NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de yaklaşık 4 ay önce kurulan Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği şehrin en eski yerleşim alanlarındaki tarihi varlıkları arşivliyor.

2014 Yılında Nevşehir’deki tarihi mekanlarda arşiv çalışmalarında bulunacaklarını belirten Kapadokya Rumeli Mübadilleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serkan Sonradanbulan ve beraberindeki ekip ilimiz merkezindeki en eski yerleşim alanlarını tek tek dolaşarak bu mahallelerde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi eserleri arşivliyor.

Nevşehir il Merkezindeki Dere, Cumhuriyet, Bektik, Eskili, Kaya cami, Raşitbey, Camiatik, Tahtacami, Memişbey, Camicedit mahallelerinde bulunan ve birçoğu tescilli olan yıkılan ya da yıkılmaya yüz tutan eski tarihi eser mahiyetindeki evleri fotoğraflayan Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği Ekibi, bazıları yıkılsa da inatla geçmişi yansıtmaya devam eden sivil ve anıtsal kültür varlıklarının son durumu hakkında tarihe not düşüyor.

Sö konusu çalışmaların bir süre daha devam edeceğini kaydeden Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği Başkanı Serkan Sonradanbulan, bu izlenimlerin zamanla Nevşehir tarihi açısından son derece önemli bir arşiv olacağına dikkat çekti.