Nevşehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Oruç Irmak, il genelinde çalışanlarla birlikte 235 üyelerinin 10 bin vergi mükellefine hizmet verdiğini açıkladı.

Nevşehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu üyeleri, Oruç Irmak başkanlığında '1 Mart Muhasebeciler Günü' dolayısıyla Vali Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Nevşehir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Oruç Irmak, her yıl 1-7 Mart tarihlerinde 'Muhasebeciler Günü'nü çeşitli etkinlikler ile kutladıklarını söyledi. Mesleklerinin uzun yıllara dayanmasına rağmen Türkiye'de henüz oda kimliğinde 26'ncı yılında 'genç bir meslek örgütü' konumunda olduklarını dile getiren Irmak, şöyle dedi:

"Bu, 26 yıl içerisinde ülke genelinde 8'i mali müşavir, 77'si de serbest mali müşavir olmak üzere toplam 85 oda vardır. 5 bin yeminli mali müşavir ve buna karşılık da 90 bin serbest muhasebeci mali müşavirle iş dünyasına ve devlete köprülük yapıyoruz. Akademik odalar arasındaki en genç ve sayısal anlamdaki en büyük örgütüz. Nevşehir'de ise odamız 1990 yılında kuruldu. İl ve ilçelerimiz dahil, 235 üyeye sahip bir odayız. Bu 235 üyemizin içerisinde 137 çalışanımız da var. İş sektörü olarak Nevşehir Defterdarlığına kayıtlı 10 bin kurum ve gelir vergisi mükellefinin olduğu rakamlarda göz önünde bulundurulursa 135 çalışanımıza ofis ortalaması olarak 70 vergi mükellefi düşmektedir. Bu rakam Türkiye standartları için aslında yüksek bir rakamdır. Yani gerçek anlamıyla hizmet verilebilecek bir rakam değil. Ama maalesef ki piyasadaki yaşanan bazı olumsuz gelişmeler meslektaşlarımızı daha fazla sayıyla işini ikam etmeye yönlendirdi. Biz meslektaşlarımıza, Odamızın misyonu da gereği olarak, vergi için değil işletmeninin sürekliliği için muhasebenin gerekliliğini iş dünyasına anlatmaları gerektiğini tavsiye ediyoruz. Ürgüp ve Avanos'ta 16, Kozaklı ve Derinkuyu'da 4 arkadaşımız aktif halde çalışıyor. Onun haricindeki ilçelerde birer ikişer arkadaşımız var. Sayısal ve ekonomik anlamda, kendi ölçeğimizdeki odalardan gayet iyi bir durumdayız. Bu da bizi mutlu ediyor."

Vali Mehmet Ceylan de, muhasebecilerin gününü kutladığını belirterek, muhasebe sisteminin oturtulması, işletmelerin daha iyi yürütülebilmesi açısından mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Muhasebecilerin, devletin idaresi için çok önemli olan verginin de toplanması konusunda özellikle Defterdarlık ve maliye personeliyle içli dışlı çalıştığını belirten Ceylan, "İlimizde bu işbirliği başarıyla yürütülüyor. Muhasebecilerin, bilinçli mükelleflerin oluşturulmasının yanında devletin vermiş olduğu imkanlardan yararlandırma ve devlete yapması gereken görevleri yapmaları konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilgili kurumlarla birlikte çalışılacağına inanıyorum" dedi. 

Cihan