İl Müftüsü Yakup Öztürk, Vaaz ve İrşat Ekibi ile değerlendirme toplantısı yaptı.
Müftülüğün en temel görevlerinden biri de toplumu Din konusunda aydınlatmaktır.   Bu görevin yerine getirilmesinde cami içi din hizmeti kapsamında hutbe, vaaz ve irşat hizmetleri en başta yer almaktadır. Bu hizmetler daha ziyade vaizler aracılığı ile yerine getirilmektedir.

Bu çerçevede İl Müftüsü Yakup Öztürk’ün başkanlığında Müftü Yardımcısı Yaşar Bolat ve İlimiz merkez ve ilçe vaizlerinin katıldığı, vaaz ve irşat faaliyetleri toplantısı Valilik kitap ve dokümantasyon salonunda yapıldı.

 

            Toplantı da bir konuşma yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk; “Vaizlik görevinin çok önemli olduğunu, Emr-i bi’l ma’ruf ve nehy-i anil münker görevinin vaizlere yüklendiğini ifade ederek, Kur’an’da yapanların ümmetin hayırlısı olarak müjdelendiğini, ancak ihmalinin de çok büyük veballere vesile olacağını belirtti.”  

 

Müftü Öztürk; Vaizlerimizin toplumun dini ve ahlaki şekillenmesinde çok önemli olduğunu vurgulayarak, Beş “Ö” formülüne riayet etmelerini istedi.

1-      Öğrenmek: Daima öğrenmeye devam edeceğiz.

2-      Öğretmek: Öğrendiğimizi mutlaka bir başkasına aktaracağız.

3-      Örnek Olmak: Yaşantımızla insanlara örnek olacağız.

4-      Önder Olmak: Her hayırlı işe önderlik ve rehberlik yapmak.

5-      Özverili Olmak: Bu uğurda ne gerekiyorsa, para, pul, zaman, mekân, sabır, fedakârlık yapmayı tavsiyelerde bulundu.

Toplantıda alınan karalara göre; ayda bir defa toplanarak vaaz ve irşat çalışmaları gözden geçirilecek, bir önceki irşat uygulamasını değerlendirilecek ve değerlendirme sonuçları bir raporla müftülüğe sunulacak.

Kurul, halkın dini konularda bilinçlendirilmesi noktasında;

1- Ocak-Şubat-Mart birinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran ikinci dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül üçüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık dördüncü dönem olmak üzere programlar hazırlayacak. Üçer aylık dönemlerde hazırlanan irşat programlarında kasaba ve köylere de yer verilecek.

2- “İrşat Ekibi” olarak da nitelendirilen kurul, göreve çıkmadan önce İl Müftüsünün başkanlığında toplanarak, yapılacak hizmetin usul ve prensiplerini belirleyecek.

3- Görev sonunda tekrar toplanarak yapılan irşat hizmetinin bir değerlendirmesini yapacak.

4- Yapılan değerlendirme müftülüklere sunulan raporlarla birlikte, her yıl aralık ayında Başkanlığa gönderilecek “İrşat Raporu” içerisinde yer alacak. ‘İrşat Raporu’nda; irşat hizmetleri ile ilgili bütün konular özetlenerek, karşılaşılan olumlu, olumsuz yönler yer alacak.

5- İrşat ekipleri; görev yapacakları yerlerde dini konularda halkı aydınlatmaya çalışacak.

6-      Özellikle bid’at ve hurafelere karşı mücadele, misyonerlik faaliyetlerine karşı önlemler ile içki, uyuşturucu, kumar, fuhuş, kan davası gibi dinen yasak olan hususlar, vatan sevgisi, yurt savunması, kardeşlik, birlik, sevgi ve barış gibi konulara ağırlık verecek.