Nevşehir'de 2012-2013 adli yılı düzenlenen törenle açıldı.

Nevşehir Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıt'ında düzenlenen törenle başlayan yeni yargı yılı törenine, Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Baro Başkanı Fahri Korucu, avukatlar ve yargı personeli katıldı.

 

Cumhuriyet Başsavcılığı ve Baro Başkanlığı çelenklerinin sunulması, saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

 

Cumhuriyet Başsavcısı Ademoğlu, yargıda yaşanan yenilikleri anlatarak, Nevşehir genelinde tayini çıkan hakim ve savcıların yer değişimlerinin tamamlandığını söyledi.

 

Yeni dönemde Nevşehir'e yeni adliye binasının temelinin bu yıl atılmasını beklediklerini ifade eden Ademoğlu, şöyle devam etti:

 

"Nevşehir genelinde görev süreleri dolan hakim ve savcı arkadaşlarımız gitmiş, yerine tayin olan hakim ve savcı arkadaşlarımız görevlerine başlamışlardır. Nevşehir, yeni adliye binasının proje aşaması bitmiş olup ihale hazırlıkları bakanlık tarafından yapılmaktadır. Bu yıl temel atma arzu edilmektedir. Nevşehir'de açık cezaevi açılması için ön çalışmalar devam etmektedir. Nevşehir adliyesi pilot bölgeler arasına alınarak mahkeme yönetim sisteminin gelişmesi için çalışılmaktadır.'

 

Nevşehir'deki mahkemelerde görülen dosyaların bir dönemlik rakamlarını da veren Ademoğlu, Cumhuriyet Savcılığı'na 7 bin 629 dosyanın giriş yaptığını, bunlardan 6 bin 811'inin incelendiğini, Ağır Ceza mahkemelerine gelen 257 dosyanın 197'sinin, İcra Ceza Mahkemesi'ne gelen bin 259 dosyadan ise bin 254'ünün incelendiğini belirtti.

 

Baro Başkanı Korucu da, yargıda köklü değişikliklerin yaşandığı bir yılın daha geride bırakıldığını, geriye bakıldığında özellikle geçtiğimiz bir yıl içerisinde yapılan değişikliklerin Türk yargısına değer kattığını söyledi.

 

Yargıda yenileşme ve değişimin devam ettiğini belirten Korucu, şunları kaydetti:

 

"Uygulamada bir takım sorunlar olsa da, özellikle geçmişte Ulusal Yargı Ağı projesi ile başlayan yargıdaki modernleşme ve değişimin fiziki şartların iyileştirilmesine yönelik projeler ve usul kanunu ile birlikte temel kanunlarda yapılan değişikliklerle devam etmektedir. Yakın zamanda yargı alanında ülkemiz gündemini meşgul eden bir takım olaylar yaşanmış, yaşanan bu olayları milletimiz fırsata dönüştürmeyi başarmıştır. Toplumun her kesiminde yargıya olan ilgi artmış, yargının sorunları ülke sorunu haline gelmiştir. Yargıdaki birçok değişimin temeli daha çok yaşanan bu olaylara dayanmaktadır."