Âlemlere Rahmet Hz. Muhammed (S.A.V.) Hicri 12 Rebiülevvel, Miladi 20 Nisan 571 yılında doğdu. O’nun doğumu hiç şüphesiz, İslam âlemi için hatta insanlık âlemi için çok çok önemliydi. Zira O doğumundan 40 yaşına kadar sıra dışı bir hayat yaşayarak 40 yaşında vahye mazhar oldu. Peygamber oldu. Yaradan, yaşatan, her şeyin maliki ve sahibi olan Allah’ın emir ve yasaklarını, müjde ve uyarılarını insanlığa duyurmak için tayin edildi.

 

Buhranlar içinde kıvranan insanlığı Allah’ın yoluna, hakka, hakikate davet etti. 23 sene gibi kısa bir zamanda en büyük inkılâpları gerçekleştirdi.

 

İnsanlığı şirkten tevhide,

 

Cehaletten ilim ve medeniyete,

 

Zulüm, haksızlık ve işkenceden, hak, hukuk ve adalete kavuşturdu.

 

O’nun önderliği ve örnekliği ile Bedeviler medeni, eşkıyalar evliya, hasımlar hısım, düşmanlar dost oldu.

 

Dünya neye sahipse, O'nun vergisidir hep;

 

Medyun (borçlu) O’na cemiyet-i, medyun O'na ferdi,

 

dediği gibi şairimizin. İnsanlık şuanda sahip olduğu birçok hakkı, hukuku, güzel ahlakı, saygınlığı O’na (S.A.V.) borçludur.

 

İşte bundan dolayı O’nun doğum gününe ayrı bir önem verilmiştir. 12 Rebiülevvel Mevlid Kandili olarak kutlana gelmiştir. Ama bir gece O’nu anmaya ve anlatmaya yetmeyince Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Miladi doğum günü olan 20 Nisanı içine olan hafta “Kutlu Doğum Haftası” olarak ihdas ve ilan edilmiştir. Her sene milletimizin tamamının çok benimsediği bu haftada yeni bir konu ele alınır, öne çıkarılır. Geçen sene “Kardeşlik Hukuku” ele alınmıştı. Bu sene de “Hz. Peygamber ve insanlık Onuru” gündeme taşınacaktır.

 

İnsan hayatının hiçe sayıldığı, Aile içi şiddetin yayıldığı, Dedikodu, İftira, Suizan, Tecessüs, Alay ve Hakaret ile İnsan Onurunun ayaklar altına alındığı bir dönemde vahyedilen ve insanı yücelten, Onurlandıran ayetler insanlığın idrakine yeniden sunulacak bu haftada.

 

Biz âdemoğlunu (insanı) çok değerli kıldık (yarattık) (İsrâ Suresi 70. Ayet)

 

Şüphesiz biz insanı en güzel biçimde yarattık. (Tin Suresi 4. Ayet)

 

Evet, bu hafta da Sevgili Peygamberimizin insan Hakları Evrensel Beyannamesi mesabesinde olan 15 asır önce irad ettiği tarihi veda hutbesi hatırlanacak.

 

Ey İnsanlar! Mallarınız, canlarınız, namus, şeref ve hassasiyetiniz haramdır. (mukaddestir, saygındır, dokunulmazdır.)

 

Ey İnsanlar! Atanız birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Siyahın beyaza, beyazın siyaha üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır. (Veda Hutbesi)

 

“Ey İnsanlar! Biz sizi bir erkek bir dişiden yarattık ve sizi milletlere ve kabilelere ayırdık ki, tanışasınız (konuşasınız, yardımlaşasınız diye kavga edesiniz diye değil) Sizin en üstününüz Allah’tan en çok sakınanınızdır. Allah her şeyi bilir her şeyden haberdardır.” (Hucurat Suresi 13. Ayet)

 

Bu ilahi ve Peygamberi mesajlara insanlık ne kadar muhtaç olduğu açıktır.

 

İşte Peygamber sevgisinin coştuğu O’nun bu ve buna benzer mesajlarının gündeme geldiği Kutlu Doğum Haftasının hayırlara vesile olmasını, birbirlerimize saygılı olmaya, kimseyi incitmemeye ve kırmadan incinmemeye vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.