Nevşehir tarihinde günümüze kadar Ayakta kalan Rum yapısı, halk arasında ‘Çanlı Kilise’ olarak bilinen Hagios Georgios Kilisesi. Adının ‘çanlı’ diye bilinmesinin nedeni 1797’da yapılan kiliseden geriye sadece İbrahimpaşa İlkokulu’nun içinde kalan çan kulesinin ulaşması… Bugün öğrencisi olmayan ve kendisi de metruk halde bulunan okulun bahçesindeki çan kulesi de korunmuyor.

Çan çalınca taa Göre yazılarından duyulurmuş. Sarıyaprak Bağlarından...Ve elbette Kızılırmak yöresinden de...

Bölgede bir zamanlar 100 kadar evden oluşan bir Ermeni mahallesi bulunmasına rağmen ayakta kalan tek bir Ermeni eseri bile yok. Karasoku Mahallesi’nin yakınındaki mahallenin yerini apartmanlar aldı, kiliseden geriye ise hiçbir iz kalmadı. Kilise ile ilgili tek bilinen binanın bazı taşlarının 1950’de inşa edilen Nevşehir Lisesi’nin giriş merdivenlerinin yapımında kullanıldığı.

Bu sürecin sonunda bugün Kapadokya'da yani 'güzel atlar ülkesinde ne atlar var, ne de sahipleri. Artık hepsi çok uzaktalar. Yaşar Kemal'in dediği gibi güzel insanlar güzel atlara binip gideli çok oldu bu topraklardan.

"Nevşehir Aya Georgios Eklisyası Çan kulesi"

​Nevşehir merkezde Cumhuriyet Mahallesi’nde İbrahimpaşa İlkokulu’nun bulunduğu yerde yapılmış olan kiliseden günümüze 4 katlı çan kulesi ve bazı duvar kalıntılarının dışında bir şey ulaşmamıştır. İlkokul bugün yıkık ve kullanım dışıdır. Kilisenin 1797 yılında yapıldığı bilinmektedir. 1860 yılında kubbesi, 1885 yılında kadınlar bölümü yapılmış, 1870 yılında ise avlusuna 4 katlı bir çan kulesi eklenmiştir. Kesme taşlardan yapılmış çan kulesi, 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından onarım programına alınmıştır. Bugün okulun bahçesinde görülebilir durumdadır.


İşte Nevşehir'in sembolü olabilecek kadar güzel bir tarihi eser "Nevşehir Aya Georgios Eklisyası Çan kulesi"