Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile TBMM kütüphanesinden Nevşehir Belediyesi tarafından dijital ortama alınan Osmanlı İmparatorluğu dönemi ile Cumhuriyet dönemi Nevşehir belge ve dökümanları, Nevşehirli vatandaşların ve bilimsel araştırma yapmak isteyen akademisyenlerin hizmetine sunuldu.

 Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile TBMM Kütüphanesinden Nevşehir kent merkezi başta olmak üzere, ilçe, belde ve köylerine ilişkin olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminden başlayıp Cumhuriyet dönemi ile günümüze kadar ulaşan çeşitli konularda bilgi, belge ve görsel materyalin bulunduğu toplam 55 bin dosyaya ulaşıldı.

 

Nevşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışmalar sırasında elde edilen 55 bin dosyanın içerisinde ise 70 bin belge ortaya konuldu.

Nevşehir’in bu köklü zengin belge birikiminin sosyal, kültür, eğitim, ekonomik, tarım,turizm ve benzeri alanlarda ele alıp araştırmak isteyen vatandaşların yanı sıra yanı sıra akademisyenler,  Nevşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesi konumundaki www.nevsehir.bel.tr adresinde yer alan Kent Arşivi bölümüne giriş yapacaklar. Kullanıcılar daha sonra ulaşmak istedikleri bilgi ve orjinal belgenin kodlarını not alarak, Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde bulunan Nevşehir Kent Arşivleri Kütüphanesine başvuruda bulunmak suretiyle bu hizmetten yararlanabilecek. Bu hizmetten yararlanan vatandaşlar veya bilim adamları ortaya koyacakları çalışmaların bir nüshasını da Nevşehir Belediyesi’ne vermek suretiyle, Kent bilgi Arşivinin daha birikimli olmasına da katkı sağlamış olacaklar.