Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilen “Nevşehir Kalesi Etrafı Kentsel Yenileme Projesi” uygulaması sırasında ortaya çıkartılan ve günümüzden 1400 yıl öncesine uzandığı tahmin edilen yeraltı şehrinde tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor.

Nevşehir'de 'Tesadüfen' Ortaya Çıkan Dünyanın En Büyük Yeraltı Şehrinde şimdiye kadar hiç rastlanmayan silindir şeklindeki dev taş kapıya rastlandı.Nevşehir Kalesi Kaya yerleşimi bölgesinde , 2.09 cm boyunda ,tonlarca ağırlığında  şimdiye kadar bulunan en büyük kapı taşı bulundu. Bu dev taş kapı hangi amaçla yapıldığı ve özelliği ise gizemini sürdürüyor.

Ayrıca aynı mekanda Farklı ebatlarda 5 tane daha taş kapı bulundu.Uzman ekip tarafından araştırılan Bu dev taş kapı hakkında elde edilen bulgular bilim adamları tarafından incelenerek sonuca bağlanması bekleniyor.

Kapadokya bölgesinde Eski çağlarda insanların savunma ihtiyacı dolayısıyla kayalık alanlarda kazdıkları yeraltı kentlerinde hemen hemen hepsinde görmeye alışık olduğumuz silindir şeklindeki taş kapılar yerli ve yabancı tursitlerden büyük ilgi görüyor.  

Eski çağlarda yeraltı kentlerindeki bu kapılar sürgü taşı denen dev yuvarlak taşlarla kapatılıyordu.


Kapadokya bölgesinde bulunan Yeraltı şehrinin her bir bölümü diğerine dar tünellerle bağlanıyor. Ve her giriş değirmentaşı biçimindeki hareketli kaya kapılarla kapatılabiliyor, bu şekilde düşman saldırılarından korunuluyor.

Kapadokya Bölgesinde çok sayıda sürgü taş kapılar bulunuyor!!!

Koridorlarda belli aralıklarla konulan taş kapılar. Gerek yabani hayvanlara karşı korunmak için gerekse Kent baskına uğradığında kaçan halk bu sürgü taş kapılar ile koridorları içten kapatıyor ve aşağıdaki sığınaklara kaçıyor. Bu taş kapıların dışarıdan açılması mümkün değil, imkansız hatta. Yalnız içerden açılıp kapanıyor. Ortaları delik. Bu deliklerin amacı ise bu taş kapıları kapadıktan sonra dışarıyı görebilmek ve durumu anlayabilmek. Bu taş kapıların kalınlıkları genelde 50-55 cm, boyları 170-175 cm ve ağırlıkları 300-500 kg arasında. Ve hazırmısınız şimdi duyacaklarınıza; Bu taş kapıların kayalarının sertliği ile yer altı şehrinin kayalarının sertliği yapılan testlerde birbirini tutmamış, yani bu taş kapılar burada yapılmamış. Yukarda yani yeryüzünde yapılıp bu şehre indirilmiş. Nasıl, nasıl diye bende soruyorum ama uzmanlar dahi bunun nasıl yapıldığı konusunda şimdiye kadar bir ipucu bulamamışlar.