Nevşehir'in İnternet Haber Merkezi www.fibhaber.com olarak edindiğimiz bilgilere göre; Nevşehir merkez Cennet deresi mevkiin de  Bonzai içtikleri öne sürülen 3 genç Nevşehir Devlet hastanesine kaldırıldı. Bunlardan birisinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

NEVŞEHİR'DE BONZAİ TEHLİKESİ 

Edindiğimiz bilgilere göre ; Gülşehir nüfusuna kayıtlı oldukları bildirilen A.Çekiç, A.Salman ve A.Çekiç isimlerinde 19-22 yaşları arasında üç genç Nevşehir Cennet Deresi mevkiinde bulunarak 112 Acil servisiyle Nevşehir devlet Hastanesine kaldırıldılar.G
ençlerin tedavilerine Nevşehir Devlet Hastanesi acil servisinde devam edildiği ifade edildi.

Bonzai’nin en büyük etkisi ölüm oluyor. Sonrasında ise akıl hastalıklarına yol açarak, şizofreni ve benzeri durumları gösteriyor. Yine aynı şekilde organ yetmezliğini de beraberinde getiriyor. Bağımlılığı çok yüksek olan bir maddedir bu. Nevşehir'de ise son günlerde her gün bir vaka ile karşılaşıyoruz. Bonzai kullananların yaş aralığı ise 18-22 yaş aralığında oluyor.

Özellikle ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Yetkililer, “Aileler bu durumda çok dikkat etmelidir. Çocuğun tam ergenlik dönemine denk geldiği için durumu kontrol altına almak daha güç alacaktır. Çocukların bu dönemde davranış değişikliği önemsenmelidir. Eğer davranışlarda ciddi anlamda değişiklik varsa hemen bir uzamana danışılmalıdır” şeklinde konuşuyorlar.

Bonzai’nin diğer maddeler gibi yapılan testlerde çıkmadığını ifade eden ilhgililer, “Bonzai, labaratuvar ortamında üretilip sonrasında saflaştırılarak sıvı hale getirilip piyasaya sürüldü. Sıvı halde işken bir otun üzerine püskürtülerek kullanılıyor. Hindistan ve Çin’de kullanımı oldukça fazla görülüyor. Bonzai’nin piyasaya bu kadar hızlı girmesi ise oluşturtulan Pazar ile fiyatının düşük olmasıdır. Bonzai’nin bizim için dezavantajı ise yapılan testlerde çıkmamasıdır. Esrar kullanımı yapılan testlerde hemen çıkarken aynı durum Bonzai için söz konusu olamıyor. Çünkü içinde tek bir maddeden daha fazla madde yer alıyor. Yapılan testlerde çıkmaması ise rahat kullanımına olanak sağlıyor. Bunun yanında Türkiye’de henüz Bonzai testlerini ortaya çıkaran bir test cihazı da bulunmuyor. Cihaz fiyatının çok yüksek olması alımını da güçlendiriyor. Bu yüzden hastalığı saptamak çok zor oluyor” diyorlar.

 “Türkiye’de durum gerçekten çok vahim önlem alınmazsa çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bonzai ve benzeri maddeleri yasalarla da kontrol altına almak tek başına yeterli olmuyor. Önemli olan denetim mekanizmaların hızla hareket etmesidir. Yasalar tabi ki önemlidir ama siz denetim mekanizmasını devreye sokmazsanız bu kötü durumun önüne geçemezsiniz.” 

Vah tüh keşke yerine iş işten geçmeden Yavrularımıza geleceğimize sahip çıkalım....

            'Bonzai çocukları fare gibi öldürüyor'

Bonzai; kullananda önce sivilceler çıkarıyor, sonra kalp atışını yükseltiyor, damarları çürütüyor, karaciğere ve böbreklere zarar vererek öldürüyor.


2010 yılında ülkemize giren ve ucuz olması dolayısıyla bir anda hızla yayılan Bonzai nedeniyle yüzlerce genç hayatını kaybederken aileler çaresiz şekilde ne yapacaklarını bilemiyor.

