4 Mart 2014 Tarihli Resmi Gazete’de “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları’ Yönetmeliği” yayınlandı. Yönetmelik 65 yaş üstündekilere şehir içi toplu taşıma araçlarında bedava, şehirlerarasında demiryolları ve denizyollarında yüzde 50 indirimli seyahat imkanı sağladı. Alınan bu kararın ardından yaklaşık olarak 3 yıl geçti. Peki bu durum Nevşehir de nasıl işliyor...

FİB Haber Merkezine gelen çok sayıda şikayetler üzerine bu haberi yapmamız lüzumu hasıl oldu. 

Uygulamaya konduğu günden bu yana tartışılan, şoför ve vatandaşı sürekli karşı karşıya getiren ücretsiz seyahat uygulamasına vatandaşlarımızdan fibhaber.com whatsapp hattına ilettiği şikayetlerinde düşündüren notları sizlerle paylaşıyoruz.

Okurumuzun o mesajını sizlerle paylaşıyoruz; 'Öncelikle merhaba. Cumhurbaşkanımız tarafından müjdelenen ve ardından devletin bir hak olarak sunduğu yaşlı ve engelliye ücretsiz seyahat hakkı verildi. Bunun yanında polisimiz, askerimiz, gazilerimiz ve hak tanınan bazı vatandaşlar dan bundan yararlanıyor. Ben bu hakka sahip olupta bunu kullanmayan bir çok kişi biliyorum. Neden hakkından yararlanmıyorsun diye sorduğumda aldığım cevap bize otobüste her gün yaşadığımız bir manzarayı hatırlatıyor. Şoförlerin kanunen hak sahibi gereği toplu taşımadan ücretsiz faydalanan vatandaşlara yönelik imalı sözleri, mırıldanmaları hatta münakaşa etmelerine şahit oluyoruz. Bir çok kişi otobüste şoförün bu muamelesine maruz kalmamak için hakkından feragat ediyor. Özel halk otobüsleri içinde hala bu uygulamaya alışamayanlar var. Alışmak istemiyor. Bu hakkı beleşçi olarak lüzumsuz üzerine bir yük ve kendisinin insiyatifinde olduğu düşüncesinde olanlardan bahsediyorum. Buradaki en büyük sorun bence özel halk otobüslerinin rakipsiz olması. Bir rekabet yok. Rekabetin olmadığı bu özel halk otobüsleri vatandaşla diyalog kuramıyor. Otobüsçülerinde haklı oldukları yanlar elbette vardır. Ancak düzen ve kurallara uymak zorundalar.  Otobüslere aylık ücretsiz ulaşımlar için hiçte azımsanmayacak bir meblağda paralar ödeniyor. Bu uygulama yeniden gözden geçirilsin. Ücretsiz taşınan yolcuların sayısı kontrol edilsin.  Bir de yaşlı ve engelli içinde bir düzenleme yapılmalıdır. Günlük gidiş-dönüş hakkı verilmelidir. Gün içinde sınırsız serbest yolculuk uygulamasına da son verilmesi sıkıntıları aza indirecektir. Zira bu uygulamayı suistimal eden malesef insanlarımızda var.


YAŞLILARIMIZ BELEŞÇİ OLARAK MI GÖRÜNÜYOR?

FİB Haber Merkezimize gelen ihbarlarda; Nevşehir'de toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanan çok sayıda engelli ve yaşlı vatandaş, duraklarda durmayan veya özel halk otobüsüne bindiklerinde ise kendilerine kötü davranan bazı otobüs şoförlerine karşı tepki gösteriyor. Oysa, 65 yaş ve üstü vatandaşların özel halk otobüsleri tarafından ücretsiz taşınması gerekiyor. Ancak gelin görün ki bazı halk otobüsü şoförleri engelli vatandaşlarımıza ve 65 yaş ve üstü vatandaşlara sürekli sıkıntı çıkartıyor. Bu olay diğer tüm işini doğru yapan sürücüleride maalesef sıkıntıya sokuyor.

Nevşehirli vatandaşlarımız yaptıkları şikayetlerde şunları dile getiriyor: Bazı şöförlerin Halk otobüslerine binen 65 yaş ve üstü vatandaşlara ettikleri “hakaretler” bir yana bir “dövmedikleri” kalıyor… Oysa şoför esnafının bu konudaki mağduriyetini gidermek adına kendilerine ücretsiz seyahat karşılığında hatırı sayılır gelir desteğinde bulunuluyor. Yetkililere bu konuda bizlerin bu yaşadığı mağduriyetler için gereğini yapmalarını rica ediyoruz.

