Nevşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Nevşehir Valiliği'nin denetiminde sürdürülen çalışmaları, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver koordine ediyor. 

6 bin metrekarelik alan  

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen 360 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bölgenin sadece 6 bin metrekarelik bir alanı içinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilen “Nevşehir Kalesi Etrafı Kentsel Yenileme Projesi” uygulaması sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde başlatılan temizleme çalışmalarında bugüne kadar Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda dini, askeri ve sivil mimarlık değerlerinin ortaya çıkartıldığını belirtti. 


KİLİSE ORTAYA ÇIKTI 

Ünver, keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yapısının Kapadokya turizminin geleceği açısından da oldukça önemli olduğunu belirterek, “Nevşehir Kalesi ve civarındaki toplam 11 mahallenin alt bölümlerinde birbirine bitişik olarak yapılandırılmış bir konumdaki yeraltı şehrinin varlığı bizlere de oldukça heyecan veriyor. Halen bölgede temizleme çalışmalarında, çağın gerektirdiği araç ve gereçleri de kullanıyoruz. Temizleme çalışmalarıyla bugüne kadar Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mezar odalarıyla bölgede hiçbir kilisede bulunmayan fresklere sahip bir kilise ortaya çıkartıldı. Bölgede ortaya çıkarılan tarihi birikimlerle şehir tarihinin yeniden yazılacağını söyleyebiliriz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde belirli mekânlarını hizmete açacağımız bölgenin Kapadokya turizmine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu. 


Akşam