Nevşehir Müze Müdürü Arkeolog Halis Yenipınar, yaptığı açıklamada, Ürgüp İlçesi’ne bağlı Taşkınpaşa Köyü sakinlerinin, yeni peribacası oluşumlarının yoğun olarak gözlendiği Kızılasma Vadisi’nin yamaç kısımlarında siyah kaya parçalarına benzeyen bazı şekiller bulunduğunu bildirmeleri üzerine, bölgede inceleme yaptıklarını kaydetti. Yenipınar, bölgede yaptıkları ön yüzeysel araştırmada, şekillerin çağlar öncesinde yaşayan mamutlara ait olduğunun ortaya çıkarıldığını söyledi. Bölgeyle ilgili bir rapor hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göndereceklerini ifade eden Yenipınar, yapılan ilk araştırmalarda, bölgedeki mamut fosilinin, 8-10 milyon yıl öncesinde jeolojik dönemde “Üst Miosen”e kadar uzandığını belirtti.

Yenipınar, vadinin dik yamaçlarında, mamutun yanı sıra diğer bazı hayvan fosil kalıntılarının da ortaya çıkartılabileceğini kaydederek, bölgede kazı yapılmasının, antropologların uzmanlık alanına girdiğini, bu konuda bilimsel kazı yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yardım isteneceğini bildirdi

• Şuana kadar imecenin en güzel örneğinin köylerde olduğunu bilirdiniz.oysa bu imecenin Nevşehir menşeyli olup köylere dağıtıldığını biliyor muydunuz? !!!
• Bir ekmek(yufka)yapımında,bir pekmez yapımında mahalledeki on on beş kadar kadınların toplanarak birbirlerine yardıma gittiğini biliyor muydunuz? !!!
Sabah ezanı ile bir araya gelen kadınlar türküler manilerle yaptıkları bu işe keşik denir.
• Türkiye’ nin patates rezervinin büyük kısmının Nevşehir ve bölgesinden karşılandığını biliyor muydunuz.!!!(patates resmi)
• Gines rekorlar kitabına geçen ilginç saç koleksiyonunun Avanos’ta ches galibin yeri denilen çanak çömlek atölyesinde bir Mağara içerisinde milyonlarcasının sergilendiğini duydunuz mu?
• Türkiye’ nin kalbi diyebileceğimiz tam olarak ortasında bulunan Nevşehir’e ulaşım için otobanlı temiz,bakımlı,güvenli karayolları dışında uluslar arası havalimanında İstanbul’dan Nevşehir’e elli sekiz dk. Uçakla uçabildiğinizi biliyor muydunuz?
• İstanbul’da bir Nevşehir köyü olduğunu biliyor muydunuz?
• Fatih sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra şehri Türk nüfusu kazandırmak için Emrettiği fermanla Muşkar’dan İstanbul’a Damat İbrahim Paşanın dedesi Nakkaş baba ve efratlarından gelerek yerleştikleri İstanbul Çatalcacın minik ve şirin köyüne hala Baba Nakkaş köyü ismi ile anılmaktadır.
• Kapadokya’nın Dünyanın 8.harikasına aday gösterildiğini biliyor muydunuz?(peri bacası resmi)
• Belkide yurdumuza en büyük hizmeti tarihe adını veren Lale devrinin büyük sadrazamı Damat İbrahim Paşanın ilk Matbaayı İbrahim Müterrefikaya getirterek Türk tarih sayfalarına altın harflerle yazılacak ve belkide birçok şeylerin değişmesine sebep olacaktır. (damat ibrahim paşa resmi)
• Damat İbrahim paşanın Nevşehir’in kucağında Muşkara köyü isminde küçük bir köye kazandırdığı büyük eserlerle şehir yapabilmek için giriştiği büyük mücadeleyi biliyor muydunuz?
• Yine memleketimizin en büyük şahsiyetlerinden ve ilimizin gerçek kurucusu Damat İbrahim paşanın en büyük hizmeti olan matbaayı getirterek canına mal olacağını bizler gibi o büyük zatta bilmiyordu.Bu olay sonunda bazı hattatların işlerine gelmeyişi çıkarlarına ters düşmeleri nedeni ile padişah a baskıları sonrasında kırk katır mı kırk satır mı diyerek boğulup atın kuyruğuna bağlanıp caddelerde sürüklendiğini biliyor muydunuz?
• Nevşehir’in kurucusu Damat İbrahim Paşa Mezarının nerde olduğunu biliyor musunuz?
İstanbul şehzade başında yaşadığı yıllarda yaptırdığı kendi ismi ile anılan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camisinin hazire kısmında yakınları ile birlikte kabirleri vardır.(istanbul d.ibrahim cami ve mezarı)
• Nevşehirli olduklarını biliyor muydunuz?
Susurluk olayının baş kahramanı Abdullah çatlı,Fenerbahçe eski yöneticisi ve as başkanı Vefa küçüğün yine Fenerbahçe eski genel sekreteri Köksal özbeğin ulus müzik sanatçısı Arif nazım, şuan Beşiktaş’ta 50 sırt formasıyla futbol oynayan başaralı futbolcu Veysel (Avanoslu),Tekvandoda genç bayanlar Türkiye şampiyonu Nuray satılmışın (milli) 1995 olimpiyat far play Türkiye ödülünü Fenerbahçe’nin unutulmaz oyuncusu Oğuz çetinle Nevşehirli halterci Remzi başbuğun aldığını,Remzi başbuğun Türkiye yıldızlar,gençler şampiyonu Avrupa ikinciliği(Atina) Elde etmiş milli,Ürgüp başdereli Mehmet öksüzün kilosunda yıldız gençler Türkiye şampiyonu milli,Nevşehir merkez Mücahit Elkatmış ın yine başarılı ve milli sporcularımız olarak ilimizi ve ülkemizi en güzel bir şekilde temsil ettiklerini biliyor muydunuz?(bjk veysel)

