Nevşehir'de Özel Halk Otobüs şoförleri ve vatandaşlar ücretsiz seyahat uygulaması nedeniyle sık sık karşı karşıya kalıyor.

Engelli ve özellikle 65 yaş üstü vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları daha önceki haberimizle sizlerle paylaştık. Peki hepmi Şöförler haksız, hepmi onlar suçlu? Tabi ki değil. 


Nevşehir'de görev yapan özel halk otobüsü şoförleri, Son zamanlarda, sürekli olarak mazota gelen zamlar ve her geçen gün artan ücretsiz yolcu sayıları, şoför esnafını zor durumda bıraktığı ve Devletin bu konuda acil önlem alma gerekliliğini dile getiriyorlar.

Özel Halk Otobüsleri Şöförleride kendileri haklarında yapılan şikayetlerden ve eleştirilerden oldukça mutsuz. Bizi dinleyen ve anlayan yok diyen bir şöförümüz yaşadıkları sıkıntıları ve içinde bulundukları durumu anlattı. Artık vatandaşla karşı karşıya gelmekten bıktıklarını, her gün tartışma yaşamaktan şoförlerin tamamının psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen bir şöförümüz, otobüslerinin akşama kadar bir çok insanı ücretsiz taşıdığının bir kez daha hatırlattı.  


Devletin kendilerine katkı adı altında otobüs başına aylık 600 TL ödeme yaptığını söyleyen şöförümüz, bu paranın yarısını vergi ve kdv olarak devlete geri veriyoruz dedi. Biz bu katkıyı istemiyoruz diyen vatandaşımız, bunun yerine yaşlılara, gazilere, şehitlere ve ücretsiz binişi hak eden kesimlerin aylık maaşlarına taşıma katkısı olarak ilave ücret ödemelerinin daha doğru olacağını söyledi.
 
Kul hakkından bahsediliyor, bizim hakkımızı kim verecek!..
 
Bu kartı kullanan insanların her gün para kazanmak için işine ücretsiz olarak halk otobüsleri ile gidip geldiğini, 65 yaş kartı bulunan bir yaşlının günde 7 ila 10 kez otobüse bindiğini sözlerine ekleyen halk otobüsü şöförü vatandaşımız, "bizler ekmek parası kazanmak için bu işi yapıyoruz. Biz devletin herhangi bir kolu veya bağlı birimi değiliz. Hak, hukuk ve kul hakkından bahsediliyor. Bu kişiler para kazanmak için işine bizim otobüslerimizle ücretsiz olarak gidip geliyor. Bizlerde diyoruz ki madem kul hakkı var, bizim hakkımız ne olacak ve kim ödeyecek. Onun için bizlerde hakkımızın haksız yere gasp edildiğini düşünüyor ve hakkımızı helal etmiyoruz" dedi.

Elbette yaşlılara ve engellilere saygı  duymaktayız ve elbet bizler de yaşlanacağız. Ayrıca hepimiz bir engelli adayıyız. Fakat devletin, üzerindeki bu yükü paylaşma konusunda esnafı yalnız bırakması da üzücü bir durumdur. Aynı zamanda engelli raporu oranları %40'tan %70'e çıkartılması da ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü anlaşılmaktadır ki küçük rahatsızlıklara  bile  bu oran verilmektedir. Bu hak, fiziksel ve zihinsel engellilerimizin hakkıdır. Fakat ortopedik rahatsızlığı bulunmayan şeker hastalarına ve  kalp rahatsızlığı olanlara bile rapor verilmektedir.

