Nevşehir’in tarihi simgelerinden biri olan çeşmelerimizin Restorasyon çalışmaları başlıyor. 

Nevşehir'de bulunan tarihi çeşmelere ilgili bakım ve onarım çalışması yapılması ve çeşmelerin kültür varlığı kapsamında restore edilerek tekrar kullanıma kazandırılmasının planlandığı ifade edildi.

​Mimar Evren Küçükdoğan; "Tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bizlere emanet bırakılan bu eserlerin gelecek kuşaklara kullanılabilir bir şekilde aktarılması için çalışıyoruz."

Kapadokya Bölgesinin Önemli Mimarlarından Dizayn-E Mimarlık ve Restorasyon İşletme Sahibi Mimar Evren Küçükdoğan konuya ilişkin yaptığı açıklamasında; "Nevşehirimizin Tarihi çeşmelerinin proje çalışmaları tamamlanmış olup Resmî kurumlarca Restorasyon projelerimiz onaylanmıştır. Nevşehirimize hayırlı olsun.Yeraltı şehri yakınında yer alan tarihi Hamamın proje çalışmalarını tamamlamak üzereyiz ve çok yakında Resmî kurumların onayına sunulacaktır.Projelerde emek veren Prof.Dr.Nilay hocamıza ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.Tarihi değerlerimizi korumak adına durmak yok..." dedi.

Çeşmeler: Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından, Külliyeye bağlı olarak yaptırılanlardan başka, şehrin farklı kesimlerinde de Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan sokak çeşmeleri bulunmaktadır. Orduoğlu Çeşmesi, Tavukçu Çeşmesi, Bekoloğlu Çeşmesi ve Çekiç Çeşmesi Damat İbrahim Paşa’nın adının anıldığı kitabeleriyle dikkat çeken 1726-1727 tarihli yapılardır.
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi’ndeki Çeşmeler (Merkez) 

Nevşehir il merkezinde bulunan Damat İbrahim Paşa Külliyesi’ni, Lale Devri’nin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa 1726-1727 yıllarında yaptırmıştır. Yapı topluluğu cami, medrese, imaret, sıbyan mektebi, hamam, kervansaray ve iki çeşmeden meydana gelmiştir. 

Yapı topluluğunun çeşmelerinden biri cami avlusunun güney duvarında, diğeri de sıbyan mektebinin avlusunda bulunmaktadır. 

Cami Avlu Duvarında Bulunan Çeşme: 

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin avlu duvarındaki çeşme silmeler ve bezemelerle dikdörtgen bir çerçeve içerisine alınmış, derinliği az, sivri kemerli bir niş içerisindedir. Kesme taştan yapılmış olan çeşmenin kemeri üzerinde h.1139 (1726) tarihli Şair Vehbi’nin yazdığı kitabesi bulunmaktadır. 

Kitabenin mealen anlamı: 
Osmanlıların seçilmiş padişahlarının yüzünün suyu 
Güzel huyun kaynağı, cömertliğin ve iyiliğin akan çeşmesi 
Alemin övüncünün adaşı, Hüsrev Dârâ hizmetçisi 

Acem topraklarının fatihi Erdebil-i açan 
Yani Sultan Ahmet Gazi ki âlemde ona 
Varsa bir adli ve benzeri onun gölgesi ve sembolüdür. 

Cihan hükümdar o şahlar şahının mutlak vekili 
Seçkin mevkiinin özel akrabası eşsiz vezir 
Yani iyi huylu İbrahim Paşa ki 

Cömertliğine nispet olur ürün çok az şey sayılır 
Zamanı nimet ve iyilik sofrasını seyretti 
Adaşı Halil üslubunca aynı olduğunu gösterdi 

Asıl toprağı olan bu beldeyi şen kıldı 
Çok temiz ve benzersiz bir Nevşehir yaptı 
Allah yoluna ayrıca bu çeşmeyi yaptırdı 

Hazineden para akıttı, çok susuzu suya kandırdı 
İçenler saf suyunu çeşmeyi pek beğendi 
Selsebil denilen gözdür hakkında söylenen doğrudur 

Bak mermerinde olan altın suyundan olan oluğa 
Suyunu altın şerbet ile eş tutsam çok mu olur 
Vâkıfının çabasını İskender’e tercih etsem 

Ey Vehbi yeter bu gönül çeken çeşme iddiama kanıttır 
Suyu geldiğinde içenler tarihini dediler 
İbrahim paşa zemzemi zamana parasız akıttı 1139 (1726). 

Sıbyan Mektebi Altındaki Çeşme: 

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın 1726 yılında yaptırmış olduğu sıbyan mektebinin avlu dayanak duvarı ile külliyeyi çevreleyen dayanak duvarlarının birleştiği köşededir. Bu çeşmenin de üst kısmında profilli bir saçak vardır. İnce bir profille dikdörtgen çerçeve içerisine alınmış sivri kemerli, derinliği az bir niş içerisindeki çeşmenin kitabesi kemer üzerine yerleştirilmiştir. Çeşmenin yanında, sıbyan mektebi avlu dayanak duvarı üzerinde iki ayrı niş dikkati çekmektedir. Bu nişler içerisinde de hayvanların su içmesi için birer yalak taşı bulunmaktadır. 


Ayrıca Onarılacak Çeşmelere İlave Olarak Nevşehir merkez 20 Temmuz İlköğretim Okulu Arkasında ki Bu Çeşme'de Atıl Duruyor