Patates üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden Nevşehir'de, patates üreticileri pazarda 2 TL olan patatesin kilo fiyatının tarlada 0,60 kuruşa kadar düşmesi sebebiyle endişe yaşıyor.

"Patates fiyatı dibe vurunca Çiftçi mağdur oldu"

Patatesin tamamının depolarda alıcı beklediğini vurgulayan Nevşehirli patates üreticileri, "Ürünlerini satamayan çiftçilerimiz borçlarını da ödeyemedi. Çiftçimiz perişan ve zor durumda. Ürünlerin pazarlanması konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştular. 


Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Yazıhuyuk kasabasında patates üreticileri şu günlerde oldukça sıkıntılı. Vatandaşlar FİB Haber Merkezine yaptıkları açıklamalarında; Biz Nevşehirli patates üreticileri olarak artık bittik. Mazot, Gübre, İlaç fiyatları çok yüksek. 50 kuruşa maliyet ettiğimiz ürünü 20 kuruşa veriyoruz. Derdimizi kimse dinlemiyor. Gariban çiftçinin hali ne olacak. 3 Tane vekilimiz var ne iş yaparlar. Biz çiftçinin sorunlarıyla neden ilgilenmiyorlar. Eğer depoda bekleyen tonlarca patatesimize bir çare bulamazlarsa bunları Nevşehir caddesine getirip dökeceğiz. Ürettiğimiz tonlarca patateslerimiz depolarda kaldı. Çok sıkıntıdayız. Biz Nevşehir Milletvekillerimizden bizlerin sıkıntılarına tercüman olmalarını istiyoruz. Patatesi üretmesi bir dert pazarlaması bir dert. Eğer bu konuda bize kimse yardımcı olmassa patateslerimiz ya çürüyecek yada hayvanlara vereceğiz. Bir an önce patateslerimişzizn ihraç edilmesi için devletimizden teşvik bekliyoruz dediler.

Öte yandan fasulye de aynı gerekçelerle satılamayınca çiftçinin elinde kaldı. Nevşehir'de Patates ve fasulye üreticileri acil çözüm bekliyor.