AK Parti’nin yerel yönetimle ilgili hazırladığı metne göre illerdeki özel idareler ve belediyeler ayrımı sona eriyor. Vali ve kaymakamların yetkileri yeniden düzenlenecek ve azaltılacak. Halen kapatılmayan, aralarında Nevşehir'inde bulunduğu 51 ildeki özel idareler kapatılarak, görevleri belediyelere devredilecek. Küçük belediyeler ya kapatılacak ya da birleştirilecek ilçeye dönüştürülecek.

2019 Yerel Seçimleri ile Yerel Yönetimlerde köklü değişiklikler yapılacak. Buna göre Nevşehir'in de içinde bulunduğu 51 il Bütünşehir statüsüne geçiyor. 2019 yerel seçimlerinde ‘bütünşehir’ düzenlemesinin uygulanabilmesi için, yasal çalışmanın en geç 25 Mart 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor. 


AK Parti’nin uyum yasalarını hazırlamak için kurduğu 5 komisyondan, yerel yönetimle ilgili olanı çalışmalarını hızlandırdı. Komisyonun hazırladığı metnin, 25 Mart tarihine kadar TBMM’de yasalaşması gerekiyor. Çalışmada, belediye başkanının bundan sonra belediye meclisinin de başkanı olması uygulamasına son verilmesi tartışılıyor. Bütün düzenlemeler için 32 yasada 43 madde değiştirilecek.

PAKET MHP’YE GİDİYOR
Edinilen bilgiye göre, öncelikli ve acil paket olarak gündeme gelecek olan “yerelde uyum” konusunda, iki yol izlenebilecek. Zorunlu ve acil olanlar mart ayına kadar yasalaştırılıp, diğerleri sonraya bırakılacak ya da toplu olarak TBMM gündemine getirilecek. Bu çalışma, seçim ittifakı hazırlığı yapılan MHP’ye de götürülecek.

BAŞKANA MECLİS YOK
Tartışılan taslak metinlerdeki önerilere göre, belediye başkanı, belediye meclisinin de başkanı olmayacak. Belediye meclisine başka bir başkan seçilecek. Başkanın görevden alınması veya değiştirilmesi durumunda, bu kişi görevi üstlenecek. Belediye başkanının, kendisini denetlemesi gereken meclisin başkanı olmasının sakıncaları olduğu dile getiriliyor. İmar kararlarının denetimi arttırılacak.
İL ÖZEL İDARELERİ TASFİYE
Merkez ve yerelin yetkileri yeniden tarif edilecek. Yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması ama tek elde kontrollü şekilde yürütülmesi planlanacak. Vali ve kaymakamların yetkileri yeniden düzenlenecek ve azaltılacak. Halen kapatılmayan 51 ildeki özel idareler kapatılarak, görevleri belediyelere devredilecek.
BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI
Büyükşehirler dışındaki 51 ilin bütünşehire dönüştürülmesi planı daha önce de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Belediye, tüm mülki sınırlardan sorumlu olacak ve şehrin planlaması tek elden gerçekleştirilecek. Daha önce kapatılan 1800 belediye örneğinde olduğu gibi kalan küçük belediyeler de kapatılacak ya da birleştirilecek ilçeye dönüştürülecek.
STRATEJİK YERLEŞİMLER
Stratejik önemi olan özellikle sınırlardaki beldeler ve şehir merkezlerine 40 kilometre uzakta olan belde ve küçük yerleşim yerlerinin korunması; geriye kalan az sayıda beldenin kapatılması planlanıyor. Bunlar için birleştirme formülü tartışılıyor. Böylece 51 ildeki köylerdeki ruhsat ve iskan sorunları da çözülecek.
18 YAŞINDAKİLER SEÇİLEBİLECEK
Anayasa değişikliğinde olduğu gibi 18 yaşında siyaset, yerel yönetim kademelerine taşınacak. 18 yaşını dolduranlar belediye başkanı belediye meclis üyesi ve muhtar olabilecek.

BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI NEDİR?
Bütünşehir uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Köyler mahalleye dönüştürülecek. İlçe belediyelerinin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehire devrolacak.
 Bu belediyelerde çalışan personeller ise ilgili olduğu bakanlıklara, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilecek. Bütünşehir düzenlemesi ilk önce pilot şehir olarak seçilen Adıyaman ve Ağrı’da uygulamaya sokulacak. Düzenleme meclisten geçerse 2019′da yapılacak yerel seçimlerden sonra tüm illerde uygulanacak.

İŞTE DÜZENLEMEYLE BÜTÜNŞEHİR OLACAK 51 İL
Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce