Nevşehir'de havaların ısınmasıyla birlikte bağ bahçe ve tarlalarda sıkça görülen yılanlar vatandaşları tedirgin ediyor.  Nevşehir'de aşırı sıcak nedeniyle sayısı artan yılanlar bağ ve bahçelerin yakınlarında görülmeye başlandı. Havalar Isınmasıyla birlikte ortalıkta sıkça görülmeye başlanan Yılanlar vatandaşı korkutuyor. Öyleki Nevşehir genelinde  Acıgöl, Avanos ve Derinkuyu ilçelerinden gelen yılan haberleri sosyal paylaşım sayflarına malzeme oluyor...

Yılanlar Korku Salıyor

Konu hakkında uzmanlar havaların birden ısınmasıyla yılanların çiftleşmek amacıyla ortaya çıktığını,Türkiye genelinde 60'ın üzerinde bulunan yılanlardan yaklaşık 10 tür yılan çeşidinin olduğu Nevşehir bölgesinde büyük çoğunluğunun zararsız olduğunu söylüyo
r.

Nevşehir'de havaların ısınmasıyla birlikte üzüm bağları, patates tarlaları başta olmak üzere bahçe ve arazilerde ilaçlama ve yabancı ot temizlemek için çalışma yapan vatandaşlar rastladıkları 1.5-2 metrelik yılanlarla karşı karşıya kalıyor. 

Uzmanlar, yağışlı giden havaların birden ısınmasıyla yılanların çiftleşmek için ortaya çıktığını, bu nedenle yoğun olarak görüldüğünü söyledi. Nevşehir'de yapılan araştırmalarda yaklaşık 10 yılan türünden ikisinin zehirli olduğunvurgulanırken, "Yılanların fazla olduğu yok. Çünkü içinde bulunduğumuz dönem yılanların aktif olduğu dönem. Genelde üreme dönemlerinde çok fazla görülürler. Çiftleşme dönemi olduğu için bu dönemde çıkıyor. Nevşehir'de sosyal medyada sıkça paylaşılan ve yakalanan yılanlar genelde, saldırgan değil. Yılanların hiçbir zararı yok, sayılarında artma durumu söz konusu değil. Sadece havalar birden ısındığı için yoğun bir şekilde ortaya çıkmış olabilirler. Havalar kademeli geçiş olsaydı bu şekilde olmazdı" deniyor.

Derinkuyu arazilerinde yılanlar görülmeye başlandı.
 
Derinkuyu Kaya Önü mevkiinde tarlada Aydın Denli isimli şahıs traktörün üzerinde iken bir yılan gördü. Derinkuyu arazilerinde kendisinin ve başka üreticilerin de yılan gördüğünü belirten Aydın Denli, fotoğrafını çektiği yılanla ilgili olarak, “Biraz ürperdim. Yılan tahminen 3.metre falan vardı.  Traktörden indim çekmek için ama yılan çok hızlıydı.” Dedi. 

Uçhisar'da da yılan yakalandı
Nevşehir'de aşırı sıcak nedeniyle sayısı artan yılanlar bağ ve bahçelerin yakınlarında görülmeye başlandı.  Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Uçhisar kasabası haftlı mevki yakınlarındaki bağında yılan gören Uçhisar kasabasının Yukarı mahalle muhtarı ve Kapadokya Emlak işletme sahibi Nihat Serhat, büyük şaşkınlık yaşadı. Daha sonra arkadaşınında yardımıyla yakaladıkları yılanı çuvalın içerisine koyarak uzaklaştırdılar.


Nevşehir'de Son günlerde bağ, bahçe, tarlada, ya da ummadık yerlerde karşımıza çıkabilen yılanları görenlerin sayısı bir hayli arttı. Acaba yılan sayısında mı artış var? Yoksa bu günler yılanlar için en uygun hava şartlarını mı sağlıyor.İşte bu konuyu sziler için Merak edip araştırdık.

Bu yıl geçen yıllara göre biraz daha yağışlı ama sıcak günler geçiriyoruz. Sıcak ve nemli havaları yılanlar da çok severmiş. Yani kapalı ve yağışlı günlerden sonra gelen güneşli havaları sadece insanlar değil; kene, yılan, vb. çok hayvan da seviyor. Böyle günlerde kırlara misafirliğe giderseniz orada ev sahibi olan kene, yılan, vb. hayvanların olduğunu da unutmayın. Sakın ha! Ev sahiplerine kabalık yapıp onları öldüreyim filan da demeyin! Aslında zehirli dahi olsa yılan, çevreye ve doğaya insandan çok ama çok daha fazla yararı olan bir canlı! Yılanlar; böcek, fare, vb. kemirgenlerin sayısını dengeleyerek hastalıkların artışını ve ekinlerin yok edilmesini engellerler.



GÖRÜRSENİZ YAVAŞÇA YANINDAN UZAKLAŞIN...

Yılanlar genellikle insanları elleri ve ayak bileklerinden; köpekleri de burunlarından ısırır. Aslında yılanlar doğal olarak saldırgan değildir; aksine geri çekilirler. Yılan görürseniz yakalamaya ve yakınına gitmeye filan çalışmayın. Yavaşça yılandan uzak bir güvenli yere gidin ve onu rahat bırakın. Bütün hayvanlar gibi yılanın da özel ve güvenli bir mesafesi var. Bu mesafe onların kırmızı çizgisidir; tehlikeye maruz kalmak istemiyorsanız uzak durun! Yılanın evinizden uzak durmasını istiyorsanız; fare, kertenkele, böcek, vb. onun beslendiği hayvanları barındıracak ot, odun yığını, vb. çer çöp şeyleri eviniz etrafından kaldırın.

Son günlerde çok görüldüklerinden dolayı yılanların sayısında artış olduğu söyleniyor, ama maalesef ekolojik yıkımla beraber dünyadaki yılanların sayısı da hızla azalıyor. Aslında havaların ısınmasıyla kış uykusundan uyanan yılanlar yemek ve üremek için bu günler aktif hale geldi. Soğukkanlı canlılardan olan yılanlar sıcak gün ve geceleri daha çok sevdiği için önümüzdeki sıcak yaz günlerinde çok daha aktif olacaklar.