• Nevşehir’ de birbirinden ilginç hayvan türleri olduğunu biliyor muydunuz?

Kapadokya nın merkezini oluşturan Nevşehir ve çevresinin yeşil ve sulak alanlarında yaşayan birbirinden değişik hayvanların yanı sıra ,çorak ve kurak alanlarda yaşayan ve ortamlarına çok iyi bir şekilde kamufle ederek varlıklarını saklayarak yaşayan ilginç hayvanlar bulunmaktadır.
Örnek olarak tüf kayalarının arasında yaşayan bölge halkının “kaya kertişi” adını verdikleri avrupanın ikinci büyük kertenkelesi Agama Stelio,bir gece hayvanı olarak tanınan aslında çöllerde yaşayan Arap tavşanı gibi hayvanlar bu bölgeye özgü hayvanlar arasındadır.

Diğerleri ;kaplumbağa,kartal,şahin,baykuş,puhu kuşu,boz yılanı ile son yıllarda Toros dağlarından gelerek Ürgüp-kayseri arasındaki alanlarda koloniler oluşturan yaban domuzları,İl sınırları içerisinde Gökçe toprak barajı alanı çevresinde balıkçıl,turna gibi değişik göçmen kuşları periyodik bir yaşam sürmektedirler,Ayrıca Kızılırmak,bölge barajları ile göletlerde balık avcılığına uygun olarak,sazan,yayın,levrek,çapak gibi balık türleri vardır.

Yapılan araştırmalarda Nevşehir kırsal kesimlerinde 100 ün üstünde türde gündüz yaşayan kelebekler ile gece yaşayan iki katı kadar gece kelebekleri vardır.Bölgenin doğasına uygun ve dünya da sadece Nevşehir kırsal alanın da Ve Kapadokya bölgesinde yaşayan “Zygaena Kapadokia”türü kelebek,batılı kelebek koleksiyoncuları arasında aranan bir tür olarak tanınır.Nevşehir ve Kapadokya bölgesine gelen yerli yabancı turistler doğal ve tarihi güzellikleri ile birlikte ziyaretleri sırasında karşılaştıkları birbirinden değişik hayvanlar, bu değişik ve eşsiz coğrafyanın unutulmaz manzarası içinde bambaşka bir güzellikleri ile mest olurlar.

