Nevşehir Belediyesi tarafından Projelendirilerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) ile işbirliği halinde hayata geçirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sırasında ortaya çıkartılan dünyanın en büyük yeraltı şehri olma özelliğindeki Nevşehir Yeraltı şehri,dünyanın en önemli yayın kuruluşları başta olmak üzere sivil toplum temsilcilerinin de gözdesi haline geliyor.

Nevşehir’de 11 mahalleyi içerisine alan yaklaşık 400 bin metrekarelik bir alanda yer alan dünyanın en büyük yeraltı şehrinin,  kültür ve sosyal yaşam alanlarının  ortaya çıkartılması amacıyla Nevşehir Belediyesi’nin maddi desteği ile temizleme çalışmaları devam ediyor.

UNESCO’nun 1985 yılında hem doğal ve hem de kültür miras listesine aldığı dünyanın 22 merkezinden biri olan Kapadokya bölgesinin ana idari merkezi Nevşehir’de keşfedilen yeraltı şehri de, TRT ve CNN Türk başta olmak üzere bir  çok TV ülkesinin saygın TV kanalları tarafından da görüntüleniyor.

Dünya genelinde ciddi bir izleyici kitlesine hitap eden Discovery Channel’dan yönetmenliğini Gleen Swift’in yaptığı Silk Road(İpek Yolu) isimli belgeselin bir bölümünün çekimleri Nevşehir Yeraltı şehrinin farklı mekanlarında gerçekleştirirken, bu alanda sürdürülen çalışmalara ilişkin olarak Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de yeraltı şehrine ilişkin bilgiler aktardı.

Bölgede Discovery Channel’in yanı sıra Fransa TV2, Associated Press(AP), Kazak TV, Japonya TBS kanalı da tanıtıcı çekimleri yaptı.

UNESCO temsilcisi Ashish Kothari’nin yanı sıra Fener- Rum Patriği Bartholomeos ve  TOKİ Başkanı  M.Ergün Turan da ’de heyet olarak Nevşehir yeraltı şehrini ziyaret edenler arasında ilk sıralarda yer aldılar.

Öte yandan Çin, Almanya, Avusturya ve Japonya’dan da çeşitli heyetlerin ziyaret ettiği bölgeye olan ilginin bundan sonraki süreçte de devam etmesi bekleniyor.