Nevşehir'de denetim istasyonlarının olmayışı nedeniyle hiçbir kontrolden geçmeyen ağır tonajlı araçlar sürekli yolları tahrip ediyor. Bu durum, ağır tonajlı nakliye yapan şirketlere haksız kazanç sağlarken, çöken yollar ise devleti büyük zarara uğratıyor.

İstasyonların amacı ne? 

Kapasite üstü yüklemenin sürücüye, araca ve çevreye olan olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması, karayollarının tahribine engel olunması, yetki belgesiz faaliyetlerin önlenmesi ve mevzuata uygun faaliyet yapanlar aleyhine oluşan haksız rekabetin önüne geçilmesine yönelik denetleme görevini daha etkin yerine getirmek üzere ülkemizi bazı kentlerinde yol kenarı denetim istasyonu kurulmuştur.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye’nin bir çok yerinde şehir  girişlerinde yol kenarı denetim istasyonları kurdu. Bu istasyonların amacı, karayollarında seyreden ağır tonajlı araçların yüklerini kontrol etmekti. Çünkü taşımaları gereken yükten daha ağırını taşıyan araçlar yolları tahrip ediyor, çöken yollar da büyük zararlara neden oluyordu. Bu denetimlerle hem karayolları milyonlarca liralık tahribattan kurtulacak hem de ağır tonajlı araçlar yasalara uygun sınırda yük taşımış olacaktı. Bu bağlamda ülkemizde bir çok il giriş çıkışına kurulan istasyonlardan malesef Nevşehir'de henüz yok.

Nevşehir'de denetimler malesef yetersiz! 

Oysa ki, Ağır tonajlı araçların denetlenmesi, yol güvenliği ve emniyeti açısından son derece önemli. Çünkü ağır tonaj yüzünden yollarda her yıl milyon dolarlık bozulma oluyor. Aşırı tonaj nedeniyle aracın da ekonomik anlamda zarar görmesi ve yıpranması söz konusu. Frene basıldığında durma mesafesi artacağından kazaya da sebebiyet verilebiliyor. 

Denetimler sadece tonajla alakalı olmayacak. Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında yapılan protokoller gereği Buna bağlı taşımacılıkları da denetim altına alınıyor. Herkesin buna göre tedbirini alması gerekiyor. Devlet hem yolunu, hem de vatandaşını koruyacaktır.” 


FİB Haber.Com İnternet gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, Şu anda Nevşehir'de ağır tonajlı araçlarla ilgili düşünceniz nedir? sorumuza vatandaşların ortak talebi bir an önce ilimiz giriş yada çıkışına Yol kenarı denetim istasyonları kurulmasını istiyoruz şeklinde oldu. Zira kurulacak bir istasyon, trafik güvenliğinin sağlanması açısından önemli bir adım olarak gösteriliyor.

Vatandaşlarımız, “İlimizde denetim istasyonunun olmayışı, can ve mal kaybına neden oluyor. Bunun yanında istiap haddini aşan yüklemeler, yollarımızın kısa ömürlü olmasına da sebebiyet veriyor” dedi.