Nevşehir'de 1800 li yıllarda yapıldığı tahmin edlen tarihi Rum hamamının ilk etap restorasyonu başlıyor. Bu kapsamda başlatılan Nevşehir Cumhuriyet Mahallesinde ki ,tarihi Rum Hamamının temizlik çalışmaları tamamlandı.

Nevşehir Merkezindeki en önemli tarihi eserlerden biri olan Gavur Hamamı olarak bilinen yapı her geçen gün yok olma tehlikesi altında idi.

200 yılı aşkın bir süre ayakta kalmayı başaran tarihi Rum Hamamının dış cephe taşlarının zamanla aşınmasından dolayı bugün itibari ile eriyen ve kırılan taşların onarımına başlanılacağı belirtildi. Cumhuriyet Mahallesindeki Tarihi hamamın restore edileceği bilgisi vatandaşları mutlu etti.


Nevşehir merkezde Rum Mahallesi’nde Rumlar tarafından yaptırılmış güzel bir hamam yer alıyordu. Yüksekçe bir dış duvar tarafından çevrelenen hamamın geniş bir bahçesi vardı. Hamamın yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1800’lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Rum Hamamı ya da “Gavur Hamamı” adıyla bilinen yapı bugün Meryemana Kilisesi’nin üst tarafında biraz yukarıda yer almaktadır. Suyunun Rum topluluğunun çabalarıyla 1812 yılında Göre tarafından açılan tüneller aracılığıyla takviye edildiğini bildiğimiz Rum Hamamı, günümüzde büyük oranda yıkılmış durumdadır. Kubbesinin bir bölümü son yıllarda çökmüştür. İçinde duvara boyanmış çeşitli süslemeleri ve ana giriş kapısının üst alınlığında yer alan çift başlı kartal kabartmasıyla bilinen bu yapıda süslemelerin çoğu yok olmuştur. Çift başlı kartal kabartması ise çalınmak istenmiş, ancak hırsızlar yakalanmış ve kabartma Nevşehir Müzesi’nde koruma altına alınmıştı.