Karayollarında trafik güvenliği açısından tehlike arz eden yol kenarlarına, kazalarda araçların yolun dışına çıkmasını önlemek için güçlü metal bariyer/ korkuluklar yerleştirilmektedir. Aracın tonaj ve hızı, korkuluk performansını etkilemektedir.

Karayollarında kullanılan bu korkulukların sert etkilerini azaltmak için yeni bir ürün geliştirilmiştir. Makara özelliğindeki yeni bariyerler, kaza anında oluşan darbe enerjisini dönme enerjisine çevirerek ilk şok etkisini azaltmaktadır. Makaralar, esnek ve elastiki özelliğe sahip, lastikten daha hafif, görünürlük özelliği eklenmiş malzemelerdir. Üst ve alt çerçeveler, yönlendirme sisteminin fonksiyonel bir kayıp yaratmamasını sağlamak için büyük ve küçük taşıtların lastiklerine göre ayarlanmaktadır. Dönen makaralar, aracın bariyeri kırarak yol dışına çıkmasına engel olmakta, sürtünmeyle yavaşlayarak durmasını sağlamaktadır.

Otomobil, kamyon ve otobüs ile yapılan araç çarpışma testlerinde, makara bariyerler istenilen kriterleri sağlamıştır. Çarpışma etkisini rotasyonel sürtünmeye dönüştürdüğü ve anlık şokun en aza indirildiği gözlemlenmiştir.

İlimiz Nevşehir karayollarında da tehlike arz eden yol kenarlarında, döner bariyer sistemi kullanılabilir.

Ölümlü kazaları azaltacak Döner Bariyer sistemi Nevşehir'de mutlaka uygulanmalı.

Kaynak: Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi TÜBİTAK Projesi

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Kitabı