İlimiz Nevşehir'in içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgesi’nde birinci grup kuşlar (bıldırcın, üveyik) 23.08.2014-23.11.2014, dördüncü grup kuşlar (Alakarga, küçük karga, saksağan vb) 23.08.2014-15.02.2015 tarihleri arasında, birinci grup memeliler (yaban tavşanı, ada tavşanı, tilki, kaya sansarı) 04.10.2014-04.01.2015, ikinci grup memeliler (yaban domuzu ve çakal) 16.08.2014-15.02.2015 tarihleri arasında avlanma yapılabilecek.
Başlangıç: 23.08.2014
Bitiş: 23.11.2014

Avlanma bölgelerine ve av hayvanı gruplarına göre avlanma süreleri, avlanmanın başlangıç ve bitiş tarihleri.
“Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatı ile ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcılar, avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabilmektedir. Merkez Av Komisyonu (MAK) her yıl av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi için karar almaktadır.
Karara göre; 2014-2015 Av Döneminde ülke genelinde avlanma 16 Ağustos 2014 tarihinde yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.
Avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde avlanmak serbesttir. Ayrıca, yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak Salı gününde de yapılabilecektir.
Avcı başına bazı av hayvanlarının günlük avlanma limitleri; bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk-sakarca 3, çulluk-sakarmeke 4, yabani tavşan 1, kınalı keklik-kum kekliği ve çil kekliği toplam 2, yeşilbaş-boz ördek-fiyu-çamurcun-macar ördeği-tepelipatka- elmebaş pakta ve çıkrıkçın toplamda 6, adatavşanı- kaya sansarı 2, yaban domuzu 2, tilki 2 adet olarak belirlenmiştir.
Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devlet ve genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecektir.
Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamazlar.
Ancak bulunduğu ilin dışında avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarındaki avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler.
Namlu hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz.
Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç benzeri malzemeler avlanmada kullanılamaz. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca ve gereci olarak kullanılamaz.
Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 27 Türk Lirası ile 15 bin 226 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek. Ayrıca av hayvanı türüne göre 50 Türk Lirası ile 60 bin Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir.
Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları zorunludur.”

İşte Nevşehir Merkeze bağlı Sulusaray kasabasında Muhtar Osman Körükçü ve arkadaşlarının avlanmasından görüntüler...