Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, şehirde yürütülen projelerin toplam parasal tutarının 899 milyon 341 bin 785 TL olduğunu açıkladı.

2015 Yılı Temmuz Dönemi İl Koordinasyon Kurulu 3. dönem toplantısı, Vali Mehmet Ceylan başkanlığında Valilik toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, ilçe kaymakamları, İl kamu kurum ve kuruluş yöneticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ceylan ” 2015 yılı Yatırım Programlarının uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 21. Maddesi, İl Koordinasyon Kurullarının yılda 4 kez yapılmasını öngörmektedir. Bildiğiniz gibi 2015 1. Dönem toplantısını 21 Ocak tarihinde, 2. Dönem Toplantısını 15 Nisan tarihinde yapmıştık. Bugün ise 3. Dönem toplantısını yapıyoruz. Toplantımız; yatırımların en yoğun olarak sürdüğü bir dönemi kapsamaktadır. Daha önceki toplantıda vurguladığımız gibi bu konuyu tekrar vurgulamak istiyorum. Dönem içinde karşılaşılan ve karşılaşılması muhtemel aksaklıkların ve koordinasyon gerektiren konuların yatırımcı kuruluşlarımızca bugün burada dile getirilerek önlem alınması gerekmektedir. Bugün mevcut yatırımlarımızın yanı sıra, gelecek yıl yapılmasını uygun bulduğumuz yatırım tekliflerinin oluşturularak strateji belirleme ve yatırım tekliflerini önceliklendirme çalışmalarını yapmamız gerekiyor. Ayrıca bu yatırım teklif taslaklarını valilik görüşüyle üst kuruluşlarımıza sunulacak hale getirmemiz ve akabinde üst kuruluşlara sunarak bunların 2016 Yılı Yatırım Programına alınması için takibini yapmamız bizim en önemli görevimizdir” dedi.

Vali Ceylan, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde hazırlanan İl Koordinasyon İzleme Sistemi (İKİS) üzerinden envanter bilgileri ile yatırım tekliflerinin Valilik görüşü eklenerek Kalkınma Bakanlığı’na iletilebildiğini de belirtti.

Ayrıca mevcut yatırımların izlenmesi bu sistem üzerinden yapılmaktadır. Bölge kuruluşlarımız ve diğer il kuruluşlarımız bazı aksaklıklara rağmen sistemi büyük ölçüde kullanmaktadırlar. Sistemin aktif halde bulunması Yatırımcı kuruluşlarımızın sisteme zamanında veri girişi yapmalarıyla mümkün olabilmektedir. Birim amirlerince ilgili personele veri girişinin yaptırılması ve konunun titizlikle takip edilmesi gerekmektedir. Kuruluşlarımızın öncelikle yürütecekleri projelerle ilgili tüm kesimlerle gerekli koordinasyonu sağlayarak işe başlamaları, zaman geçirilmeksizin tamamlanabilmesi için ihale işlemlerinin takip edilmesi önem arz etmektedir. Yatırımcı kuruluş temsilcileri, ilçe ziyaretlerinde ve ilçedeki yatırımları konusunda ilçe kaymakamları ve ilçe belediye başkanlarıyla mutlaka işbirliği halinde olmalı ve bilgi alışverişinde bulunmalıdırlar. Kuruluşlarımızın koordinasyon içinde başarılı çalışmalar yapacağına inanıyor, toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve 2015 yılının yatırımlarımız açısından verimli geçmesini diliyorum” dedi.

2015 Yılı 2. döneminin değerlendirilmesi ve 2016 yılı için teklif edilecek projelerin görüşüldüğü toplantıda konuşan Vali Ceylan, Nevşehir´de bu yıl içerisinde 193 proje yapılacağını, bu projelerden 19´unun tamamlandığını, 107´sinin devem ettiğini, 30 projenin ihale aşamasında olup 37 projeye de henüz başlanmadığını aktardı.

Projelerin parasal tutarları hakkında da bilgi veren Vali Ceylan, ilimizde yürütülen projelerin toplam parasal tutarının 899 milyon 341 bin 785 TL olduğunu, önceki yıllarda 243 milyon 794 bin TL´sinin harcandığını, yıl ödeneğinin 221 milyon 367 bin 155 TL olduğunu ve dönem sonu harcama miktarının ise 51 milyon 210 bin 88 TL olduğunu söyledi.

Yatırımcı kurumların Kurula bilgi sunumu ile devam eden toplantı, koordinasyon gerektiren hususların değerlendirilmesi ile son buldu.