Nevşehir Devlet Hastanesinde domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 4 hastadan birinde H1N1 virüsü tespit edildiği bildirildi. 

Nevşehir’de , domuz gribi şüphesiyle Hastaneye müracaat eden  4 kişi ; M. İ. (41), A. D. (54) , E. T. (27) ve B. Ç. (60) tedavi altına alındı. 

Nevşehir’de 60 yaşında B. Ç. adlı şahıs,özel bir hastaneye yüksek ateş, öksürük ve grip nedeniyle başvuru yaptı. Yaşlı adamın durumundan şüphelenen hastane yetkilileri Nevşehir Devlet Hastanesine sevk etti. Hastanede tedavisi devam eden B.Ç.'den alınan örnekler ise Ankara`ya laboratuvara gönderildi.

Domuz gribi şüphesiyle Nevşehir Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan Hastalardan 
60 yaşında B. Ç. adlı hastadan alınarak Ankara da laboratuvara gönderilen kan örneklerinde H1N1 (domuz gribi) virüsüne rastlandı.

Hastaneye müracaat eden M. İ. (41), A. D. (54) ve E. T. (27) nin ise domuz gribi şüphesiyle tedavileri sürüyor. Bu üç hasta için henüz sonuçların gelmediği belirtilirken 4 hastanında genel durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Domuz gribi nedir?
Domuzlarda grip salgınına neden olan bir grip virusudur. Bu virus bütün yıl boyunca domuzların arasında dolaşır. Ancak salgınlar genellikle sonbahar sonunda ve kış aylarında görülür. Yıllar içinde farklı tipte domuz gribi virusları bulunmuştur. : H1N1, H1N2, H3N2, and H3N1. En son salgında bulunan tip H1N1 virusudur.

Nasıl yayılır?
Grip virusu domuzlardan insanlara, ve insanlardan domuza bulaşabilir. Domuzlardan virus almak için hasta domuzların yakınında bulunmak (domuz ahırları, ya da hayvanların birlikte durdukları dışarı alanlarda) şarttır.

İnsandan insana geçme yolu aynı normal gripte olduğu gibi öksürük ve hapşırık yoluyladır. Virusla kirlenmiş bir cisme dokunduktan sonra eli burun ya da ağıza götürmek hastalığa neden olur.

1. Domiz gribinden Korunmak için:
Öksürük ve hapşırıktan sonra ellerinizi mutlaka sabunla 20 saniye boyunca yıkayın . Alkollü el temizleyicileri de kullanabilirsiniz.
Öksürür ya da hapşırırken ağzınızı dirseğinizin iç tarafına doğru tutarak öksürün ya da hapşırın veya ağzınızı kağıt mendille örtün.
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
Hasta kişilerden en az 1,5 metre uzak durun. Kalabalığa girmeyin.

2. Yüz maskesi takmaya gerek var mı?
Ülkemizde salgın olmadığı için maske takmaya gerek bulunmamaktadır ama eğer hasta biriyle ilgilenmek zorundaysanız, bakım sırasında maske takarak korunabilirsiniz.
El yıkama ve hasta kişilerden uzak durmak çok daha önemli bir önlemdir.

3. Çocuklarda nasıl belirti verebilir?
Grip virusu, ani ateş, titreme ve solunum yoluna ilişikin belirtiler verir. Çocuklarda hafif burun tıkanıklığı ve öksürük görülebilir. Daha büyük çocuklarda boğazda yanma, acı ve genel kas ağrısı olabilir.
GRİP basit soğuk algınlığından farklıdır. Çocuğunuzun ateşi yok ama burnu akıyorsa, soğuk algınlığı demek daha doğrudur. Sadece ateşi olup burnu akmayanlarda grip düşünülmelidir.

4. Aileler belirti gördüklerinde ne yapmalı ?
Eğer hastaysa, çocuğunuzu okula ya da yuvaya göndermemelisiniz.
Bebeğiniz ateşli ve 3 aydan küçükse mutlaka doktor görmelidir. Daha büyükse ve genel durumu bozuk değilse, ateşin yüksekliği sizi korkutmasın.
Akciğer ve kalp sorunu, bağışıklık sisteminde zayıflık, kronik böbrek hastalığı, astım ya da ciddi nörolojik hastalığı olan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir.
Yorgunluk, huzursuzluk, hızlı soluk alıp verme, kusma gibi belirtiler hastalığın ilerlediğinin belirtisi olabilir.
Ateş için parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar kullanın. Aspirin içeren ilaçlar çocuklarda uygun değildir.
Çocuğunuza bol sıvı vermeye çalışın.
Yüzünüze öksürmesini engellemek için çenesini omzunuzun üstüne koyarak taşıyın.
Oyuncaklarını, yatak kenarlarını ve yatağa yakın yüzeyleri, dezenfektan bir maddeyle silin.
Yatak çarşaflarını ve havluları sıcak su ve deterjanla yıkayın; kirli çamaşırları kucaklayıp taşımayın, ellerinizi de hemen yıkayın.