65 yaş ve üstü vatandaşın halk otobüsü şoförlerinden çektiği!… 


Yahu 65 yaş ve üstü insanlar ayda kaç kere halk otobüslerine biniyor ki bu insanların ücretsiz seyahat etmelerine sıcak bakmıyorsunuz? Daha halk otobüslerine biner binmez sıkıntı çıkartıp milletin içinde o insanları azarlıyorsunuz. Hiç size yakışıyor mu hiç böyle bir şey olur mu? Karşındaki insan insan! Bu insanlar da kendilerine tanınmış olan bu hakkı kullanıyor. 

Neymiş; zaten para kazanamıyorlarmış! Dahası 65 yaş ve üstü insanları taşıyarak iyice “zarar” ediyorlarmış. Ama 65 yaş ve üstü insanlar için her ay için yaklaşık “600 TL” alırken iyi. O zaman hiç sesiniz çıkmıyor. Sonra “zarar” ediyorsan yapma bu işi! Yapıyorsan da kalkıp “zarar” ediyorum bahanesine sığınıp 65 yaş ve üstü insanlara hakaret etme. Git ne iş yapacaksan yap… Bu konuda kabahat biraz da Nevşehir Belediyesi’nde! Bu sıkıntıları yaşayan vatandaşlarımız için Halk otobüslerini adam gibi denetlese bu şikâyetler artarak sürmez. Halk otobüsü şoförleri adeta “kendi cumhuriyetlerini kurmuş” ne engelliyi takıyor ne yaşlısını ne kanun ne de nizam. İstedikleri gibi “at koşturuyorlar.” Doğrusu “65 yaş ve üstü vatandaşın halk otobüs şoförlerinden çektiği” sıkıntılara daha ne kadar seyirci kalacaksınız merak ediyorum? Anlaşılan çok da umurunuzda!…

VATANDAŞIN BAKIŞLARI
Evet, hem yaşlıların hem de engellilerin bir diğer ortak şikayeti toplu taşıma araçlarına bindiklerinde vatandaşların bakışları.
Yaşlı vatandaşlarımız bu yaşta git evinde otur, ne işin var bu sıcakta ya da bu soğukta dışarıda gibi bakışlarıyla hatta sözlü olarak baskılarından dolayı üzülürken, engelliler ise yazık, ayy, bu ne ya, ne olmuş buna gibi yine bakış ve sözlü baskılardan şikâyetçi.

Normal insan olmak, sağlıklı olmak, her zaman genç kalmak tabi ki onların da arzusu ama mevcut durumlarına rağmen hayatta kalmak için hayatlarını devam etmek için, var olan yaşam mücadelelerin de normal vatandaşların anlayışlı olmalarını istemek hatta onların istemeden insan olarak böyle davranmak hepimizin görevi.

DEVLET DAHA NE YAPSIN?
65 Yaş üstü vatandaşlarımız için ücretsiz geçiş hakkı verilmiş. Bunu karşılığı küçük illerde Türkiye genelinde 600 TL araç kullanma bedeli ödenmiş. Özel toplu taşım yapanlarda bu teklifi kabul etmiş. Aynı şekilde engelli vatandaşlarımızın rahat yolculuk yapabilmesi bu imkân sağlanmış. Buna saygı duymak ve imkânlarını kısıtlamamak gerekir. Bununla ilgili defalarca şikâyette bulunan engelli vatandaşların özellikle bir yetkilinin otobüs durağında bekleyerek yaşadıkları sıkıntılara şahitlik yapmalarını isterken, sadece tek istediklerinin normal vatandaş gibi seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmaması.

İşin Özü Şu:
Ya bu uygulama tamamen kaldırılmalı yada adam gibi uygulanmalı ötesi yok! Zira hepimiz bir engelli adayı olduğumuz gibi hepimiz de bir gün yaşlanmıyacakmıyız? Bu neyin kafası...

Son olarak bir söz de Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzgün'e... Sayın Düzgün, bulunduğunuz göreviniz ve sorumluluk sadece şöförlere karşı değil aynı zamanda hizmet verdiğiniz insanlara karşı olduğuda unutulmamalı. Şöförleri elbette temsil etmek onların sıkıntılarını çözmek ilk vazifeniz ama burada vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleride göz ardı edemessiniz. Bu konuda size de çok büyük iş düştüğününde fakındasınızdır umarım. Zira sorunlar sadece 65 yaş üstü ve engellilern yaşadıklarıylada bitmiyor. Öğrenci servislerinde de çok büyük sıkıntılar var.

Biraz sevgi biraz saygı ve biraz anlayış ve hoşgörü ile bu sorunlar aslında çok basit çözülebilir...