İlimiz Nevşehir genelinde Durumun vahamiyetini anlatmak için kısa bir şekilde son 5 yıl içerisinde yaşanmış olaylardan bazı başlıkları gelin hatırlayalım:

- Nevşehir'in Nar kasabasında bir bağ evinde genç bir çift, kaldıkları bağ evinde yaktıkları sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Gençlerden biri hayatını kaybederken, diğeri ise yoğun bakımda tedavi altına alındı.

- Nevşehir'de esrar satıcısı ve kullanan gençler yakalandı.


- Nevşehir'de Bonzai içen bir genç donmak üzereyken kurtarıldı...

-Nevşehir deki ... Parkında madde bağımlısı gençler...

- 13 Yaşındaki Nezen Germiyen cinayete kurban gitti.

-Nevşehir'in cadde ve sokak aralarında uygunsuz hareket eden gençlerin hareketleri görenleri hem şaşırtıyor hemde tepkisini çekiyor...

Ve daha birçok haberlere konu olacak olaylarda ne yazıkki hep gençlerimiz var...

Gün geçmiyor ki gençlerin bir olayda ismi çıkmasın. Gün geçtikçe gençliğimizden şikayetler kulaklarımızı tırmalıyor ve bu gençliği gerçekten kim yetiştiriyor diye düşünmeden edemiyoruz. Bir yerlerde yanlış ve eksik yaptığımız veya yapamadığımız bir şeyler var ama ne? 

   Evde terbiye mi bitti, evdekiler umursamaz mı oldu, grup psikolojisi mi, dışarıda mı sorun var, yoksa ta içimizden gelen bir eksiklik mi var? 

   Parklarda gurup halinde kavgaya hazır gençlere mi yansak, gömleğin eteklerini havalandırmış kravatı iyice gevşetmiş sallana sallana yürüyen sorumsuz, lakayt gençliğe mi yansak, küfürlü konuşup bağıra çağıra yürüyen ahlak yoksunu tertemiz gençliğe mi ağlasak, yoksa yavaş yavaş kararan geleceğimize mi? 

   Akşam dizilerdeki öğrenci tiplerinden demlenen, silahlı, çeteli dizileri ağzı açık izleyen nesilden ne beklenir ki? Sadece çocuklarda olsa ailenin tamamı yayılmış; zihinleri, gözleri sonuna kadar açmışlar, saf tertemiz dimağlara dolması beklenilen davranışları süzgeç kullanmadan direk damarlarına şırınga eden bir zihniyetin sonu hiç de iyiye gitmiyor. Meşhur diziler oynatılırken dışarılara bir çıkın da yüksek bir yerden şehre bakın, hatta imkan olsa ülkenin tamamına baksak? Yollar bomboş, herkes televizyonun karşısında tutsak köleler gibi?. Kuş yavruları gibi gözler kapalı ağızlar açık artık ne verirlerse onu yutmaya mahkum bir ruh? Çünkü bizim aile fertlerimizle konuşacak bir iki cümleden başka kelime hazinemiz de yok, sevgiyle anlatacak bir anımız da yok artık. Sonra da bu çocuklar neden böyle oldu, diye sağa sola bakınıp başka yerlerde aranan sahte sebepler? 

   Üzüm üzüme baka baka kararır, armut dibine düşer, otu çek köküne bak, oğlan babadan görür oba gezmeyi, kız anadan öğrenir sofra yazmayı, gibi onlarca atasözümüz bizlere derinden bir şeyler anlatır. Ne kadar köfte o kadar ekmek hesabı emeğimizin oranında meyveleri alıyoruz. Demek ki çocuklarımızla yeterince ilgilenemiyoruz veya daha bencil davranarak güncel basit sorunlarla daha fazla ilgilenip geleceğimizin yapı taşlarına gerektiği kadar önem vermiyoruz.

Sevgi kelimesinde hayat veren bir sır vardır, onsuz olan her şeyde bir kusur vardır.

Hepimize iş düşüyor...

Nevşehir ileri gelenleri, kanaat önderleri , Basın , STK'lar, Anneler babalar, Aileler, Öğretmenler, İdareciler, Valilik, Emniyet, Belediye, Müftülük, Gençlik Spor İl Müdüürlüğü vs.vs....

Gençlik nereye gidiyor?

Bu haberi yaparken birçok kişi ile görüştük sorunları dinledik ve biz bu sorunların çözüm yeri olmadığımızı biliyoruz, yalnız bu gençlik bizim, bu Nevşehir bizim, sorunlara bizim sorunlarımız olarak baktığımız için bu önemli konuyu tartışmak ve yetkililerin bu konu hakkında önlem almasını ailelerin çocukları ile daha yakından ilgilenmelerini, Çocuğum sabah okula gidip akşam eve geliyor deyip başıboş bırakmamaları gerektiğini onlara iletmek istedik.
Son zamanlarda bir çaresizlik kaplamış beyinlerini, ruhlarını gençlerimizin. Nevşehir'de içler acısı bir duruma gidiyor gençlik, neme lazımcılık almış başını gidiyor, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığı egemen olmuş insanımıza.

