Üniversitemizin uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ve üniversitemiz heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçiliği’nin ve Belgrad Devlet Üniversitesinin daveti üzerine Sırbistan’a gitti.

Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçiliği tarafından tertip edilen Sırbistan ziyaretinde Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’a Üniversitemiz USET Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuncay Bülbül, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gönel eşlik etti.

Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ve Büyükelçilik Müsteşarı Vedat Gül’ün katıldığı görüşmelerde Sırbistan’daki üniversiteler bünyesinde Türkoloji alanında faaliyet gösteren birimler ve bu birimlerle yapılması gereken iş birlikleri çerçevesinde mevcut problemler, problemlerin çözümü ile ilgili öneriler ve yapılabilecek faaliyetler konuşuldu. Görüşme sonunda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Sırbistan üniversiteleri arasında yapılması planlanan görüşmelerin stratejisi kararlaştırıldı.

Görüşmeler çerçevesinde Belgrad, Novipazar, Uluslararası Novipazar ve Novisad üniversitelerinin yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda Türkoloji bölümlerine destek verilmesi, üniversiteler arasında karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı değişimi, ortak AB projeleri ve diğer akademik çalışmalar hakkında karşılıklı iyi niyet ve iş birliği istekleri dile getirildi. Prensip olarak anlaşma taslağı üzerinde görüş birliğine varılarak Uluslararası Novipazar Üniversitesi ile öğrenci ve öğretim elemanı değişimi protokolü imzalandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Heyeti Sırbistan Başbakanlık Konutunda

Ziyaret kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Heyeti Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ile görüştü. Görüşmede Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tanıtılarak yapılan ikili görüşmeler hakkında Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic’e bilgi verildi. Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç uluslararası alanda yapılan ikili anlaşmaları son derece önemsediklerini belirterek, “Burada imzalanan anlaşmalar ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde Sırp kökenli öğretim elemanları vasıtasıyla öğrencilerimize Sırpça öğretmek hatta Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğrencilerini Sırbistan’a göndererek Sırpça öğrenmelerini sağlamak istiyoruz. Amaçlarımız arasında Türkoloji, Turizm ve İktisat alanlarda Sırbistan üniversitelerine destek vermek, Balkanlardaki Türk Kültürüne dair bir sempozyum gerçekleştirmek, Türkçe kurs konusunda Sırbistanlı öğrencilere gerekli kolaylıklar sağlamak da yer alıyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ise Belgrad, Novipazar ve Novisad gibi üniversitelerle yapılacak iş birliklerini, öğrenci ve öğretim elemanı değişimini önemsediklerini dile getirdi.