Nevşehir Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi.

 

İlimizde üretilen üzümlerin  %65 ini Dimrit, %20 sini Parmak, %15 ini Emir, % 10 unuda diğer üzüm çeşitleri oluşturmaktadır. Üzümlerin %30 u sofralık, % 27 si kurutmalık ve % 43 ü deşıralık olarak değerlendirilmektedir. Yetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitlerinin çok az bir bölümü telli terbiye sistemine sahiptir.

 

Gelişen tarım sektöründe rekabet edilebilirliği sağlamak için zamanında ve  kaliteli ürünlerin elde edilmesi elzemdir. Bu nedenle depolama sürelerini uzatmak, üretilen üzümlerde erkencilik sağlamak, verim ve kaliteyi artırarak daha fazla kar elde etmek  amacıyla ilimize uygun olarak Amerikan asma anaçları üzerine aşılattığımız bu çeşitleri üreticilerimizle buluşturuyoruz. Aynı zamanda bağcılıkta ihracatı artırmak için  ilk aşamada yutdışında tanınmış çeşitlere ihtiyacımız bulunmaktadır ve alfons çeşidi bu anlamda bilinen bir üzümdür. Eş zamanlı olarak yerli çeşitlerimiz ile ilgilide çalışmalarımız devam etmektedir. Sektördeki çeşitliliğin artışı  aynı zamanda yerli üretimlerimizin de  değerinde satılmasını sağlayacaktır.

 

İlimizin iklim, toprak özellikleri ve bağcılık geçmişi  göz önüne alındığında yetiştiriciliğinin  bir kültür olmasının yanısıra bağcılık, tarımsal kazancımız içinde bir tampon vazifesi görmektedir. Bu nedenle Nevşehirimizle özdeşleşmiş bağcılığın yeniden eski canlı günlerine kavuşması için çalışmalarımız devam edecektir.