Avlanmak isteyenlere, bıldırcın,tavşan,tilki,keklik te önerilebilir.Mevcut av turizmi için ilerleyen yıllara doğanın birer hediyesi olacaktır.(hayvan resmi)

• Dünya nın en büyük depolarının Nevşehir de olduğunu biliyor muydunuz.?
Bölgedeki soğuk hava depoları tırın rahatlıkla dönebileceği kadar genişliktedir.Bazı soğuk hava depoları ise genişlikleri açısından dünyanın en büyük soğuk hava depoları arasındadır.(60.000Ton)(depo görüntüsü)

• Kuş Gözlem Alanı hakkında neler biliyoruz?
Aladağlar’daki Kuş Türleri : Sakallı akbaba (5 çift), kızıl akbaba (10 çift), kaya kartalı (4 çift) ve urkeklik popülasyonlarıyla önemli kuş alanları statüsü kazanır.

• Kozaklı kaplıcalarının sağlık ve turizm açısından önemini biliyor musunuz?
Birçok Çeşitli Hastalılardan kurtulmak şifa bulmak,dinlenmek isteyenlerin belli sürelerde( günübirlik,haftalık,aylık)gelerek çok modern ve bu alanda tüm hizmetleri tam anlamıyla bulabilecekleri çok güzel tesislerimiz mevcuttur.(oteller,moteller,banyolar,havuzlar vb.)Buradaki Madenli sıcak sular birçok hastalıklar için ilaç değerindedir.Sıcak suların yaz ve kış sıcaklıkları değişmez.kozaklı kaplıcalarında suyun sıcaklığı 93-96 C dereceyi bulmaktadır. Romatizma ve bazı kadın hastalıkları başta olmak üzere uyuz,siyatik,nasır, gibi bir çok hastalıklarda tedavi edip iyileştirici etkileri mevcuttur.Ayrıca su banyoları dışında çamur banyosuda yapılabilir. Rezervasyonlar yapılarak sizde kendiniz veya aileniz için yer ayırabilirsiniz. (Daha ayrıntılı bilgiler için lütfen meslek gruplarındaki firmalarımız bölümüne bakınız.)

• Türkiye’de ilk tarihi nüfus sayımı ne zaman olduğunu biliyor muydunuz?

Damat İbrahim paşa ,Sakız adasından hazineye gelen iradın noksanlığına kanaat getirdiğinden ,orada sayım yaptırdı böylece Türkiye de ilk tarihi nüfus sayımı yapılmış oldu…”Tah.Raşit 899.S.261”

• Tarihi Ayıbımız? (Yıl 1955)Damat İbrahim Paşa Medresesinin daha önce ne amaçla kullanıldığını biliyormuydunuz?
Damat İbrahim Paşanın büyük emek,çaba ve istekle gelecek nesile büyük miras olarak bıraktığı,memleketine şehir olmak için verdiği mücadele içerisinde yaptırdığı külliye içerisinde var olan;”Eğitimsizliğin yok edilmesi için kurduğu ve eğitim yuvası olarak” yaptırdığı “medresenin” daha sonra ilerleyen dönemlerde acaba “hapishane” olarak kullanılacağını bilmiş olsaydı ne düşünürdü…
Ne kadar acı bir olay değil mi? Büyük zat ve devlet adamı Damat İbrahim Paşanın Memleketinde insanların kültürlü,insani ve legal toplum için kurduğu okul medrese;ne yazık ki cahillerin,suçluların evi Hapishane oluyordu…
Bununla da kalmıyor bu elim olay karşısında sağduyulu şahsiyetlerin uğraşılarıyla tahliye ettiriliyor ama ne fayda… O dönem,hiçbir akıl ve mantığa sığmayacak şekilde bu seferde Nafıa Deposu olarak kullanılmaya başlanıyordu.(Yıl 1955)(RESİM Medrese)

• Kapadokya da dünyanın dört bir yerinden gelerek harika oluşumları film,dizi veya belgesel amaçlı çekimler için son 13 yılında 44 ülkeden bölgeye yüzlerce turist geldiğini biliyor muydunuz?

Dünyada bir eşi daha bulunmayan Kapadokya’da 13 yılda, 44 ülkeden 100’ü aşkın televizyon kanalının, 246 belgesel ve film çekimi yaptığı bildirildi.1991-2004 yılları arasında Japonya,Fransa,Almanya,İngiltere,Amerika,İtalya,Ho llanda,Kanada,Danimarka başta olmak üzere toplam 44 ülke…

Derleyen: Fikret Çapacı