Biz Nevşehir'de görev yapan Özel Halk Otobüsleri olarak, kendi öz sermayesiyle tekerini döndürmekte, vergisini devlete tam olarak ödemektedir. Bizim düşüncemiz, Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı'nın 65 yaş ve engelli yasasını tekrardan gözden geçirmesi ve iyileştirme yapması gerektiği yönündedir. Devletin bize mazotu indirimli vermesi veya Maliye Bakanlığı'nın, özel halk otobüsü konusunda vergi oranlarında KDV indirimine gitmesi, bu zararı giderelebilecektir. Örneğin; öğrenci servisleri %8 KDV üzerinden vergilendirilmektedir. Özel halk otobüsleri de öğrenci taşımaktadır fakat  %18 dilimi üzerinden vergilendirilmektedir. Bu tür eksikliklerin giderilmesi, toplu taşıma esnafını rahatlatacaktır. 

Bakın yine bir vatandaşımızda FİB Haber Merkezine yaşanan bu tartışmalara ilişkin neler söylüyor:

Öncelikle ben şöför değilim onlarla da hiç bir bağlantım yok. Bunu sadece realite ve alllah rızası için sizlerle paylaşmak istiyorum. Evet, bazı Şoförler kötü davranıyor çünkü bunun sebebi onları çileden çıkartıyorlar. Yaşlı bir vatandaşımız aynı günde 6 defa sırf ücretsiz diye çarşıya gidip gelir mi? Dahası her seferinde de aynı otobüse mi denk gelir? Hepimiz insanız tahammülünde bir sınırı var. Düşünsenize ekmeğiniz için helal rızkınız için sürekli insanlarla muhatap oluyorsunuz. Sürekli nazıyla oynuyorsunuz sonra bir kez bir şey denilincede feryatlar figanlar... Diyorumya şöförüde, engelliside,yaşlısı gencide bizim insanımız. İşte böyle olduğu için de şikayet var. Daha bugün şahit olduğum bir olayı sıcağı sıcağına sizlerle paylaşmak istiyorum: - Yaşlı şoförü takmıyor bile. Kimlik göstermek yok... Biniyor iki durak sonra iniyor, amca kimlik dedigin zamanda yaşlıyım diyor yaşlisinda o insana göster kimliğini be amcacım yada teyzecim. Şoförlerde kizmakta haklı sonuna kadar bunuda belirteyim.

Öte yandan, Nevşehir'de toplu ulaşımda 65 yaş ve üstü vatandaşlar tarafından ücretsiz kartlarının iddialara göre amacı dışında kullanılması özel halk otobüsü şoförlerinin de tepkisine neden oluyor.


Nevşehir'de görev yapan özel halk otobüsü şoförleri, “Bu yasa çıktığı günden beridir sıkıntılıyız. Yaşlılara saygımız var ama bu kadarı da olmaz. Artık otobüslerimizde yaşlılardan başka bir şey taşımıyoruz. Bizde bu sebeple kazanamıyoruz. Sonuçta bizde aile geçindiriyoruz.  Bazı insanlar ne de olsa ücretsiz diye evinin önündeki durakta biniyor ve bir sonraki durakta inerek, bakkala ekmek almaya gidiyor. Bizim otobüslerimiz su yakmıyor. Dur kalk, dur kalk mazot yakıyor. Bu uygulama çok büyük sıkıntı doğurdu. Yaşlı insanlarımızı düşünen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, biz şoförleri de düşünsün. Sonuçta bizde insanız. Sorunlarımızın çözümü için bakanlık yetkililerine buradan çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Unutmayalım Yolcusuda bizim Engelliside,Yaşlısıda bizim gencide ve tabiki o zor şartlarda görev yapan Şöförlerimizde bizim...
Ve anlaşılıyor ki bu uygulamadan her iki tarafta mutsuz. O zaman ya bu uygulama için Özel Halk Otobüsü Şöförlerine iyileştirme yapılmalı yada Ücretsiz uygulamayı tamamen kaldırıp bu ulaşım desteğini nakdi olarak Engelli, 65 yaş üstü ve diğer vatandaşlarımıza sağlanmalı. 


Biraz sevgi biraz saygı ve biraz anlayış ve hoşgörü ile bu sorunlar aslında çok basit çözülebilir...