Konuya ilişkin bir yetkili Bonzai’yi kimlerin kullandığı hakkında şunları söyledi: “15 yaşında çocuk da var 26 yaşında adam da. Bu maddeden kurtulmak için bize müracaat edenlere baktığımızda neredeyse kullanmayan kalmamış. Bir kere esrar kullananların hepsi Bonzai kullanıyor. Eroin krizinden kurtulmak isteyen Bonzai kullanıyor. Bu öyle bir madde oldu ki; her şeyin yerine joker gibi kullanılıyor. 1990 ve 2000 neslini kaybettik.” 
“Bu madde çok ucuz. 1 litre sıvısından 200 binin üzerinde paket imal ediliyor. Bu sıvı da internet üzerinden gümrüksüz gelebiliyor. Ve onun içerisine kattıkları o katkı maddeleri var ya; çocukları öldüren o. Fare zehiri, aseton, floresan tozu gibi maddeler katarak etkisini artırıyorlar. Çocuk 2 liralık aldığı zaman ne kafa kalıyor ne bir şey. Merkezi sinir sistemine direkt etki edip beyni çürütüyor" 

‘UYUŞTURUCUDAN ÖLDÜ RAPORU VERİLMİYOR’ 
Sentetik uyuşturucu Bonzai’yi kullanan sayısı hakkında net bir rakam vermenin çok zor olduğunu kaydeden Yetkililer, “Ama sayısı oldukça çok ve ölen sayısında ise bizim yaptığımız araştırmalara göre son bir ayda 300 kişi Bonzai nedeniyle hayatını kaybetmiş. Bu sayı aslında çok daha fazla çünkü Bonzai’den vefat eden kişilerin çoğu için ‘uyuşturucudan öldü’ şeklinde rapor tutulmuyor. 

GENÇLER NEDEN KULLANIYOR?
“Gençleri bu maddeye teşvik eden nedir?” sorusuna yetkilerin cevabı apaçık herşeyi gösteriyor, “Bütün değerleri bitti çocukların. Anne-babalar sürekli başarılı olsun diye çocukları baskı altına almasın. Bir de çocuklarına hiç vakit ayırmıyorlar. Bu çocuklar dışarıda takıldıkları gruplar içersinde kendini değerli hissettikleri anda orada ne yapılıyorsa ona uyuyor. Anne-babalar, hep çocuklarına bir şey yapmak istiyor. Fakat çocuklar içsel olarak özgüvenlerini kaybetmiş durumda. Çocuklar saçları ile oynuyor, dövme yaptırıyor, dikkat çekmeye çalışıyorlar. Anne-babaların çocuklarını nasıl sevecekleri konusunda eğitim almaları lazım" cevabını verdi.

'ÇOCUKLARINIZI ŞIMARTMAYIN'
Anne ve babalara tavsiyelerde de bulunan yetkililer, “Ailelerin önce bilinçlenmesi gerekiyor. Bu maddenin ne olduğunu, bağımlının nasıl davrandığını öğrenmesi gerekiyor. Çocuklarını kendileri öldürüyor. Sıcak yatak, önlerine yemek koyuyorlar, istedikleri kadar para veriyorlar, gecenin bir yarısında eve gelmelerine göz yumuyorlar çocuk maalesef bu maddeden kurtulamıyor. Bakın çocukları şımartmaktan ve el alem duymasından vazgeçmeleri lazım. Aileler çocukları ile ilgilenmeli ve bu maddeye karşı tepkilerini ortaya koymalı. Bir aile, ‘öbür arkadaşları yüzünden çocuğum içiyor’ diyor, diğer aile de aynı şeyi söylüyor" diye konuştu.

DENETİMLİ SERBESTLİKTEN CEZA ALINMIYOR
Bonzai ve bu maddeyi kullanan kişilerle mücadelede güvenlik güçlerinin yaptığı çalışmalara değinen yetkililer, “Bu çocuklar ceza almayacaklarını bildikleri için pervasızca polisin karşısında içiyorlar. Yasal boşluk var, ceza yok. Denetimli serbestlik diye saçmasapan bir şey var. Ancak Emniyet gerekeni yapıyor, yılda 274 bin tane vakaya adli işlem yapılmış; fakat bunlar denetimli serbestlikten ceza almadılar. Şimdi Meclis’te torba yasa görüşülüyor. Bu konunun gündeme getirilip cezaya dönüştürülmesi gerekiyor. Ceza da hapis değil, rehabilitasyon merkezlerinde tedavilerinin yapılması şeklinde olmalıdır” dedi.