Okul çağındaki çocuklarımızla ne kadar ilgileniyoruz, evden çıkan çocuğumuz nerelerde dolaşıyor araştırıyor muyuz? Okulda hocalarına durumlarını ne kadar soruyoruz? Yıl boyu kaç kez okula gidip öğretmenlerinden bilgi alıyoruz yoksa benim çocuğum bir şey yapmaz başkasının çocuğu ne yaparsa yapsın düşüncesi mi hakim zihnimizde.
 
18 yaş altı gençlere ve çocuklar sigara ve içkiyi nerden alıyor?
Edindiğimiz bilgilere göre bazı Marketler ve bakkallar dan 18 yaşın altındaki çocuklarımıza sigara ve alkollü içecek sattıklarını biliyor muyuz yasak olmasına rağmen okul çağındaki bir çocuk istediği gibi sigara ve alkollü içecek uyuşturucu alabilirken acaba toplum olarak biz ne yapıyoruz. Metruh binalar, bazı kafeler ve gençlerin kullandığı alanlarda neler oluyor bakıyor muyuz?

Esnafımız yasak olmasına rağmen neden 18 yaş altındaki gençlere ve çocuklara sigara ve alkollü içecek satıyor. Parayı veren düdüğü çalar zihniyeti ne zaman yok olacak kafamızdan.

Okullarda çarşıda gençlerimizin durumu içler acısı, büyüğe küçüğe eski sevgi ve saygı kalmamış manevi değerlerden yoksun bir şekilde yetişen gençlik kendini dizilerin büyülü dünyasına göre şekillendirmeye başlamış, okullar sanki birer dizi seti durumuna dönüşmüş, en çok övündüğümüz aile hayatı her geçen gün yok olmaya çatırdamaya başlamış aile çocuğunu yönetmekte aciz kalmış, anne ve babanın sözünün geçmediği, emniyetin sözünün geçmediği bir ortamda, okul ve öğretmenden bir şey beklemek de mümkün görülmüyor.Durum böyle olunca gençliğin sorunları büyüyerek devam ediyor.
 
Gençliğin sorunları ele alınmalı.
Bugün ilimiz genelinde gençliğin sorunları vakit kaybetmeden ciddi bir şekilde ele alınmalı ve önlem alıcı kararlar alınıp uygulamaya da konmalı, ulusal basında takip ettiğimiz ve TV lerde izlediğimiz sorunların hepsini şimdi ne yazıkki Nevşehirimizde de görmek mümkün, herkes bir şeyler konuşuyor fakat önlem alınma noktasında maalesef, hiçbir şey olmuyor.
 
Çocukları dizi filmleri cep telefonu ve internetin yönetmesine müsaade etmeyin!

Çocukları kendi çalışma odalarına hapsedip onların rahat ettiğini mi sanıyorsunuz? Çocuklarınızı kendi odalarında yalnız bırakıp onları internetin, cep telefonunun ve dizilerin yetiştirmesine müsaade etmeyin, mümkünse bilgisayarı salona alın.

Nevşehir gibi nereye gitsen 15 dk yı geçmeyen bir yerde ilköğretim çağındaki çocuklara cep telefonu almak onlara en büyük ihanettir.

Velilerimiz öğrencilerin durumunu sormak için yılda birkaç kez okula uğramazken okul idaresine cep telefonunu kaptıran çocuğunun telefonunu almak için aynı gün okula gelmesi düşündürücü değilmi.

Lütfen vatandaş olarak daha duyarlı olalım

İlimizde hem emniyet hem de vatandaş olarak toplumumuzun ahlakını rendice edecek olaylara karşı biraz daha duyarlı olalım. Kanunen suç olan 18 yaş altı çocuklara sigara ve alkollü içecek satmayalım ailesi dahi gönderse satış yapmayalım, yasağın denetleyicisi makamların bu konularda daha hassas olmalarını ve butür satış yapanlara gerekli müeyyideyi uygulamalarını ümit ediyoruz.

İşte dün Nevşehir'de görüntülenen bir kare resim: “ Daha 14 -15 yaşlarındaki iki Lise öğrencilerinin uygunsuz şekilde yer aldığı bu resim tam manasıyla ibretlik?” Nemi yapıyorlar ???

Yer :
 Nevşehir Turizm Uygulama Oteli önü ve Cadde ortasinda öpüşüp koklaşıyorlar gelen gecen araçlar korna caliyor ama hic takmiyorlar...