Nevşehir'in Ürgüp İlçesinde 6552 Sayılı Yasa İle Borçların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi.
Nevşehir Defterdarı Ürgüp İlçesinde Esnaf Sanatkarlar Odası yönetim kurulu ve üyelerine 6552 sayılı yasa ile borçların yeniden yapılandırılmasına dair bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kanunun çıkmasıyla esnafların başvuruda bulunmaya başladığını ifade eden Nevşehir Defterdarı Hatice İşcen Ercoşman, borcu olan esnafların kesinlikle müracaatta bulunması gerektiğinin altını çizdi. Borçlu olan esnaflara gerekli her türlü kolaylığın sağlandığını kaydeden Defterdar Hatice İşcen Ercoşman, şunları söyledi: "Kamu oyunda Torba Yasa olarak da bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun 11.09.2014 tarih ve 29116 Sayılı mükerrer resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun 73. maddesi Kurumumuzu ilgilendirmesi nedeniyle bu konuda uygulamaya ilişkin bilgi sunulacaktır. 6552 Sayılı Yasanın kapsamına; 213 Sayılı vergi usul kanunu kapsamındaki borçlardan vadesi 30.04.2014 tarihi ve öncesine ait kesinleşmiş borçlar ile, kanunun yayımlandığı tarih itibariyle halen ödenmemiş amme alacakları girmektedir. Ayrıca, 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 39 maddesine istinaden kesilen İdari Para Cezaları hariç olmak üzere 6183 Sayılı AATUHK göre takip edilen amme alacaklarının asıl ve fer’ileri kanun kapsamına girmektedir. 6183 sayılı kanun Kapsamında takip edilen ecrimisil, yüksek öğrenim katkı kredisi vb. Alacaklarda da gecikme faizi ve gecikme zammından vazgeçilerek asıl borç Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarına göre hesaplanarak yapılandırılacaktır."

Anılan kanun ile vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının yarısının ödenmesi şartının olduğunu vurgulayan Ercoşman , vergi cezasının kalan yarısının, vadesi geçmiş vergi ve cezalara vade tarihinden kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE (2014 öncesi yürürlülükte olan Üretici fiyat endeksi) uygulanmak suretiyle gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildiğini söyledi. Mükelleflerin vergi dairesine başvuruda bulunması gerektiğini hatırlatan Defterdar Hatice İşcen Ercoşman, "Uygulamadan yararlanmak isteyen borçlu mükelleflerin 01.12.2014 tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir. Başvurular bizzat, posta yoluyla veya elektronik ortamda (www.gib.gov.tr) üzerinden olabilmektedir. Ayrıca başka illere ait motorlu aracı olan mükelleflerin yapılandırma için bulundukları illerdeki Vergi Dairelerine başvurmaları da mümkün bulunmaktadır." dedi.

TAKSİTLE ÖDEME VE KATSAYI UYGULAMASI

Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflere 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri (2 ayda bir ödeme bulunmaktadır) ile ödeme hakkı tanındığını sözlerine ekleyen Hatice İşcen Ercoşman, “yapılandırma ile ilgili ilk taksit vadesi 31.12.2014 olup takip eden dönemlerde her iki ayda bir ödeme olacak şekilde düzenleme yapılmıştır. İlk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz. Trafik idari para cezalarının yapılandırılması, idari para cezalarının vadesinde ödenmemesi halinde her ay yüzde 5 faiz uygulanmakta, 6552 sayılı kanun ile aylık yüzde 5 faiz yerine Yİ-ÜFE oranları uygulanarak yapılandırılacaktır.” şeklinde konuştu. Defterdar Yumuşak’ın yaptığı açıklamalardan sonra esnafların sorunları dinlendi.