde çiçekleri mis gibi kokmaya başlar. İğde çiçeklerinin içeriğinde, Flos Elaeagni bulunur.
1- Kabızlığı giderir,
2- kuvvet vericidir,
3- iyi bir antiseptiktir.
4- C vitamini deposudur.
5- Gribe karşı etkilidir.
6- İğde çiçeklerini koklamak zihne kuvvet ve açıklık verir.
17- Egzama için iğde Çiçeği ; Egzamada, iğde çiçekleri toplanıp kaynatılır ve her zaman olduğu gibi balla tatlandırılarak içilir. Bu şurubun öksürüğe ve bağırsak bozukluklarına da iyi geldiği bilinmektedir.