Hastane  Başhekimi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı  Op. Dr. Ömer ANLAR Şunları kaydetti:  “Şuan  Dünyada ve Türkiye de gelişmiş merkezlerde uygulanan bir yöntemdir. Nevşehir de  Hastanemiz de ilk kez Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul TÜRKER ve Ameliyat ekibi tarafından Laparoskopik PCNL (Kapalı Böbrek Taşı) Ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

 

Hastamız, uygulanan bu yöntemden çok memnun kaldı.  Ameliyat sonrası iyileşme süreçleri çok rahat geçti. Artık Hastalarımız bundan sonra bu tür ameliyatlar için  il dışına gitmeyecek, hizmeti kendi memleketinde alacaklar. Hastane Yönetimi olarak bizde Doktorumuzu ve Ameliyat ekibini bu başarısından dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum “dedi.

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul TÜRKER Ameliyatla ilgili şunları söyledi:

 “Bu yöntem bir kapalı ameliyat tekniğidir ve iki santimetreden büyük ya da ESWL tedavisi ile kırılamayan taşlarda uygulanmaktadır. İşleme genel anestezi altında bel bölgesine açılan yaklaşık bir santimetre civarında bir kesi ile başlanır. Kesinin ardından özel ekipmanlar ile skopi ismi verilen röntgen cihazı yardımıyla böbreğe uzanan bir kanal oluşturulur. Oluşturulan bu kanal yardımıyla kameralı ekipmanlar ile böbreğin içerisine girilerek taşlar pnömatik, ultrasonik ya da lazer taş kırıcılar kullanılarak kırılır ve dışarı çıkarılır.

 

Kamera yardımı ile alınan görüntü ekrana verilmektedir. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah, operasyonu buradan takip eder. Operasyon bitiminde 2-5 gün süreyle idrarın belirli bir süre için dışarı çıkarılmasını sağlayan bir kateter yerleştirilir.

 
PCNL (Kapalı Böbrek Taşı) Ameliyatının birçok avantajı bulunmaktadır. Kapalı ameliyat çok küçük kesilerle gerçekleştirilir. Kesinin daha küçük olması, yara komplikasyonlarını da azaltır. Enfeksiyon ve ameliyat sonrası ağrı daha az görülür. Kesilerin küçük olması kozmetik açıdan da avantaj sağlar. Kısa bir süre sonra ameliyat kesilerinin yerini bulmak bile zor olur. Kapalı yöntem sonrası işe, sosyal yaşama ve spora dönüş çok daha hızlıdır. Hasta kendisini çok daha çabuk toparlar ve bu sayede hastaneden daha kısa sürede taburcu olarak günlük yaşamına daha hızlı döner.”dedi.

 

Türker “Ayrıca bu çalışmanın bir ekip işi olduğunu ve baş da  hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doktorumuza ve tüm anestezi ekibine, ameliyat ekibime, Üroloji Uzmanı doktorlarımıza, hastanemize bu ameliyatı yapacak gerekli teknik malzemeyi kazandıran Hastane Yöneticilerimize de çok teşekkür ederim.

 

Böbrek taşı rahatsızlığı olan hastalarımız, Hastanemizin  Üroloji  Polikliniğine müracaat ederek,  gerekli  ön tetkik ve muayeneden sonra Üroloji  hekimlerimiz tarafından uygun görüldüğü takdirde hasta ameliyata alınarak şifaya kavuşturulmaktadır.” dedi.