Nevşehir Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Yaşar Göncü,seçimlerden sonra FİB Haber Merkezimize yaptığı ilk açıklamasında marketler yasasının artık çıkmasının zamanının çoktan geçtiğini ve bir an önce çıkmasını istediklerini belirterek , Bakkal Amcamız yaşamalı dedi.
Nevşehir Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Yaşar Göncü,sayıları artan büyük alışveriş merkezlerinin esnafa zarar verdiğini söyledi.

Göncü; "AVM'lere karşı değiliz. Özellikle yerli AVM lerin bizzat desteçisiyiz. Ama dışardan gelen Yatırımcı AVM lerle AVM Zengini bir şehir halini aldık bunun bir kuralı olmalı. Bir sınırlama getirilmeli. Küçük esnafı koruyucu önlemler alınmalı. Bir AVM'de her şey satılıyor. Bunun bir sınırı olmalı. Hükümet, bu konuda önlem almalı" dedi.

Bakkal Esnafı Neden Yaşamalı ve Yaşatılmalı ?

Genel olarak;  

·        Ülkemizde her sektörde tam rekabetin sağlanabilmesi, tekelleşmenin önlenmesi için mutlaka esnaf ve sanatkar iş yerlerinin yaşamlarını devam ettirmesi gerekmektedir. Tüketicilere değişik hizmet, ürün ve fiyat alternatifi sunma anlamında da bu çok önemlidir.

·        Bir ekonominin canlılığını koruması, sürdürülebilir olması anlamında da küçük işletmeler ve esnaf-sanatkarlar çok büyük önem arz etmektedir. Ekonominin krize girdiği durumlarda küçük olmanın verdiği avantajla duruma en kolay uyum sağlaşan esnaf-sanatkar işyerleri, ekonominin emniyet sübabı gibidir.

·        Esnaf-sanatkar halkın içinde, halkla beraber yaşayan kesimdir. Halk tarafından sevilir, güvenilir ve tercih edilir. Esnaf-sanatkar işyerinin  bulunmadığı sokak ıssızdır, esnaf-sanatkar sokağı korur, bir hareket kazandırır.

·        Son yıllarda hızla denetimsiz bir şekilde açılan büyük marketler (süper, hiper, gros marketler) 50’yi aşan esnaf ve sanatkar meslek dalının yok olmasına neden olmaktadır. Hemen hemen halkın temel ihtiyaçlarının hepsine birden ürün ve hizmet sunan bu marketler, sahip olduğu bazı avantajlar sayesinde piyasanın büyük bir bölümüne hakim olmakta ve tekelleşme yaratmaktadırlar.   

Bakkal esnafı açısından bakıldığında ise;

·        Cüzdanında hiç parası bulunmayan müşteri bile günlük ihtiyacını bakkaldan karşılayabilir. Veresiye olayı özellikle kriz içindeki bir ekonomide halkın rahatlatılmasının önemli bir yoludur. Bakkal ile müşteri arasındaki bu güven, samimiyet ve sıcak ilişki toplumsal bir gerekliliktir.

·        Mahalle sakini gerektiğinde evinin anahtarını bakkala bırakır, çocuğunu emanet eder, bir şeye ihtiyacı olduğunda ilk akla gelen bakkal amcadır. Yani, bakkal esnafı mahallenin ötesinde, ailenin bile bir parçası gibi görülür. Bu üzerinde durulması gereken güvene dayalı bir ilişkidir.

·        Bakkal amca her zaman müşterisinin neyi, ne kadar alacağını, hangi markayı tercih ettiğini, ekonomik durumunu, damak tadını bilir ve hizmetini ona göre sunar. Yani bakkal-müşteri ilişkisi birebir, sıcak ve güvene dayalı bir ilişkidir