Nevşehir İl Genel Meclis Başkanlığı İmar ve Bayındırlık Komisyonu bugüne kadar Merkez ve İlçe köylerimizin çoğunluğunu kapsayan Köy Yerleşik Alan Sınırı Belirleme ve Genişletme çalışmaları yapmıştır.
     İmar ve Bayındırlık Komisyonu; Köy Yerleşik Alan Sınırı Belirleme ve Genişletme çalışmaları hakkında komisyon çalışmalarına katılan İl Özel İdaresi yetkililerinden konu hakkında bilgi almışlardır.
     Gerek Köy Yerleşik Alan Sınırı Belirleme gerekse genişletme iş ve işlemleri İl Genel Meclis toplantısında yapılan havale ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu çalışmaları sonucunda düzenlenen rapor doğrultusunda tespit edilerek İl Genel Meclisi kararı ile belirlenmektedir.
     Genel olarak göç vermeyen nüfusu artan ve yapılaşmaya ihtiyacı olan köylerimizde bu çalışmalar yapılmaktadır.
     Köy Yerleşik Alan Sınırının belirlenmesi ile köy halkının yerleşim bölgesindeki yaşam alanlarında elektrik, altyapı tesislerinden yararlanmaları sağlanmaktadır. Bunun yanında köyde bulunan tarlaların ifraz (ayırma) şartları Tarım İl Müdürlüğü görüşüne tabi olmaksızın İmar Kanununun 27. maddesi kapsamında Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 43. maddesi gereğince yola cephesi en az 15 metre, parsel derinliği en az 20 metre olmak üzere en fazla 5 parçaya ifraz edilebilmektedir. Yerleşik alan sınırları içerisinde yapılacak inşaatlar ruhsat ve yapı kullanım izin belgesinden muaf tutulmaktadır.
     Köy Yerleşik Alan Genişletilmesinde ise daha önce tespit edilen yerleşik alan sınırları yeterli gelmemesi halinde yukarda belirtilen bütün hizmetlerde mevcut yerleşik alan sınırının dışındaki ve köyün genişleme potansiyeli olan kısımların mevcut sınıra ilaveleri yapılmaktadır.
     Bu güne kadar Köy Yerleşik Alan Sınırı Belirlenen köylerimiz;
      Avanos:Kuyulukışla,Derinkuyu:Doğala,Gülşehir:Hacıhalilli, Hacıbektaş:Hasanlar-Kayı-Hırkatepesidelik ve Killik,Kozaklı:Abdi-Yassıca ve Taşlıhöyük, Ürgüp:Karakaya köylerimiz mevcuttur.
    Köy Yerleşik Alan Sınırı Genişletilen köylerimiz ise;
     Merkez: Boğaz-İcik-Güvercinlik ve Çardak, Acıgöl:Tepeköy-Karacaören, Derinkuyu: Çakıllı, Gülşehir: Yeşilöz, Kozaklı: Çayiçi köylerimiz olmak üzere toplam 20 adet köyün çalışmaları tamamlanmıştır.
     Ayrıca; İl Genel Meclisinin Eylül Ayı toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen Avanos: İgdelikışla, Ürgüp: Bahçeli,Kozaklı- Abdi, Derinkuyu:Güneyce, Acıgöl: Topaç ve Kozluca köylerimizin Köy Yerleşik Alan Sınır Tespitleri ve Genişletilmeleri konusu İmar ve Bayındırlık Komisyonunun çalışmaları dahilinde devam etmektedir.