UCLG(MEWA)’nın Nevşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlediği tarafından düzenlenen  Aracı Şehirler: Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Aktörleri başlığı ile Aracı Şehirler Ortadoğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel forumu çalışmalarını tamamladı.

13 ülkeden 200 e yakın belediye başkanı, yerel yönetim temsilcileri ve akademisyenleri bir araya getiren ve UCLG’nin Dünya Forumu öncesinde en önemli forumlarından biri olarak da değerlendirilen Aracı Şehirler: Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Aktörleri başlığı ile Aracı Şehirler Ortadoğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel forumu’nda ,aracı şehirlerin sürdürülebilir kalkınma yönünde ortaya koyabileceği çalışmalara ilişkin oldukça önemli verilere ulaşıldı.

ARACI ŞEHİRLERİN DÜNYA GENELİNDE TAŞIDIĞI ÖNEME DİKKAT ÇEKTİK
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi toplantı salonunda düzenlenen forumun kapanışında konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde UCLG (MEWA) tarafından düzenlenen  Aracı Şehirler: Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Aktörleri başlığı ile Aracı Şehirler Ortadoğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel forumunun oldukça yararlı geçtiğini belirtti.
Dünya genelinde oldukça fazla oranda bir nüfus yapısına sahip olan aracı şehirlerin büyükşehirlere yönelişte ilk durak olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Ünver, aracı kentlerde yaşam düzeyinin sosyal ve ekonomik açıdan rahatlatılabilir hale getirilmesiyle de şehirden metropollerebilinçsiz göçünde engellenebileceğinin de bilimsel kriterlerle bu forumda ortaya konulduğunu kaydetti. Ünver daha sonra şöyle konuştu. : “ Aracı şehirler artık tüm dünyada bu tür forumlar ile seslerini duyurmaya başladılar. Tüm dünya belediyeler içerisinde aslında  çok yüksek nüfus oranına sahip. Köyden, kasabadan şehirlere yönelişin, büyük şehirlere gidişteki ilk durağı aracı şehirler. Buralarda ekonominin, istihdamın düzgün olduğunda insanların büyük şehirlere plansız kentleşmeye hücum etmeyeceklerini, kendi memleketlerinde daha iyi şartlarda  ve daha iyi imkanlar içinde yaşayabilecekleri ortaya koyduk. Aracı kentler konusunda bu yıl Fas’da düzenlenen forumun ardından bu  forum ikinci oldu, bundan sonra da devam edecek. Buna dünyanın dikkatini çekmeye çalıştık. Yayımladığımız ortak deklarasyonda da  bunu zaten  ortaya koymaya çalıştık.  Çok güzel görüşler ortaya çıktı. Bir kitapçık halinde dünyada ilgili hangi kademe varsa bunlar gönderilecek. Hem UCLG hem Türkiye Belediyeler Birliği ve Nevşehir Belediyesi olarak bu foruma etkin bir güç kazandırmaya gayret gösterdik. Burada emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
UCLG Genel Sekreteri Mehmet Duman’da iki gün boyunca gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e teşekkür etti. Duman, 13 dünya ülkesinden çok sayıda belediye başkanı ve akademisyenlerin foruma büyük katkılar sağladığını dile getirerek, bu organizasyondaki çalışmalarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür etti. 
Ünver ,forumda sunum yapan belediye başkanları ve akademisyenlere sunumları sonrasında çeşitli hediyelerde takdim etti.